Anasayfa Haber Steam, Mağaza Politikasını Değiştiriyor

Steam, Mağaza Politikasını Değiştiriyor

Valve, Steam’de yayınlanan oyunlara özel durumlar haricinde karışmayacak.

Geçtiğimiz günlerde uygunsuz içerikler barındıran bir online kitabı engelleyen Steam yönetimi, uygulanan sansür sebebiyle hayli eleştirilmişti. Bu olay bazı tartışmalara yol açmıştı; Steam içerik bekçiliği yapmalı mı?

Valve, bu sorunun cevabını “Yapmamalıyız” olarak verdi. İçerik politikasını güncelleyen Steam, oyunları ve diğer içerikleri yalnızca 2 kriter aracılığıyla eleyecek:

  • İçerikte yasalara aykırı herhangi bir bölüm bulunuyor mu?
  • İçerik kullanıcıları trollüyor mu?

Steam’e gönderilen içerikler, bu iki kriterden herhangi birine takılmadığı takdirde onaylanacak. Bununla birlikte kullanıcılara görmek istemedikleri oyunları engelleme seçeneği de sağlanacak.

İkinci kriterde yer alan “trolleme” kelimesinin belirsizliği ise endişe yaratıyor. Zira belli bir kesimin çok hoşuna gidecek bir oyun ya da online kitap, Steam yönetimi tarafından “trolleme” olarak görülebilir.

Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Steam mağazasından yönetim kararıyla kaldırılan Active Shooter oyununun güncel politikaya uygun olup olmadığı bilinmiyor. Active Shooter, Amerika’da sıklıkla gerçekleşen silahlı okul saldırılarını konu alan görevler içeriyor. Bu tip oyunların “trolleme” kriterine dahil olup olmadığı pek anlaşılır değil.

Açıkçası bu değişiklikle oluşacak fark, App Store ve Google Play arasındaki farka benziyor. Steam, önceden oyunları kendi süzgecinden geçirerek ve bazı oyunlara izin vermeyerek App Store benzeri bir davranış sergiliyordu.

Yeni politika ise platformu bir nevi Google Play’e çevirecek. Google Play uygulamaları da özgür bir yapıda olmasına rağmen gerek güvenlik, gerekse kalite açısından App Store kadar başarılı değil.

Valve’ın Steam’i daha özgür bir platform haline getirmeye çalışmasının faydalı mı, yoksa zararlı mı olacağını önümüzdeki aylarda anlayacağız.