Anasayfa Haber Kriptomadenciler Uzay Araştırmalarını Yavaşlattı

Kriptomadenciler Uzay Araştırmalarını Yavaşlattı

SETI uzmanları bilimsel çalışmalar için grafik kartı satın alamadıklarından şikayetçiler.

Kriptopara madencilerinin yoğun GPU talebi, oyuncular kadar bilimsel araştırma yapan kurumları da olumsuz yönde etkiliyor. Oluşan ekran kartı kıtlığı sebebiyle araştırma amaçlı GPU satın almak isteyen kurumlar siparişlerine ancak aylar sonra ulaşabiliyorlar.

SETI (Search For Extraterrestrial Life) uzay araştırmaları yapan bir kuruluş, çalışma amacı ise uzaydaki diğer olası uygarlıkların izlerini keşfetmek. Kurumun şefi Dan Wethimer verdiği bir röportajda araştırmalarda kullanmak için GPU bulamadıklarından şikayet etti.

Wethimer “Yüksek işlem gücü için yeni GPU’ları kullanmak istiyoruz ama alamıyoruz. Bu durum son aylardaki siparişlerimizde ortaya çıkan yeni bir problem. Paramız var, satıcılara ulaştık ama stokta ürün olmadığı cevabını aldık.” dedi.

SETI aynı anda çok sayıda iletişim frekansını taramak için yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyuyor. Kurumun sadece Berkeley’deki üssünde toplam 100 GPU kullanılıyor. Kurum bu üslerin sayısını artırmayı amaçlıyor. Fakat GPU sıkıntısı bu noktada büyük zorluğa sebep oluyor.