Anasayfa İş Mini PC: Intel NUC7i3BNH İncelemesi

Mini PC: Intel NUC7i3BNH İncelemesi

Intel’in mini PC’si NUC’un NUC7i3BNH modelini inceliyoruz. Bakalım bu ufak bilgisayar neler yapabiliyor?

NUC, açılımı Next Unit of Computing olan Intel’in geliştirdiği bir mini PC form faktörü. HTPC, multimedya ve hafif oyunculuk için tasarlanan NUC bellek ve depolama çözümü olmaksızın sunuluyor ve bu iki bileşeni de edinip NUC’a taktığınızda kullanıma hazır bir bilgisayara kavuşmuş oluyorsunuz.

Bizim incelediğimiz üründe bunlar hazır geldi ancak yine de bellek ve SSD takmanın ne kadar kolay olduğunu videomuzun ilerleyen dakikalarında göstereceğiz. Bu incelemede NUC’un yanına farklı bileşenler de kullandık. Samsung 65 inç QLED TV’ye, taşınabilir ASUS monitöre bağladık, farklı kablosuz klavye ve fare setleri taktık.

Öncelikle bu NUC modelinin özelliklerine yakından bakalım. Üst üste konulmuş 3-4 tane CD kutusu büyüklüğünde bu mini bilgisayar anodize alumimunyumdan imal edilmiş koyu gri renkte bir çerçeveye ve parlak plastik bir üst kaplamaya sahip.

Portlar

Giriş/çıkış portlarının cihazın 3 kenarına yerleştirildiğini görmekteyiz.

Ön kısımda 2 adet USB 3.0 portları, 3.5mm kulaklık ve mikrofon olarak kullanılabilen analog ses portu, kızılötesi alıcı, sağ ve solda 2 adet mikrofon ve güç tuşu bulunmakta. Işık olarak ön kısımda güç tuşu ışığını ve ön panelin tamamını çevreleyen çerçeve ışığını görmekteyiz. Varsayılan olarak mavi renkte yanan çerçeve ışığı disk işlem ışığı görevi görüyor ve NUC sistem sürücüsüne her eriştiğinde yanıp sönüyor. Bu durum NUC’u HTPC amaçlı kullandığınızda akşam loş ışıkta, TV’nizin altında dikkat dağıtıcı olabilir. Bu sebeple bunları BIOS’tan kapatabiliyor, parlaklığını veya renklerini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Bir de güç butonunun üzerinde güç ışığı var, NUC kapalı olduğunda turuncu, sisteme güç verdiğinizde mavi renkte yanıyor.

Sol tarafta SDXC ve UHS I destekli mikro sd kart yuvası ve hemen altında Kensington kilidini görmekteyiz. SD kart yuvası iyi düşünülmüş bir ayrıntı. Mesela tatilden döner dönmez cep telefonunuzun SD kartını çıkarıp buraya takarak, video ve fotoğraflarınızı aktarabilir ve NUC’a bağlı büyük ekran TV’nizde görüntüleyebilirsiniz.

Arka kısımda ise sıcak hava çıkışı için açılmış geniş 2 adet boşluk, güç girişi, HDMI 2.0a görüntü çıkışı, gigabit ethernet, 2 adet USB 3.0 gen1 ve son olarak DisplayPort 1.4 olarak da kullanılabilen USB 3.1 gen2 destekli tip c usb portunu görüyoruz.

Performans

Sistem bileşenlerine göz attığımızda cihazın kalbinde işlemci olarak i3 7100U var. Kaby Lake mimarisinden 2 çekirdekli, 4 izlekli, 2.40Ghz temel çalışma frekansına ve 15W TDP değerine sahip tasarruflu bir işlemci bu.

Bu işlemciyle birlikte gelen Intel HD Graphics 620, 4K 60 kare saniyeye kadar videolarımızı sorunsuz oynattı. Üstelik H.264 ve 265 kodlama desteği ile en güncel codec ve formattaki yüksek çözünürlüklü videoları takılma olmadan izleyebileceğinizden emin olabilirsiniz. Bir de meraktan YouTube’daki 8K 60p videoları denemek istedik fakat arada bir takılma sorunları yaşadık.

Görev yöneticisinden kontrol ettiğimizde video işleme motorunun %100 kullanımda olduğunu gördük. Neyse ki 8K çözünürlük henüz ne tüketici elektroniği tarafından, ne TV’ler tarafından ne de Netflix gibi stream hizmetleri tarafından yaygınca destekleniyor. Bu destek yaygınlaşana kadar da muhtemelen Intel güncel NUC sürümüyle 8K içeriği akıcı oynatır hale gelecektir.

Yükseltme

NUC içindeki 2 adet SO-DIMM bellek yuvasına 1.2v çalışma voltajına ve 2133Mhz çalışma frekansına sahip DDR4 bellek modülleri takabilmektesiniz. 1 adet yüksek kapasiteli bellek yerine 2 adet düşük kapasiteli bellek kullanmanız yararınıza olacaktır. Çünkü bu işlemci çift kanal bellek desteğine sahip ve 2 adet bellek modülü kullanarak sistemin bellek bant genişliğini 32’den 64bit’e çıkarmış oluyorsunuz.

