Anasayfa Video MasterFan Pro 120 Air Balance RGB Fan İncelemesi

MasterFan Pro 120 Air Balance RGB Fan İncelemesi

Masaüstü bilgisayar soğutmasının en önemli bileşenleri fanlar. Cooler Master MasterFan Pro 120 Air Balance RGB fanları incelediğimiz bu videomuzda nerede, nasıl kullanabiliriz yakından bakıyoruz…

MasterFan Pro Cooler Master’ın yeni nesil bilgisayar fan ailesi. MasterFan ailesi içerisinde farklı ihtiyaçlara göre Air Balance, Air Pressure ve Air Balance versiyonları var. RGB aydınlatma destekleyen fanlar içerisinde bu videomuzda incelediğimiz özel bir kit.

3 adet Masterfan Pro 120 Air Balance RGB modelinin ve bir adet RGB LED kontrolcünün dahil edildiği bu sete yakından bakalım.

  • 00:15 – Bu fanlar ve kontrolcüden oluşan bir set.
  • 00:25 – Kutu içeriği.
  • 00:36 – RPM değerleri ve bağlantı standartları.
  • 00:47 – Akustik performans, hava akışı ve basıncı.
  • 01:02 – Fanların kullanım alanı.
  • 01:16 – Tasarım ve montaj.
  • 01:29 – Rulman ömrü ve materyal.
  • 01:40 – Işıklandırma.
  • 01:50 – Dahili ve harici ışıklandırma kontrolü.
  • 02:10 – Farklı anakartlar ile senkronize çalıştırılabiliyor.
  • 02:30 – Cooler Master’ın fan yazılımı.
  • 02:45 – Kontrolcü özellikleri.
  • 03:05 – Anakart bağlantısı.
  • 03:15 – Sonuç değerlendirme.

Öncelikle fanları inceleyelim isterseniz. Model isminden de anlayabileceğiniz üzere bunlar 120mm’lik ya da 12cm’lik fanlar. Kutusunu açtığımızda en üstte bizi RGB kontrolcü kutusu karşılıyor. Altında 3 adet fan kutusu yer aldığını görmekteyiz.

Montaj için bu kutulara fan başına 4 adet vida konulmuş.

Fanlara yakından baktığımızda minimum 650, maksimum 1300 RPM devir hızına sahipler ve PWM destekli 4 pin bağlantıya sahipler. Fan etkileyici bir akustik karakteristiğine sahip. Zira 650 devirde 6, 1300 devirde ise 20 dBA gürültü üretiyor.

Maksimum devirde fava üfleme değeri 43 CFM, statik basıncı da 0.96 mmH20.

Air Balance model fanlar Cooler Master’ın hibrit modeli diyebileceğimiz bir model. Hem hava basıncı hem de hava akışı sunan bu model her iki fan türününden öğeler taşıyor.

Eğer fanlarınızın kullanım alanını ara ara değiştirmeyi düşünüyorsanız Air Balance tercih edilebilir.

Fanların çerçevesi tamamen yuvarlak tutulmuş ve kasaya montaj yapacağımız ayaklar çerçeveye alyan vidalarla tutturulmuş kauçuklardan oluşmakta. Bu sayede fanın ürettiği titreşimin absorbe edilmesi amaçlanmış.

Rulman teknolojisi konusunda Cooler Master detay vermese de 490.000 saat ömür biçildiğini görüyoruz.

Fan göbeği ve bıçakları buzlu saydam plastikten yapılmış. RGB aydınlatmayı sağlayan 4 adet LED bu saydam plastiği aydınlatıyor.

Bu sayede fan döndüğünde bıçakların tamamını aydınlatılması sağlanıyor. Bu LED’leri isterseniz fan göbeğindeki 3 opsiyonlu switch’ten, isterseniz de harici olarak kontrol edebiliyorsunuz. Switch’teki seçeneklerden ilk ikisi kırmızı ve mavi. Üçüncü seçenek ise RGB. Cooler Master’da yeşili sevmeyen birileri var galiba. RGB moda aldığınızda fanın 4 pinli RGB kablosunu ister anakartınıza isterseniz Cooler Master’ın kutudan çıkan kontrolcüsüne bağlayabiliyorsunuz.

