Anasayfa İş ViewSonic VG2448 IPS Monitör İncelemesi

ViewSonic VG2448 IPS Monitör İncelemesi

ViewSonic VG2448 incelemesinde IPS panelli 24 inçlik monitörün farklı ergonomi ve kullanım özelliklerine bakıyoruz…

ViewSonic VG2448 kolay montaj ve Client PC takma, gizleme imkanı sunan kurumsal seri bir monitör. Ayrıca ofis ve ev kullanıcılarının farklı oturma pozisyonları için standart hatta ergonomik monitörlerde bile olmayan 40 derece geriye yatma özelliğine sahip.

Bununla beraber kullanıp özelliklerini denediğimizde aslında daha geniş bir alana hitap ettiğini gördük. Video inceleme detaylarımızı zaman çizelgesinden takip edip hızla izleyebilir ayrıca makalemizi okuyabilirsiniz.

  • 00:10 – Kurumsal seride ancak geniş kullanım alanına sahip.
  • 00:20 – En büyük fark ergonomi: 5 derece öne, 40 derece arkaya yatabilme.
  • 00:50 – Yükseltme, alçaltma, pivot ve çevre dönüş açısı gibi diğer ergonomik özellikler.
  • 01:35 – 24 inç nasıl?
  • 01:55 – Tasarım, malzeme ve görünüm.
  • 02:17 – OSD ve ön bildirim LED’i.
  • 02:40 – Çerçeve.
  • 02:55 – Arka kısım, VESA, tutma kulbu ve Client montaj yuvaları.
  • 03:55 – Kablolama, bağlantı portları ve USB çoklayıcı.
  • 04:20 – Kutudan çıkan kablolar.
  • 04:40 – Güç bağlantısı ve güç tüketimi.
  • 04:55 – Hoparlörler.
  • 05:10 – Panel özellikleri ve türü, IPS panel farkı.
  • 06:25 – Çözünürlük, görüntü oranı, tazeleme hızı, piksel tepki süresi, Input Lag yani giriş gecikmesi ölçümü ve diğer değerler.
  • 08:00 – Sonuç değerlendirme.

IPS Panel ve Ergonomi

24 İnç VG2448 IPS panelli, canlı renklere sahip bir monitör. ViewSonic monitör ailesinin kurumsal serisinde yer alıyor. Ancak kullanım alanı oldukça geniş ve ergonomik bir model.

Bu yüzden ofis kullanıcılarının yanısıra ev kullanıcılarını da ilgilendiren bir model. Özellikle boyun ağrısı çekenler için sıradışı bir ergonomik özelliği dikkat çekiyor: 40 derece yatabilme. Bu yüzden incelememize ergonomi ile başlıyoruz.

Pek çok monitör 25 dereceye kadar geriye yatırılabiliyor. Genellikle öne ve arkaya eğim açıları oldukça dar oluyor. Bu da bilgisayar başında oturan uzun boylu ya da yüksek sandalye kullanmayı seven kullanıcıların boyun ağrısını arttırıyor. Benzer şekilde alçak bilgisayar masası yüzünden bu sorunu yaşayan pek çok kullanıcı var.

ViewSonic buna karşılık olarak yatış açısı arttırılmış VG2448 modelini piyasaya sürdü. 40 derece yükseklik farkını ortadan kaldırarak kullanıcının monitöre doğrudan dik açıda bakabilmesini sağlıyor. 90 derece pivot, kendi etrafında artı ve eksi 60 derece ile 120 derecelik bir dönüş açısı var. Arkaya 40, öne 5 derece eğilebiliyor. Yükseklik 130 mm yani 13 santimetre ayarlanabiliyor.

24 inç ekran ile hemen hemen bütün bilgisayar masalarına sığdırabileceğiniz bir monitör. Kutu tasarımı sade ve çevreci. Kutudan çıkartıp hemen ayaklığı takıp kullanmak son derece kolay.

Client PC ve Kurumsal Kullanım

Monitörün tasarımında sadece ev kullanıcıları değil, Cloud Client kullanan kurumsal kullanıcılar da düşünülmüş. Gittiğiniz ya da çalıştığınız bankalarda, kurumlarda büyük PC kasası yerine, merkezi bir sisteme bağlı ufacık kutular görürsünüz.

Sistem aslında merkezi bir yerdedir, monitöre ve çevre birimlere bağlantı sağlanmaktadır. Bu özellikle ofis alanı dar olduğunda önemli avantajlar getiren bir yöntemdir. VG2448 de bu tarz iş yerleri için daha uyumlu bir yuva tasarımı ve kablo yönetimi sunuyor.

Monitörün standı, stand ayağı ve üst kısmı kullanışlı. Stand ayağının arkasındaki yuvalara doğrudan ufak istemci bilgisayarı bağlayarak yer kazanabiliyorsunuz.

