Anasayfa Video Cooler Master MM530 RGB Oyuncu Faresi İncelemesi

Cooler Master MM530 RGB Oyuncu Faresi İncelemesi

Cooler Master MasterMouse serisinden MM530 incelemesinde CM Storm Mizar’ın devamı olan, avuç içi tasarıma sahip optik oyuncu faresinin özelliklerine bakıyoruz…

Özellikle FPS ağırlıklı bir tasarıma sahip olan MM530 modeli, yeni MasterMouse ismine sahip fare serisi içerisinde yer alıyor. CM Storm Mizar modelinin devamı diyebiliriz.

RGB aydınlatmalı MM530 modeli 12000 DPI Pixart 3360 optik sensör kullanıyor. MM530 indirimdeki Türkiye fiyatıyla 189 TL’ye satılıyor. Normal liste fiyatı ise 250 TL.  Piyasa ortalamasına baktığımızda 230 TL.

İnceleme tarihinde vergiler dahil indirimli 39.75 USD, liste fiyatı üzerinden 52 USD, kur USD/TRY 4.75. Oyuncu fareleri segmentinde malzeme kalitesine, sensörüne ve Omron mekanik anahtarlarına baktığımızda fiyat/performans kategorisinde iyi bir konumu var.

Bugünkü incelememize konu olan ürün CoolerMaster’ın RGB oyuncu faresi MasterMouse MM530. Uygun fiyatı, dayanıklılığı ve sadeliği ile ön plana çıkan fare, çevre bileşenlerine servet ödemeden rekabetçi performans elde etmek isteyen oyuncuları hedefliyor.

Tasarım ve Boyutlar

60x40x125mm ölçülerine sahip bu fareyi elinize aldığınızda ilk dikkat ettiğiniz şey, tamamen siyah renkte oluşu ve bilgisayar fareleri icat edildiğinden o tipik fare şekline sahip olduğu gerçeği.

Bu fare tasarımıyla sıradışı olmaya çalışmıyor, fareden başka bir şeye benzemeye çalışmıyor, sadeliğe önem veren kullanıcıya hitap ediyor.

Kasa PBT yani Polibutilen tereftalat plastikten üretilmiş, bu sağlam bir plastik türü. UV koruması da uzun vade kullanımda plastiğin gevrekleşmesini ya da süngerimsi hale gelmesini etkili bir şekilde azaltıyor. Sürtünmeye, hava şartlarına, çatlamaya dayanıklı bir malzeme.

Kavrama tipi olarak claw ve palm yani pençe veya avuç olarak adlandırılan her iki tipe de uygun.

Üzerinde 7 tuş bulunuyor. Tipik sağ ve sol tık butonlarından başka fare tekeri butonu, tekerin arkasında DPI ayarlama butonları ve baş parmağını yasladığınız noktada bulunan ileri & geri butonları.

Bu tuşların işlevlerini Cooler Master Portal uygulamasıyla değiştirebiliyorsunuz, incelememizin yazılım kısmında bundan ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

Farenin sağ ve sol kısımlarında, yani baş ve serçe parmağınızı yasladığınız noktalarda bal peteği tasarımlı kaymaz, kauçuk yüzey tercih edilmiş. Geri kalan yüzey ise mat sert plastik.

Fare altındaki skatezler ön ve arkada olmak üzere 2 parça halinde ve CoolerMaster kutuya bunların yedeklerini koymayı ihmal etmemiş.

RGB Aydınlatma

Farenin RGB aydınlatması 3 noktada gözümüze çarpıyor. Tekerlek, DPI değiştirme butonları ve arka taraftaki CoolerMaster logosunu çevreleyen şekil. Buradaki Cooler Master yazısı siyah arkaplan üzerinde siyah yazıldığı için belirginliğini yitiriyor ve aydınlatılan şeklin tam olarak neyi çevrelediği ilk bakışta anlaşılamıyor. Bizce estetik açıdan Cooler Master logosunun da aydınlatılması veya en azından başka renkte yazılması daha hoş durabilirdi.

