Anasayfa Makale Güç Kaynağı Alırken Bu Detaya Dikkat Edin: Pin Sayısı!

Güç Kaynağı Alırken Bu Detaya Dikkat Edin: Pin Sayısı!

Yeni nesil bir bilgisayar toplarken, sisteminizin güç kaynağını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisine değiniyoruz: CPU güç bağlantısı. Nedir, ne değildir, kim dikkat etmeli kısaca açıklıyoruz…

Güç kaynağı, İngilizce adıyla Power Supply ya da kısaca PSU sisteme şebekeden gelen gücü dağıtan ana bileşendir. Farklı parçaların ihtiyaçlarına özel miktarda enerjiyi istikrarlı bir şekilde, farklı sayıda bağlantı noktasına sahip kablolar ile sağlar. ATX PSU denildiğinde temel standartlar oldukça benzerdir ancak güç kaynaklarının özellikleri ve kaliteleri, hatta sistemi açıp açmayacakları bile duruma göre değişiklik gösterebilir.

Güç kaynağının 8 pin kablosu standart değil mi? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Doğru, güç kaynaklarının büyük çoğunluğunda klasik bağlantılar vardır. 24 Pin ATX güç, SATA güç bağlantıları, 6+2 GPU bağlantıları ve hatta Molex. Bunun yanında değişmez gibi görünen 4+4 toplam 8 pin CPU güç bağlantısı değişebiliyor.

Bunun örneklerini yeni görmüyoruz, uzun süredir. Bazı üst seviye anakartlarda 8+4 güç bağlantısı yapmanız gerekebiliyor. Yani 2 adet 8 pin güç bağlantısı olan bir güç kaynağına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Peki bu neden gerekli? İş hız aşırtmaya ve bu işlemciyi istikrarlı besleyebilen güç kaynaklarına geldiğinde standart 8 pin yeterli olmuyor. Üst seviye X299, Z370, X470 anakartlarda bu durum ile daha sık karşılaşacaksınız.

Teorik olarak kasanıza 500 ya da 600 Watt güç kaynağı yetecek bile olsa, piyasada bulacağınız düşük ya da orta kapasiteli güç kaynaklarında, çok kaliteli bile olsalar 2 adet 8 pin genellikle olmayacaktır. Bu sefer 750, 850 Watt ve üstü bazı güç kaynaklarını tercih etmeniz gerekecek.

Bunlara ilaveten kabloları korumalı ve korumasız, modüler yani takılıp çıkartılabilen, yarı modüler ya da tamamen sabit güç kaynakları da karşınıza çıkacak. Kalite ve verimlilik de 80 Plus Bronze sertifikası ile başlayarak üst seviyelere doğru değişecek. Bu da faturanıza ve sistem sağlığınıza yansıyacak. Geçmişte 300 Watt tüketen bir sistemi 600 Watt’lık kalitesiz güç kaynağının çalıştıramadığına, PC’nin hiç açılmadığına bile şahit olduk.

Sistem toplarken ve güç kaynağı alırken bu detaya dikkat etmeniz için özellikle ilginizi çekmek istedik. Bilenler bilmeyenlerle paylaşarak daha da yayabilirler. Ayrıca çeşitli tavsiyeler için Technopat Sistem Tavsiyelerine bakabilirsiniz…