Anasayfa Haber Grayshift Şirketi iPhone Kilidini Kırabiliyor

Grayshift Şirketi iPhone Kilidini Kırabiliyor

Kilitli iPhone’ları açmanın maliyeti son kullanıcılar için bir hayli yüksek.

Apple’ın güvenlik ve gizlilik konusuna verdiği önem, takdir edilecek düzeyde. Her ne kadar ortaya zaman zaman güvenlik sorunu oluşturacak hatalar çıksa da, şirket kısa bir süre içinde bu açıklarını kapatıyor.

iPhone’ların güvenliği geçtiğimiz yıllarda bazı tartışmalara yol açmıştı. İşlenen bazı suçlardan sonra delil barındırması ihtimali hayli yüksek olan iPhone’lar kilitli olmaları sebebiyle açılamıyordu. ABD’nin güvenlik birimleri telefonu açmayı başaramayınca Apple’dan destek istemişti. Apple ise bu talebi reddederek güvenlik birimlerinden tepki almıştı.

Apple’dan ayrılan eski bir güvenlik mühendisi ise güncel tüm iPhone’ları açabildiğini iddia ediyor. Mühendisin kurduğu Grayshift isimli şirket kilitli iPhone’ları açma hizmeti sağlıyor. Şirketin online aracı iPhone’ları 15.000 dolar karşılığında kırmaya olanak sağlıyor. GrayKey isimli offline ve limitsiz kullanım imkanı sağlayan yazılım ise 30.000 dolara satılıyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail merkezli Cellebrite isimli bir şirket de benzer bir hizmetin duyurusunu yapmıştı. Görünen o ki iOS işletim sisteminde çok az kişi tarafından keşfedilmiş bir açık var. Ve bu açık kapatılana kadar hackerlara ciddi paralar kazandıracak.

Apple’ın bu durumla ilgili ne yapacağı merak konusu. Eğer Grayshift iddia edildiği gibi eski bir Apple güvenlik mühendisi tarafından yönetiliyorsa, iOS’un güvenliği için çok daha geniş çaplı düzeltmeler yapılması gerekebilir.