Anasayfa Haber Otonom Araçlarda Yolcu Taşımacılığına İlk İzin Yolda

Otonom Araçlarda Yolcu Taşımacılığına İlk İzin Yolda

Amerika’nın Kaliforniya eyaleti, otonom araçlarla yolcuların taşınmasına izin verileceğini duyurdu.

Çok sayıda şirket, yapay zeka tarafından yönetilen otomobillerin testlerini yapıyor. Orta vadede yaygınlaşması beklenen otonom araçlar için çalışmalar sürerken, zaman zaman kazalar da yaşanıyor. Mart ayında Uber’in test aracı da bir yayaya çarparak ölümüne sebep olmuştu. Fakat sonrasında aracın yapay zekasının suçunun olmadığı anlaşılmıştı.

Nadiren gerçekleşen bu tip kazaların sürücüsüz otomobillerin gelişimine engel olacağı düşünülürken, ABD’nin Kaliforniya eyaletinden güzel bir haber geldi. CPUC komisyonu (California’s Public Utilities Commission) şirketlerin sürücüsüz otomobil testlerinde yolcu taşımalarına izin vereceğini duyurdu.

Bu izin iki farklı aşamadan oluşacak. İlk aşamada otonom araçlar, direksiyonda gerektiğinde müdahale edecek bir şoförün oturması şartıyla, ücretsiz olarak yolcu taşıyabilecekler. İkinci aşamada ise şoför devreden çıkarılacak ve araçlar tamamen sürücüsüz olarak yolcu alıp istediği yere götürebilecek.

CPUC’nin duyurusundan yürütülecek pilot çalışma esnasında yolculardan ücret alınamayacağı anlaşılıyor. Bu kararın izin için kritik olduğunu düşünüyoruz. Zira bu sayede şirketler henüz olgunlaşmamış yapay zekalarıyla ticari faaliyet göstermeyecekler. Bu izinler, yalnızca geliştirme amacıyla kullanılmış olacak.