Sistem diski olarak kullanabileceğimiz depolama çözümü konusunda Intel kullanıcılara 2 seçenek sunmuş. SATA3 veya M.2 SATA 3 portuna 2.5 inçlik sabit disk ve SSD bağlayabiliyorsunuz ve dahili sürücü kafesinde muhafaza ediliyor. Ek olarak x4 PCI-express veriyoluna sahip nvme destekli m2 portuna SSD sürücülerinizi takabilmektesiniz.

Windows Kurulumu

Windows kurulumu yapmak diğer bilgisayarlardan farksız. Önceden hazırladığınız USB kurulum flash diskini cihazın herhangi bir USB portuna takıp NUC’un BIOS ekranına girerek boot sürücüsünü flash diskiniz olarak seçiyorsunuz ve NUC’u yeniden başlatıp kurulum adımlarına geçiyorsunuz.

BIOS demişken, F2 tuşuna basarak açtığımız Intel’in Visual BIOS adını verdiği arayüz oldukça sade ve kullanışlı. Dahası Intel NUC’un hemen her özelliği açıp kapatabilmenize, ayarlamanıza ve özelleştirmenize imkan veriyor. Hatta ortalama bir anakart BIOS’undan daha ileri seviye özelleştirme olanakları gördük.

Bağlantı özellikleri bakımından yine NUC bize yeterli geldi. Gigabit ethernet destekli RJ45 portu ve 867Megabit saniye bağlantı hızı sunan Intel Wireless-AC 8265 adaptör NUC içinde geliyor. Aynı adaptör Bluetooth 4.2 desteği de sunuyor.

NUC’u alır almaz yapmanız gereken tabandaki bu 4 vidayı sökmek ve alt plakayı çıkarmak.

Bunu yaptıktan sonra SSD montaj aparatı yerinden çıkacak. SSD’yi NUC’a bağlayan güç ve sata kablosunu yerinden çıkardıktan sonra bu aparatı kasadan ayırabiliyorsunuz.

Bellek modüllerinizi slotlara yerleştirip SSD sürücünüzü de taktıktan sonra NUC’u tekrar vidalıyoruz ve güç verip çalıştırıyoruz.

Cihaz fanlı aktif bir soğutmaya sahip ve kullandığımız süre boyunca herhangi bir ısınma veya gürültü problemiyle karşılaşmadık. Üstelik denetim masasından yüksek performans güç planını seçip, işlemciyi daima 2.4Ghz’de çalışmaya zorlamamıza karşın. İşlemci sıcaklığına göre devir hızını artıran ya da otomatik duran fanı BIOS menüsü altından ayarlayabiliyorsunuz.

Grafik Performansı

Intel HD Graphics 620, güncel web tarayıcılarının sunduğu GPU donanım hızlandırması sayesinde bol grafikli ve animasyonlu web sayfalarının arayüzlerinde takılmadan ve akıcı bir şekilde gezmenizi sağlıyor.

Age of Empires HD ya da Leage of Legends gibi basit grafiklere sahip oyunları bu NUC ile oynamak mümkün olsa da biraz daha güncel ve iyi grafiklere sahip bir oyun oynamaya çalıştığınızda akıcı bir performans elde etmek için grafik detaylarını düşürüp, çözünürlüğü 720p’ye indirmeniz gerekiyor.

Kaldı ki NUC’un bu modelinin kullanım senaryosu oyun oynamaktan çok TV’nize bağlayıp Netflix gibi servisleri kulanmak, dijital medyalarınıza kolayca erişmek ve Windows tabanlı uygulamalarınızı kullanabilmek üzerine kurulu.

Sonuç Değerlendirme

NUC’un giriş seviyesi modelleri bir Apple TV alternatifi olarak düşünülebilir. Üstelik Apple TV’nin yapabildiklerini yapıp, üstüne birçok USB portu, SD kart yuvası ve masaüstü işletim sistemi desteği sunuyor.

Öte yandan alanın kıymetli olduğu iş yerlerinde temel ofis bilgisayarı olarak da kullanılabilir. Bu tarz sistemler yurtlara ve toplu yaşanan yerlere de uygun.

Daha önce incelediğimiz, Logitech’in HTPC’ler için ürettiği kablosuz dokunmatik yüzeyli klavyesi K400 ile koltuğunuzun rahatlığından masaüstü bilgisayarın esnekliğini yaşayabileceğiniz gibi yine daha önce incelediğimiz ASUS’un bu taşınabilir monitörüyle NUC’u mobil bir platform haline getirebilirsiniz.

Eğer bir miktar oyun oynama planınız varsa NUC’un Intel İris Pro 650 GPU’su barındıran modellerini tercih edebilirsiniz. Yine de son çıkan oyunları yüksek çözünürlüklerde oynayamasanız da Dota 2 ve Counter Strike gibi oyunları oynayabilir hale geliyorsunuz.

Sonuç itibariyle her bilgisayar, üst seviye oyun bilgisayarı olmak zorunda değil. Bu tarz farklı boyutlara sahip, kullanışlı cihazların hesaplı bir şekilde yaygınlaşması da büyük miktar kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Artılar: Boyut, ağırlık ve tasarım avantajı var, temel ihtiyaçlar ve kurumsal kullanım için fazlasıyla yeterli.

Eksiler: Üst kapak kolay çiziliyor, ön LED boyutu gereksiz, bileşen eksik satış ülkemize çok hitap etmiyor,

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version