Anasayfa Video MSI Optix MPG27CQ Kavisli Oyuncu Monitörü İncelemesi

MSI Optix MPG27CQ Kavisli Oyuncu Monitörü İncelemesi

RGB Monitör? Evet! MSI Optix MPG27CQ kavisli oyuncu monitörü incelemesinde bütün özelliklere yakından bakıyoruz…

MSI kendi bilgisayar ekosistemini oluşturmaya monitörler ile devam ediyor. Odak noktasında yüksek performanslı oyuncu bilgisayarları olan MSI’ın Optik serisi kavisli monitörlerin rakiplerden farklılaşan iki önemli özelliği bulunuyor. Bunlar GameSense desteği ve Gaming OSD. Özellikle bunlara yakından bakacağız, öncelikle bir oyuncu monitöründen beklenen temel özellikler ile başlayalım. MPG27CQ modeli yüksek yenileme hızı ile yüksek FPS’yi ekranda gerçekten çizebiliyor.

 

  • 00:05 – RGB ışıklandırma ve kavisli yapı.
  • 00:10 – 144 Hz 1 ms ve 2560x1440p çözünürlüğe sahip.
  • 00:45 – RGB işlevsel peki nasıl?
  • 02:10 – Teknik özellikler ve panel yapısı. VA panelin görüş açıları ve kavisli yapının özellikleri.
  • 02:50 – Düşük mavi ışık ve titreşimsiz.
  • 03:05 – Renk gamutu ve özellikleri.
  • 04:15 – 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms piksel tepki süresi. MPRT değeri.
  • Input Lag değeri de sadece 10 ms, yani turnuvalara uygun.
  • 05:05 – Stand ergonomisi ve hareket imkanları.
  • 05:25 – Arka portlar ve tasarım.
  • 05:55 – Arka Joystick ve MSI Gaming OSD.
  • 08:40 – SteelSeries Engine 3 ile yazılım özelliklerine devam ediyoruz. Işıklandırma kontrolü ve GameSense teknolojisi.
  • 11:05 – Farklı efektlere bakıyoruz.
  • 11:25 – GameSense ayarında dikkat etmeniz gereken bir nokta var.
  • 13:00 – Ekosistem oluşturduk. Aegis Ti3 masaüstü bilgisayar Intel Core i7 8700K işlemci ve MSI GeForce GTX 1080Ti ekran kartına sahip.
  • 13:25 – Sonuç değerlendirme.

Kavisli VA panelin geniş görüş açısı, MPG27C modelinde 1080p ve MPG27CQ modelinde 1440p çözünürlük ile birleşiyor. 1 Ms piksel tepki süresi özellikle Ghosting olmaması için önemli. Bunların yanında AMD Radeon ekran kartlarıyla kullanırsanız FreeSync özelliğinden de faydalanabiliyorsunuz. Bu ekrandaki görüntülerde yırtılma ve takılmaların önüne geçen bir teknoloji.

VA panel farklı açılardan renk bozulması olmadan görülebiliyor. 178 derece görüş açısı güzel. IPS türevi bir teknoloji olan VA’da renkler de canlı. Bu monitörde %115 sRGB ve %100 NTSC renk gamutu var. Adobe RGB soranlar için bu değer yüzde 85 ancak tasarımcı monitörü değil, kalibre edilmemiş durumda ve Delta E değeri 2’nin üzerinde. Ayrıca kalibre ederseniz tasarımda da kullanabilirsiniz. Fakat yine de tasarım işleri için düz ve kalibre profesyonel monitörleri tavsiye ettiğimizi belirtelim. 400 kandela metrekare parlaklık ile isterseniz oldukça aydınlık hale getirebiliyorsunuz, bu yüzden mevcut eski monitörünün parlaklığını çok düşük bulanlar özellikle MPG27CQ modelini tercih edebilir. Yüksek parlaklığın yanında siyah seviyesi de iyi durumda.

Ek özellikler arasında artık standart olmasını istediğimiz Anti-Flicker da var. Işığı kıstığınızda titreşimle güç tüketimini azaltma tekniğini kullanmıyor, bu da beyinde titreşim algılanmasına ve kafa yorgunluğuna sebep olmadan rahat bir kullanım sağlıyor.  Daha az mavi ışık ile daha az yorgunluk için Blue Light Reduction teknolojisi de var. Bu da uzun kullanım için tasarlanmış. Yansıma önleyici kaplama da güzel.

Kasa ve tasarıma baktığımızda stand ayağının dikkat çekici olduğunu görüyoruz. Çerçeveler ince ki bu kullanıcıların dikkat ettiği bir nokta. Kasa arkasında da MSI logosu, ışıklandırma ve en önemlisi bir tarafa toplanmış erişimi ortada kalmamış portlar var. 2 adet HDMı 2. Ve bir adet DisplayPort 1.2 portumuz mevcut. Güç bağlantısı ve diğer kablolama daha sonra stant ayağındaki toplayıcıdan geçirilebiliyor.

Ortadaki ışıklandırma ve tasarım çizgileri yanında kırmızı joystick OSD kontrolü de arkada yer alıyor. Bu tarz monitörlerde önemli bir nokta.

