Anasayfa Makale Kendin Yap #3: Akıllı İçecek Soğutucu KA-FE 1500

Kendin Yap #3: Akıllı İçecek Soğutucu KA-FE 1500

Kendin Yap serisinin devamında kendi akıllı içecek soğutucunuzu nasıl yapacağınızı öğrenebilir, aşırı sıcak çay, kahve ya da hazır bardak çorbayı ağzınızı yakmadan içebilirsiniz: Akıllı İçecek Soğutucu KA-FE 1500

Teknolojinin yetersiz olduğu eski zamanlarda insanlar sıcak içeceklerini kendileri üfleyerek soğuturlardı. İş verimliliğini olumsuz etkileyen, dikkat dağıtan bu olağanüstü yorucu eylemi nasıl sona erdiririz diye düşündük. Ve Technopat AR-GE laboratuvarlarında diyet olarak sadece soğuk pizzalarla beslenerek harcadığımız nice uykusuz geceler nihayet meyvesini verdi.

Akıllı kahve ve çay soğutucunuz KA-FE 1500’e merhaba deyin. Plaza insanı artık hiç olmadığı kadar rahat olacak.

Sadece 1 usb kablosuyla çalışan KA-FE 1500, masanızın ayrılmaz parçası olmaya aday. Üstün algılama teknolojisi sayesinde bardağınızı üzerine koyar koymaz algılıyor ve pervaneyi bardağın üzerine indiriyor. Yüksek devirli fanı kısa süre içinde içeceğinizi ağzınızı yakmayacak sıcaklığa düşürüyor. Eğer olur da bardağınızı KA-FE 1500’ün üstünde unutursanız, içeceğim buz gibi olur diye dert etmenize gerek yok çünkü 120 saniyelik zaman aşım süresi var. 120 saniye geçtikten sonra veya siz bardağı kaldırır kaldırmaz KA-FE 1500 çalışmayı durdurur.

Biz Technopat’ta karşılaştığımız sorunlara böyle çözümler üretiyoruz.Videomuzda size kendi KA-FE 1500′ ünüzü nasıl yapacağınızı anlatacağız. Ama önce malzeme listesi:

  • Arduino Uno
  • TowerPro SG90,SG92R veya MG90 gibi bir mikro servo motor
  • 1 adet yüksek devirli küçük dc motor ve plastik pervane
  • 1 adet Sharp GP2Y0D805Z0F Kızılötesi Sensör
  • Uzatma ve jumper kabloları
  • Tahta ya da plastik muhafaza kutusu
  • 4 adet içecek karıştırma çubuğu
  • İzolasyon bandı
  • Silikon tabancası veya sıvı yapıştırıcı

Muhafaza kutusunda malzeme olarak çevre dostu 4 elementten biri olan tahtayı kullanıyoruz. Minimum 10Cm derinliğinde ve genişliğinde, 4cm yüksekliğinde herhangi bir kutu iş görecektir. Daha sonra çay ve kahve karıştırmakta kullanılan tahta çubuklardan 2 tanesini yan yana getirip, diğer 2 tanesiyle ortadan yapıştırıyoruz. Micro servo olarak bilinen küçük boy servo motorumuzu gördüğünüz şekilde silikon yapıştırıcı ile bu çubuklara yapıştırıyoruz.

Ucunda pervane olan dc motorumuzu tutan kola servo motorumuzun kutusundan çıkan bu başlığı silikon yapıştırıcısı ile yapıştırdıktan sonra kolu servo motora takıyoruz.

Kabloları izolasyon bandı ile yapıştırarak iyi bir kablo yönetimi işi çıkarmanız ofisteki iş arkadaşlarınıza ne kadar tertipli bir insan olduğunu göstermenizde önemli bir faktör olacaktır.

Çubuğun alt kısmına da 5mm ile 5cm arasındaki mesafelerde bir engel algıladığında bize bildiren Sharp kızılötesi sensörü silikon yapıştırıcısı ile yapıştırıyoruz.

Arduino Uno’yu kutuya yerleştiriyoruz ve silikon yapıştırıcısı ile köşeye sabitliyoruz.Merak etmeyin bu Arduino’nun hep orada kalacağı anlamına gelmiyor. Silikon yapıştırıcı kuruduktan sonra küçük bir müdahaleyle kaldırılabilir.

Şimdi kutuya 2 delik açmamız gerek. İlk delik Arduino’ya güç vermek için kullanacağımız USB portunun olduğu yere, 2. delik kabloların geçmesi gereken ve göz önünde olmayan bir yere.

Delikleri açıp kabloları kutunun içine soktuktan sonra resimde gördüğünüz şekilde motor ve sensörleri Arduino’ya bağlayın.

Önemli Not: Yukardaki bağlantı metodu sadece USB üzerinden güç verdiğinizde kullanmak içindir. Arduino’ya 9v veya 12v’luk adaptörlerle güç vermek istiyorsanız, DC motoru VIN pinine değil 5V pinine bağlamanız gerektiğini unutmayın…

Kullandığımız mikro servo motor ve küçük dc motor çok az güç harcadıkları için USB üzerinden beslenebilirler. Daha büyük ve güçlü motorlar tercih etmeniz durumunda bu motorları transistörler vasıtasıyla harici güç kaynaklarından besleyerek çalıştırmanız gerekmektedir.

Şimdi aşağıdaki taslak kodlarını Arduino’ya yükleyebilirsiniz:

#include <Servo.h>
Servo myservo;

int engel=0;
int sure=0;

void setup() {
myservo.attach(9);
pinMode(6,OUTPUT);
pinMode(10,INPUT);
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
engel = digitalRead(10);
Serial.print(“Sure: “);
Serial.println(sure);
Serial.print(“Engel: “);
Serial.println(engel);

if (engel==1) {
myservo.write(50);
digitalWrite(6,LOW);
sure=0;
}

if (engel==0) {
sure++;
if (sure <240) { //Buradaki 120 saniyelik zaman aşım süresini istediğinize göre değiştirebilirsiniz…
myservo.write(160); //Kodun geri kalanındaki 120 sayılarını da değiştirmeyi unutmayın.
digitalWrite(6,HIGH);
}
if (sure >240) {
myservo.write(50);
digitalWrite(6,LOW);
sure=241;
}
}
delay(500);
}

 

İşte bu kadar. Bu son adımdan sonra elinizde tamamen fonksiyonel bir KA-FE 1500 akıllı içecek soğutucu ünitesi olmuş olması gerek. İyi günlerde kullanın ve hoşunuza gittiyse videomuzu beğenmeyi & paylaşmayı ve Technopat YouTube kanalına abone olmayı unutmayın.

Dipnot: Tamamen eğlence amaçlıdır, ama bu işin Arduino kısmından faydalanmayacağınız anlamına gelmemektedir.