Anasayfa Haber NASA, Roket Üretiminde 3D Baskı Teknolojisinden Faydalanacak

NASA, Roket Üretiminde 3D Baskı Teknolojisinden Faydalanacak

Üretim maliyetlerini düşürmek isteyen NASA, roketlerin kritik bileşenlerinde 3D baskı teknolojisi kullanacak.

NASA, roket üretim maliyetlerini düşürmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. “Low Cost Upper Stage-Class Propulsion” adı verilen maliyet düşürme projesi, önemli bir başarıya imza attı.

Farklı merkezlerdeki pek çok NASA mühendisinin ortak çalışması olan projede, yeni bir bakır alaşımı ateşleme haznesi levhası üretildi. Bu hazne 3D baskı teknolojisiyle 2015 yılında üretilmişti. Fakat o zaman üretilen levha yeterince güçlü olmadığı için kullanılamıyordu.

3D baskı ile üretilen ateşleme haznesi levhasının sağlamlaştırılması için nikel alaşım ile kaplandı. NASA levhanın son halini geçtiğimiz günlerde test etti. İlk olarak 2 – 30 saniye arasında çeşitli güç seviyelerinde test edilen levha, sonrasında 25 saniye boyunca %100 güçte çalıştırıldı. Tüm bu testler sonucunda yeni levhanın kullanılabilir olduğu anlaşıldı.

NASA, roketler için kritik olan bu parçanın üretim süresinin, kullanılan 3D baskı teknolojisi sayesinde birkaç saate indiğini belirtti. Normalde bu parçanın üretimi günler, hatta haftalar sürebiliyordu.