Cooler Master Portal altından buralardaki ledlerin renklerini ve animasyon şekillerini değiştirebiliyorsunuz. Ancak LED’lere bireysel olarak müdahale özelliği bulunmuyor.

Sensör ve Diğer İç Bileşenler

Pixart PMW-3360 sensörüyle donatılan MM530 12.000 DPI hassasiyete sahip ve ve 50g’de 250 IPS takip hızına sahip.

32 bit ARM Cortex M0 işlemciye ve 512MB onboard hafızaya da sahip olan fare kaydettiğiniz aydınlatma, dpi ve buton konfügrasyonları direk bünyesindeki bu hafızada saklıyor. Böylelikle farenizi farklı bilgisayarlarda kullanmanız durumunda ayarları baştan yapmankla uğraşmıyorsunuz.

Kablo

1.8m uzunluğundaki fare kablosu örgülü değil, plastik dış kaplamaya ve daha iyi sinyal iletimi için altın kaplamalı uca sahip.

Tuş ve Teker Hissiyatı

Sağ ve sol tık butonlarının tıklama hissiyatı sert ve hareket mesafesi ideal. Teker tuşunun tıklama hissiyatı ise nispeten yumuşak.

Sol taraftaki ileri geri tuşlarının hareket mesafesi oldukça uzun ve tatmin edici bir geri bildirimi var.

Yazılım: Cooler Master Portal

Cooler Master Portal, Cooler Master’ın çevre birimlerini kontrol etmek için kullandığımız yazılım. Sol tıklama tuşu hariç farenin tüm butonlarını bu yazılım ile özelleştirebiliyorsunuz.

TactiX özelliği sayesinde farenin tuş sayısını 13’e kadar çıkarmanız mümkün. Belirlediğiniz TactiX butonuyla farenin diğer butonlarını kombine ederek bunlara farklı işlevler atayabiliyorsunuz.

LED sekmesinde fare üzerindeki 3 adet RGB LED’e aynı anda uygulanacak renk ve efektler seçebiliyorsunuz.

Sensör sekmesi altında DPI, polling rate, angle snapping ve lift-off distance gibi ileri düzey ayarları yapabiliyorsunuz. Uygulama bunlara ek olarak Windows’un işaretçi ivme ayarlarını da kendi bünyesinden kontrol etmenize izin veriyor.

Bu programla toplamda 5 farklı profil oluşturabiliyorsunuz ve daha önce de belirttiğimiz gibi bu profiller farenin 512KB’lık dahili hafızasında saklanıyor.

Sonuç Değerlendirme

MasterMouse MM530 yüksek DPI’lı bir sensör, RGB aydınlatma, güzel yazılım desteği sunan ve 230TL satış fiyatıyla iyi bir fiyat/performans oranı sunan tercih edilebilir bir oyuncu faresi. Gecikmesiz, yüksek hassasiyetli, birebir takip sunabilen bu model özellikle sensör performansı ve anahtar özellikleri elde etmek isteyenlere hitap ediyor.

Cooler Master Mizar ve Havoc modellerini MM530 ve MM520 modelleriyle yenilerken, oyuncu faresi kategorisinde kullanıcılara kaliteli bileşenlerden ve malzeme kalitesinden vazgeçmeden erişilebilir bir şekilde sunuyor. Fiyat bilgisini makalenin en başında da görebilirsiniz.

Artılar: Sensör, ergonomi, sadelik, dahili hafızada profil saklama, kutuda yedek altlık var, UV korumalı PBT plastik gövde, Omron mekanik anahtarlar.

Eksiler: Örgü kablolama yok, LED’ler ayrı ayrı kontrol edilemiyor yani RGB özelliği üst seviyedeki kadar gelişmiş değil.

Dikkat edilecek ek noktalar: Ufak ve orta eller için Palm yani avuç içi olsa da büyük ellerde Claw yani pençe tutuşuna daha uygun.