Fanların RGB kablosunu anakarta bağlarsanız ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync, Asrock RGB LED teknolojilerinden faydanalabiliyorsunuz. Uyumlu anakart listesini Cooler Master’ın web sitesinde bulabilirsiniz.

Fanları Cooler Master kontrolcüye bağlamanız durumunda Cooler Master’ın yazılımını bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmekte.

Yazılım bugün kabul görmüş pek çok renk efektini barındırdığı gibi fanlara bireysel müdahale etmenize izin veriyor.

Kontrolcüye gelirsek, maksimum 4 adet fan desteklediğini belirtelim. Bu sayı özel sıvı soğutma sistemleri için bile oldukça yeterli.

Kutudan çıkan fanları kontrolcüye taktıktan sonra extra 1 fan için yeriniz kalıyor. Sata güç girişiyle beslediğimiz kontrolcünün üzerinde beyaz Cooler Master logosu var altındaki güçlü mıknatıslarla kasanızın istediğiniz yerine yapışabiliyor.Cooler master yazılımının kontrolcüyle haberleşmesi için anakartınızın USB header’ına bağlamanız gerekiyor.

Hem statik basınç, hem de hava akışı sunan bu MasterFan Pro 120 Air Balance her iki fan türünden de (Air Pressure ve Airflow) öğeler taşıyarak birden çok role sahip fanlara sahip olmanızı sağlıyor.

Yeni nesil fan serisi hem kontrol, hem ışıklandırma, hem de farklı ihtiyaçlara odaklanan seçenekler sunuyor. Sessiz ve serin çalışan sistemler için tercih edilecek modeller ve Türkiye’de satışa sunulmuş fan kontrolcü içeren bir paket var karşımızda.

Sonuç değerlendirme

Cooler Master MasterFan soğutucu serisinden MasterFan Pro 120 Air Balance RGB fanları kullandık ve incelememizde özelliklerini sizlerle paylaştık.

Sonuç itibariyle CM MasterFan Pro serisinde 120 ve 140 mm fan seçenekleri, Air Flow, Air Balance ve Air Pressure olarak senaryolara göre özel modeller ile karşımızda ve bunu daha en başında belirttik.

Bizim incelediğimiz Air Balance modeli uzun vadede kasasında sık değişiklik yapanlar için rol değiştirebilen, esnek bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Uzay montaj sistemde, farklı marka kasa ve anakartlarda ofis içerisinde kasa içinde ve dışında yerini değiştirerek rahatlıkla kullandık ve uyumsuzluk ile karşılaşmadık. Zaten bir soğutucunun kendi PWM’inde minimum devir tutmazsa bile anakartınıza ya da kontrolcüye bağlayıp kullanabilmeniz büyük kafa rahatlığı sağlıyor.

MasterFan Pro performansı yüksek ve kullanım ömrü uzun, kaliteli fanlar ve kullanışlı bir kontrolcü kiti. Moda olan RGB ışıklandırmayı şeffaf yapraklarında güzelce sunsa da esas avantajı sessizlik diyebiliriz. Kasanızı, soğutma sisteminizi daha sessiz ve serin hale getirmek için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Elbette alışveriş yaparken sadece fan mı, kit mi aldığınıza ürün detaylarında bakmanızı tavsiye ederiz.

Artılar: Sessiz çalışma, fiyatına göre oldukça iyi performans, esnek kullanım, kontrolcü, ışıklandırma, uzun vadede kasada ve soğutmada değişiklik yaptığınızda fanları yeni rollerde kullanabilirsiniz. Geniş anakart uyumluluğu ve kontrol yazılımı sunuluyor.
Eksiler: Diğer modellerde 120 ve 140 mm seçenekleri var ama Air Balance sadece 120 mm olarak sunuluyor.