Anasayfa Haber New York Times, Basılı Gazeteciliğe 10 Yıl Ömür Biçti

New York Times, Basılı Gazeteciliğe 10 Yıl Ömür Biçti

New York Times CEO’su kağıda basılan gazetelerin 10 yıl içinde yok olacağını söylüyor.

Dijitalleşme süreci devam ederken, pek çok eski alışkanlığa veda ediyoruz. Kitapların yerini elektronik kitaplar alıyor, basılı gazeteler dijital yayıncılığa geçiyor. Dijitalleşmeyle içeriğe ulaşmak kolaylaşırken, başka faydaları da beraberinde getiriyor. Kağıt kullanımının düşmesiyle çevreye daha az zarar verilmesinin yanı sıra, lojistik maliyeti de ortadan kalkıyor.

New York Times CEO’su Mark Thompson’a göre basılı gazeteler ömrünü doldurmak üzere. Thompson 10 yıl gibi kısa bir süre içinde basılı gazetelerin yok olabileceğini düşünüyor. Bu öngörü elbette ki ABD için geçerli. Diğer ülkelerde bu geçişin zamanlaması daha farklı olacaktır.

Hem basılı, hem dijital yayın yapan New York Times, geçtiğimiz çeyrekte 157.000 yeni dijital abone kazanmış. NYT’nin dijital abonelik gelirleri geçtiğımız yıla göre %51 artarken, tüm abonelik gelirleri %19,2 artış göstermiş.

Basılı reklam geliri düşüyor, dijital reklam geliri artıyor

NYT’nin 4. çeyrekteki tüm gelirleri, bir önceki yıla göre %10 artarak 484,1 milyon dolara ulaşmış. Basılı sürümün abone sayısının sabit kaldığını söyleyen Thompson, bu sürümdeki reklam gelirlerinin %8,4 düştüğünü belirtti. Bu süreçte dijital sürüm reklam gelirlerinin %8,5 arttığını ekledi.

Thompson, basılı sürümün maliyetler sebebiyle bir süre sonra anlamsız hale geleceğini düşünüyor. CEO’ya göre New York Times, 10 yıl daha basılı gazete çıkarmayı sürdürebilecek. Sonrasında basılı sürümün sonlandırılacağı tahmin ediliyor.

Her ne kadar dijitalleşme büyük faydalar sağlıyor olsa da, New York Times gibi köklü bir gazetenin tamamen dijitale geçmesi, gazeteyi kağıttan okumayı seven aboneleri üzecektir. Bakalım Türkiye’de bu geçiş ne kadar zaman alacak.