Alternatif olarak stand ayağını takmayıp 100×100 mm VESA ile sabitleyebilirsiniz.

Stand ile 549 mm genişlik, 517 mm yükseklik, 202 mm derinlik var.
Stand olmadan 549 mm genişlik, 326 mm yükseklik ve 50 mm derinlik var. Bu bilgiler özellikle kurumsal planlamada önemli.

Stand ile 5.82 kg, stand olmadan 3.44 kg ağırlığı var.

Bağlantılar ve Diğer Detaylar

Monitörün arkasında HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA ve USB 3.0 bağlantıları var. Arka kısımdaki bir Tip B USB kasaya ya da Client yani istemciye bağlanıyor. Buradan arka kısma 2, monitörün yan kısmına da 2 olmak üzere toplam 4 adet USB 3.0 portu alınıyor.

Harici adaptör kalabalığı olmadan doğrudan arka kısımdan güç bağlantısı yapılıp kullanılıyor. 3 Pin’li CEE22 güç bağlantısı üzerinden normal şartlarda 21W, optimize ayarlarda 18 W, tasarruf modunda 15 Watt güç tüketimi var.

Ayrıca Monitörün kasasında 2×2 Watt hoparlörler de mevcut.

Monitörün ön kısmında 3 yanda kurumsal seriler için ince sayılabilecek çerçeveleri var. Alt çerçevenin üzerinde hemen önde OSD tuşları mevcut. Çalışma ortamında monitörün sadece ön yüzüne erişim imkanınız olsa da kullanmanız kolay.

Panel ve Diğer Detaylar

SuperClear IPS panel 178 dereceye 178 derece görüş açısı sunuyor. 6 bit panel kullanılmış. 50 Milyona 1 dinamik, 1000:1 statik kontrast, 250 kandela metrekare parlaklık sahibi.

24 İnç ekran içerisinde 23.8 inç yani 527.04 mm x 296.46 mm görüntü alanı var. Çözünürlük Full HD 1920x1080p ve görüntü oranı 16:9. Piksel aralığıkları 0.2745 mm’ye 0.2745 mm.

60 Hz tazeleme hızına sahip monitörün piksel tepki süresi 5 ms. Monitör PC ve Mac üzerinde test edilmiş.

Kutu içeriğinde güç kablosu, VGA kablosu, DisplayPort kablosu, USB 3.0 Type-B PC’ye bağlantı kablosu ve kullanım kılavuzu yer alıyor.

Sonuç değerlendirme:

VG2448 Ev ve ofis kullanıcıları için kurulumu, kullanımı kolay bir monitör. Günümüzün evler ve ofisler için asgari standardı olması gereken Full HD çözünürlüğü, 60 Hz tepki süresini, 5 ms piksel tepki süresini ve 24 inç ekran boyutunu sunuyor. Bu teknik değerler rahatlıkla oyun da oynayabilirsiniz ancak özellikle bir oyuncu monitörü olarak tasarlanmamış.

VG 2448 bir oyuncu monitörü değil. Yine de çoğu evde bulunan 2000’lerden kalma monitörlere göre çok yüksek görüntü kalitesi ve geniş ekran alanı sunmasıyla önemli bir yükseltme.

En büyük tercih sebebi IPS panelin canlı renkleri, geniş görüş açısı ve sıradışı ergonomisi. Stand pivot dahil her imkanı sunuyor. Ayrıca geriye bu kadar çok yatabilmesi piyasada pek karşımıza çıkmayan, son derece pratik bir avantaj.

Kurumlar için en büyük artısı ise stand ayağının arkasındaki Client yani ufak sistem montaj imkanı oluyor. Ofisteki çalışma alanını daraltmadan ve kablo karmaşasını arttırmadan temiz, kullanışlı bir alan oluşturabilirsiniz.

Kolay montajın artısı kendisini tek bir monitörde de gösteriyor ama esas farkı bütün şirket için 100 – 200 monitör değiştirirken belinizde hissediyorsunuz. Bu tür kolaylıklar toplu sistem değişikliklerinde IT profesyonellerinin hayatını kolaylaştırıyor.

Eski nesil düşük çözünürlüklü ve sönük renkli monitörlerle kıyasladığımızda VG2448 ile çalışmak çok daha verimli.

Ayrıca eski nesillerde yine olmayan titreşimsizlik yani PWM’siz olması ve mavi ışık filtresi özelliği çalışma sağlığı açısından önemli özellikler.

Artılar: Geriye yatma açısı geniş, çok ergonomik, IPS panel canlı ve renkli, geniş görüş açısı, Client sistem monte imkanı, VESA desteği, farklı bağlantı imkanları, kolay montaj.
Eksiler: Kurumsal yenilikler haricinde teknik değerler açısından son derece standart.