Anasayfa Haber NASA, Sonik Patlamayı Sessizleştiriyor

NASA, Sonik Patlamayı Sessizleştiriyor

Ses hızı aşıldığında gerçekleşen patlama, yerleşim bölgelerindeki insanları rahatsız etmeyecek.

Ses hızını aşabilen uçaklar, bu hızı aştıklarında çok büyük bir patlama gürültüsü çıkarıyorlar. Sonic Boom veya sonik patlama olarak adlandırılan bu olay, efsanevi yolcu uçağı Concorde’un uçuş alanlarının kısıtlanmasına ve kullanımdan kaldırılmasında rol oynayan etkenler arasındaydı.

NASA, yaklaşık 2 yıl önce sonik patlamanın sesini azaltacak bir teknoloji üzerine çalıştığını duyurmuştu. Kurum, şimdi bu teknolojiyi test ettiğini duyurdu. Teksas’ta yapılan testte uçak önce normal, sonra da özel bir manevra ile ses hızına ulaştırıldı. NASA’nın özel manevra ile sonik patlama sesini çok ciddi orada azalttığı duyulabiliyor. Bu test, kurumun sonik patlama sesini azalacak bilgiye ulaştığını gösteriyor.

Sessiz süpersonik yolcu uçağı da geliştiriliyor

Nasa, testler için kullanılan uçağın isminin X-59 QueSST olduğu açıkladı. İsmin kaynağı ise bir hayli ilginç. Quest (araştırma) kelimesinin “SuperSonic Travel (SST) ile birleşiminden oluşuyor. Bu uçakla elde edilen bilgiler ile gelecekte Concorde’un yerini alacak bir yolcu uçağının geliştirileceği konuşuluyor.

NASA sonik patlama testleri için 500 kişilik gönüllü bir gruptan faydalanıyor. Kurum, gönüllülerin sesten rahatsız olup olmadıklarını gözlemleyip, buna göre çalışmalarını şekillendiriyor.

Sonik patlama sesinin normalde evlerdeki camları kıracak seviyede güçlü olduğunu belirtmek gerekiyor. Aşağıdaki videoda normal ve sessiz sonik patlama karşılaştırmasını dinleyebilirsiniz. Normal sonik patlama 0:41’de duyulurken, daha sessiz patlama 02:33’te dinlenebiliyor.