Anasayfa Haber Kanserle Savaşan Nanorobotlar Geliştiriliyor

Kanserle Savaşan Nanorobotlar Geliştiriliyor

Geliştirilen yeni nanorobotlar, kanser tümörleriyle savaşırken sağlıklı hücrelere zarar vermiyor.

Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından olan kanserin çözümü için pek çok farklı araştırmacı grup çalışıyor. Ancak henüz bu alanda yeterli ilerleme kaydedilemedi. Geliştirilen ilaçlar çoğu zaman kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücrelere de zarar veriyor. Araştırmacıların bu konudaki yeni çözüm denemesi ise nanorobotlar olacak.

Arizona Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisi’nin ortak çalışması sonucunda geliştirilen nanorobotlar, doğrudan kanserli hücreleri hedef alıyor. Kanser tümörlerinin kan girişini keserek küçülten nanorobotların sağlıklı hücrelere zarar vermediği ifade ediliyor.

Araştırmacılar 5 yıldır bu teknoloji üzerine çalışıyorlar. Tamamen programlanabilir yapıdaki minik robotlar, tüm görevi kendi kendine tamamlayabiliyorlar. Nanorobotlar fareler üzerinde yapılan deneylerde göğüs kanseri, kara ur, rahim kanseri ve akciğer kanserini geriletmeyi başardı.

Bu yeni teknolojinin farklı sağlık alanlarında da kullanılabileceği konuşuluyor. Ancak nanorobot tedavisinin hastanelere erişmesi için daha hayli zaman geçmesi gerekecektir. Bu gibi çalışmalarda insan üzerindeki klinik deneylerin yapılması ve tedavinin onaylanması yıllar sürebiliyor.