Anasayfa Makale Super AMOLED Panel Deneyimi ve Özellikleri: Galaxy A6+

Super AMOLED Panel Deneyimi ve Özellikleri: Galaxy A6+

Galaxy A6+ ve Super AMOLED Panel Özellikleri
Galaxy A6+ ve Super AMOLED Panel Özellikleri

Samsung telefonlar neden bu kadar çok satıyor? Super AMOLED paneller bunun anahtar sebeplerinden birisi. Kullanıcılar canlı ve aydınlık ekran seviyor. Peki Super AMOLED panel kullanıcı deneyimine yansıyan bir artı teknolojik avantaja sahip mi? Yeni A6+ modelinde bunun nedenlerine bakalım…

AMOLED açılımı İngilizce Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode, Türkçe ise aktif örgü organik ışık yayan diyot. bu teknoloji Samsung’un yıllarca telefonlarda en büyük farklılaştırıcılarından birisi oldu. Gelişen panel teknolojisi Super AMOLED olarak daha ileri seviyede, Samsung’un bir markası oldu. Akıllı telefonlarda büyük yeniliklerin önünü açtı. İlk Galaxy S akıllı telefondan bugüne teknolojisi çok ilerledi ve her zaman bir farklılaştırıcı unsur oldu. Bugün şirketin panel üretimindeki ileri teknolojisinin televizyon ve monitörlerde de etkisini görebiliyoruz.

Bu videomuzda üst seviye ekranı, orta segmentte sunan Galaxy A6+ modeli üzerinde Super AMOLED ekrana bakıyoruz. Video izlediğimizde, oyun oynadığımızda, internette gezdiğimizde nasıl bir deneyim yaşıyoruz birlikte bakalım.

Öncelikle video ve özellikle YouTube, zira bütün dünyada her yıl daha fazla video izleniyor. Cep telefonları ile her yerde ister inceleme, ister eğlence olsun video izliyoruz. Videolarda görüntü çok canlı, renkler sıcak. Peki neden?

Renk gamutu sAMOLED’de NTSC %100 ila %110 arasında değişirken LCD ekranlarda bu genellikle NTSC %50-90 arasında değişiyor.

Ardından internette gezinme. Çok hızlı ve ses olmadan bilgi edinmek istediğimizde, medyayı takip ettiğimizde yazıları okuyoruz ve fotoğraflardan hızlı fikir ediniyoruz. Yazılar net mi, burada PPI yani ekrandaki piksellerin yoğunluğu, ne kadar net, keskin fontlar gördüğümüzü etkiliyor. Ayrıca çektiğimiz fotoğraf ve videoları da bilgisayara aktarmadan önce kendi telefonumuzda kontrol ediyoruz. Büyük ekran ve çözünürlük, renkler yine etkili.

Ve elbette oyun, oyun oynarken ekranın dış alanlarda yüksek parlaklığa sahip olması gerekiyor: Ekran parlaklığı sAMOLED’de 600 nite ulaşabiliyor, LCD’lerde ise 500 nit.

Eğlence içerikli videolarda olduğu gibi oyunlarda eğlenirken de canlı renkler önemli. Ama bir diğer nokta da ekranın hızı: Tepki süresi klasik LCD ekranlarda 1 ms ölçeğinde iken, sAMOLED’de 0.01 ölçeğinde süreler söz konusu.

Her açıdan AMOLED ekran deneyimi farklı ve çok olumlu. Telefondan telefona teknik özellikler değişse de Samsung telefonların karakterini belirleyen en önemli noktalardan birisi de bu panel.

İşin teknik kısmına bakacak olursak: A6+’ta Super AMOLED ekran 1080×2220 piksel çözünürlüğe, 411 ppi değerine sahip. Yüzde 75.3 ekran kasa oranı var. Always-On Display teknolojisi kullanılıyor.

Evrensel olarak bakacak olursak en büyük fark karşıtlık, kontrast değeri sAMOLED’de 100.000:1, LCD ekranlarda 1000:1 olarak farklılık gösterebiliyor. Bu değerler tabii ki panel türlerinin teknik verileri. Her ekranda aynı olmuyorlar. Ancak teknolojik farklar büyük.

Üretim açısından baktığımızda sAMOLED paneller daha ince üretilebiliyorlar ve telefonun içerisinde üreticiye daha fazla alan bırakıyorlar. Bu da bize daha fazla batarya olarak yansıyabiliyor. Ama esas kritik nokta güç tüketiminin daha düşük ayarlanabilmesi. Zira siyah kısımlarda, Always-On Display kısmında gördüğümüz üzere kullanılmayan pikseller kapatılabiliyor. Bu da pil ömrü açısından daha iyi bir deneyim demek.

Bütün bunları değerlendirdiğimizde aslında Samsung’un elindeki en büyük ve devamlı avantajlardan birisinin ekran deneyimi olduğunu görebiliyoruz. Bunun arkasında da elbette teknoloji var.

Sancak gemisi modeller haricinde de sAMOLED kullanımının yaygınlaşması kullanıcıların yararına diyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz?