Anasayfa Video MasterKeys MK750 RGB Mekanik Klavye İncelemesi

MasterKeys MK750 RGB Mekanik Klavye İncelemesi

Cooler Master’ın Masterkeys MK750 RGB, mekanik oyuncu klavyesini inceliyoruz. CM’nin yeni sancak gemisinde Cherry MX anahtarlar ve özel bir bilek desteği dikkatimizi çekiyor…

MasterKeys klavye ailesine tepe model olarak katılan MK750, Cooler Master’ın oyuncu klavyelerinde geldiği noktayı gösteriyor. Adım adım özelliklerine bakalım.

MK750 Cooler Master’ın Masterkeys serisine yaptığı son eklenti. Numerik tuş takımına, sade bir tasarıma sahip ve tuşların çevresi açık bir tasarım kullandığı için temizliği kolay.

Renk olarak koyu gri, mavi karışımı metalik bir renge boyanmış aluminyumdan tabana sahip. Yaklaşık 1 kilogram ağırlığa sahip.

Mekanik bir klavye demiştik ve bu klavyelerin çok ucuza bulabileceğiniz membran klavyelerden tek farkı fiyatı değil tabii ki.

Her tuşun altında olan anahtar dediğimiz mekanizmalar var ve bunların mekanik versiyonları, daha tatmin edici bir basma hissiyatı, daha uzun ömür ve oyunlarda daha kısa tepki süresi elde etmek için kullanılıyor.

İlk dikkatimizi çeken kutu içeriğinin zenginliği oldu. Uzun süreli kullanımda ihtiyacınız olabilecek pek çok aksesuarı Cooler Master size sunuyor. Bunlar arasında temizlik ve tuş değişimi için kullanabileceğiniz tuş çıkarma aparatı ve mor renkli, WASD, Escape ve yön tuşları var. Yine aksesuarlardan devam edersek mıknatısla klavyeye yapışan bilek desteği de kutuya dahil edilmiş. Yapay deriden imal edilmiş yumuşak bir yüzeye sahip ve mıknatıslı olması sayesinde bu parçayı klavyeden kolaylıkla ayırabiliyorsunuz. Ortasında hoş duran kabartmalı bir Cooler Master logosu var.

Aydınlatma konusunda Cooler Master sadece tuşların aydınlatıldığı klasik yaklaşımın aksine klavyenin arkası ve kenarlarına da ledler eklemiş.

Her zamanki gibi bunlar yazılımla kontrol edilebilen RGB LED’lerden oluşuyor. Artı olarak bu klavyede aydınlatma kendi üzerinden de ayarlanabiliyor. Fn + F1’den F12’ye kadar basabileceğiniz bu tuşlarla yazılıma ihtiyaç olmadan aydınlatmayı özelleştirebilmektesiniz. Bunun ayrıntılı dökümantasyonu için Cooler Master’ın sitesindeki MK750’nin ürün sayfasından indirebileceğiniz kullanma klavuzuna göz atabilirsiniz.

Kullandığı CherryMX anahtarlara göre 3 ayrı modeli olan MK750, Cherry’nin mavi, kahverengi ve kırmızı anahtarlarını kullanıyor. İlgili model isimlerine ait detayları web sitemizdeki makalemizde bulabilirsiniz.

Bizim elimizdeki klavye Cherry Red MX anahtarlarını kullanıyoruz. Bunlar linear yani doğrusal anahtarlar. Bu tür anahtarlarda tuşun basılması için gereken kuvvet hep aynı.

Dahili 32 bit Arm Cortex M2 işlemcisi ve 512KB dahili hafızası sayesinde ayarları bünyesinde saklayan klavye, çevre bileşenlerini bilgisayarlar arasında değiştiren veya turnuvalara katılan kullanıcılara kolaylık sunuyor.

Kablo ve Kablo Yönetimi

1.8m uzunluğunda sökülebilir, örgülü kablonun klavyeye bağlanan ucu Type-C, bilgisayarınıza bağlanan ucu Type-A.

Cooler Master kablo yönetimi konusunda burada bize alternatifler sunmuş. Kabloyu 3 farklı yönde klavyenin altından geçirebiliyorsunuz. Sağ, orta ve sol taraftan. Bunun için klavye altında uygun kanallar açılmış durumda.