VESA ve Ergonomi

İsteyen kullanıcılar VESA desteği ile standı da değiştirip duvara sabitleyebilirler. Ancak stand ergonomisi başarılı, özel bir ihtiyaç olmadıkça kullanıcının ergonomik oturmasına uygun ayarlanabiliyor. 120 mm yükseklik, -5, +20 derece öne arkaya eğilme, 40 sola, 40 sağa 80 derece hareket açısı mevcut.

Peki MSI’ın Optik serisi oyuncu monitörleri üst seviye olmanın yanında önemli bir yenilik getiriyor mu? Cevap evet, MSI burada SteelSeries işbirliği ile SteelSeries GameSense teknolojisini kullanıyor. Daha önce SteelSeries donanım incelemelerimizi izleyenler GameSense yeteneklerini hatırlayacaktır.

Monitörün alt ön kısmında özel RGB ışıklandırma sunuyor. Bu sadece süs olsun diye değil, işlevsel bir şekilde sunulmuş. İşin yazılım kısmı önemli olan ve ayrıştıran nokta. Oyunlarda sağlık, cephane gibi göstergeleri burada görmek mümkün. Bu da son yıllarda oyuncu monitörlerinde kozmetik RGB’nin ötesine geçen bir kullanım sunuyor ve Optix’i farklılaştırıyor.

İkinci önemli nokta MSI’ın yazılım üzerinden monitör işlevlerini kontrol arayüzü. Tuşlarla uğraşmadan monitör ile ilgili bütün önemli ayarları fare rahatlığıyla yapmak mümkün. Bu Gaming OSD uygulaması ile sağlanıyor.

Kavis Değeri ve Çoklu Kurulum

Monitörün kavis değeri 1800R yani 1800 mm, 1.8 metre çapında bir daire oluşturacak kadar kavis var. Bu da örneğin üç monitörü yan yana koyup merkezine oturduğunuz bir kurulum yapmaya imkan tanıyor. Uçuş simülasyonu ve genel olarak simülasyon sevenler için güzel bir kullanım.

Ağır olması, masada fazla sallanmaması Technopat yorumcularının beğeneceği bir nokta. Panel kalitesi çok iyi, kullanımı kolay daha ne olsun? Bu kısımda biraz genel bir konuya giriyoruz.

Özellikle FreeSync için AMD Vega 56 ve 64 gibi kartlar gerekiyor, bunlar da inceleme tarihinde Nvidia muadillerine göre hem stok olarak azlar, hem fiyat/performans olarak daha pahalı kalıyorlar. Bütün FreeSync’lerde günümüzde olan bir eksi diyebiliriz. Pazar payına GPU’da Nvidia hakim, ancak G-Sync monitör sayısı az, uygulaması pahalı. Bu açıdan bu eksi MSI’a ait değil. Yeni AMD Radeon ekran kartları gerekiyor artık. MSI’ın G-Sync destek benzer modelleri de yaygınlaşmalı.

Peki performans ve diğer değerler nasıl?

İşlevsel RGB ve yazılım kontrolü bu monitörü öne çıkartan iki kritik nokta oluyor. Monitörün kasasın tasarımı, teknik özellikleri ve performansı yanında, MSI’ın bu alanda güçlü rakiplere karşı yenilikçi ürünler ile ortaya çıkması büyük bir gelişme. Hem kendi bilgisayarları ile kullanılacak monitörler ile ekosistem oluşturuyor, hem de tek başına alınabilecek ayrı bir ürün ailesi ile daha güçlü hale geliyor. Sonuç itibariyle MSI sadece “Benim de piyasada monitörüm olsun” mantığıyla hareket etmemiş, ortaya ilgi çekici bir ürün ailesi koymayı başarmış durumda. MSI Sitesinde şirketin kendi ürün bilgilerini de görebilirsiniz.

Artılar: Ağır, masaya sağlam oturan bir monitör olduğu için pek kolay sallanmıyor, standı ergonomik, panel kalitesi güzel, hem RGB ışıklandırma işlevsel, hem de yazılım destekli kontrol çok kullanışlı, rekabetçi oyunlara uygun, farklı ve ilgi çekici.

Eksiler: Her masaya sığmayacaktır, kavisin anlamı özellikle büyük ekranda ya da çoklu ekranda daha belirgin olarak ortaya çıkıyor 27 inç kavisli mantığı için biraz sınır diyebiliriz, karanlıkta IPS Glow görmek mümkün, bu orta üst ve orta alt kısımda ufak iki bölge ışık sızmasıyla birleşiyor ancak düşük seviyede.

Kullanıcı olarak ortaya çıkan ürünü beğendik. Alıp kullanacağımız bir monitör olmuş. Siz de sisteminiz uygunsa MSI Optik MPG27CG oyuncu monitörünü zevkle kullanabilirsiniz.

İnceleme tarihinde fiyatı 1440p çözünürlüklü model için bütün özellikleri göz önüne alırsak oldukça iyi: KDV dahil 3600 TL. 1080p çözünürlüklü MPG27C modeli ise 2600 TL’ye kadar yine kampanyalı bulunabiliyor. Yine günün kuru olan 4.82 üzerinden MPG27CQ modeli vergiler dahil 750 USD civarında. Elbette güncel kampanyalar için sisteminizi planlarken o an kontrol etmenizde fayda var ancak bu seviyedeki monitörler için uygun.