Multimedya Tuşları

Normal tuşlara ek olarak sağ üst köşede 4 adet multimedya kontrol tuşları görmekteyiz. Bunlar sırasıyla sesi kapatma, oynatma/durdurma,önceki ve sonraki parçaya geçiş tuşları ve diğer tuşlar gibi RGB aydınlatmaya sahipler. Bunlar tasarım olarak klavyenin geri kalanıyla daha iyi uyumlu olmak için daha yüksek yapıda olabilirlerdi. Tuş ergonomisinden farklı bir yapıları var.

Anahtar Detayları

Tuşların basım hissiyatı yumuşak ve uzun süreli yazımdan sonra bile bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Tuşların mesafeleri konusunda Cooler Master’ın teknik broşürlerinde bir bilgiye rastlamasak da Cherry MX red anahtarların teknik özelliklerine baktığımızda etkinleştirme kuvvetinin 45 centi newton, etkinleştirme noktasının 2mm, toplam mesafenin ise 4mm olduğunu görüyoruz. 50 milyon basma ömrü oldukça uzun ve iyi bakıldığında size yıllarca hizmet edebilecek bir klavye olmasını sağlıyor.

Ses Seviyesi

Ses konusunda membran klavyeler kadar sessiz olmasa da ortalama bir mekanik klavye kadar gürültülü değil, ortalarda bir yerde diyebiliriz. Videomuzda 1 metre mesafeden Rode VideoMic Pro ile kaydettiğimiz tuş seslerini dinleyebilirsiniz.

Yazılım Desteği

Cooler Master Portal üzerinden indirebileceğiniz kontrol yazılımı sayesinde klavyenizin firmware sürümünü güncelleyip, makrolar atayabilir ve aydınlatma ayarlarını yapabilmektesiniz.

Seçebileceğiniz şablonlar arasında Sabit, renk dalgası, tek tuş, yıldız efekti, yağmur dalgası da bulunuyor. Cooler Master isteğe bağlı olarak bu aydınlatma ayarlarında tamamen özelleştirme yapmanıza izin veriyor.

Bu önemli bir gelişme, daha önce incelediğimiz modellere göre CM’nin en büyük geliştirmeyi yazılım tarafında yaptığını görebiliyoruz. Bu alanda kullanıcılardan gelen geri bildirimler, yeni MasterKeys ailesinin gelişmesini sağladı.

Sonuç Değerlendirme

Yenilikçi çevresel aydınlatma, yazılımsız aydınlatma kontrolü, beraberinde sunduğu bilek desteği ve opsiyonel tuş başlıkları gibi aksesuarları sunan Cooler Master MK750 ülkemizde 854TL civarına satışa sunulmakta. Bu da inceleme tarihinde yaklaşık 168 USD ediyor.

Piyasada MK750 ile rekabet eden benzer özellikli ürünlere baktığımızda aşağı yukarı aynı fiyatları gördüğümüz için konu tamamen sizin kişisel zevklerinize ve tercihlerinize bakıyor.

Özellikle tuşların klavye kasasına neredeyse sıfır mesafede bitmesi, yumuşak ve mesafesi ayarlanabilir, Memory Foam bilek desteği gibi detaylar burada karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca en büyük ayırt edici noktalardan birisi de çok fazla sistem değiştiren ve klavye taşıyanlar için yazılımsız ayar ve dahili hafızada saklama özellikleri oluyor.

Bir de genel durum değerlendirmesi yapalım. Daha önce CM Storm serisiyle başlayan Cooler Master oyuncu ekipmanları ailesi, MasterKeys ile hem seviye atlamış, hem de yeni bir kimliğe kavuşmuş. MasterCase ile birlikte ürün ailelerinin tamamını tepeden tırnağa yenilemeye başlayan CM, klavye ve fare ürün gruplarında da tutarlı ve birbirini takip edip geliştiren ürünler sunmayı başarıyor. MK750’de de hem malzeme kalitesi, hem renk şablonları ile oyuncu donanımlarındaki markalaşmasını güçlendirmiş. Ayrıca daha önce de dediğimiz gibi yazılım alanında da güçlenmiş. Kimliğindeki ayırt edici unsurlar bu seride özellikle üretim kalitesi, sağlamlık ve minimalizm oluyor.

Artılar: Minimalist tasarım, çok konforlu bilek desteği, genel ergonomi ve kullanışlılık, mekanik anahtar ve imalat kalitesi, gelişen yazılım desteği, yazılımsız makro ve ışıklandırma ayarları.

Eksiler: Multimedya tuşlarında çok farklı geliştirmeler yapılabilirdi.