Anasayfa Haber Amerika Ve Facebook Arasında Yeni Gizlilik Kavgası

Amerika Ve Facebook Arasında Yeni Gizlilik Kavgası

Amerika Birleşik Devletleri, Facebook’a Messenger şifrelemesini kaldırması için baskı yapıyor.

Facebook tarafından sunulan Messenger sohbet uygulaması, ABD ile şirket arasında yeni bir krize yol açmış bulunuyor. Kaliforniya eyaletinde halka kapalı görülen bir dava kapsamında, mahkemenin Facebook yönetiminden şifrelemeyi kaldırmasını istediği öğrenildi.

Facebook tarafından geliştirilen Messenger uygulaması normalde konuşmaları şifrelemiyor. Ancak kullanıcılar isterlerse kendi aralarında “Gizli Konuşmalar” başlatabiliyorlar. İki kullanıcının cihaz anahtarlarıyla şifrelenen bu konuşmaları, Facebook yönetimi dahi göremiyor.

Reuters’a sızdırılan bilgilere göre, mahkeme görülen dava kapsamında Facebook yönetiminden bu tür bir gizli konuşma üzerindeki şifrelemeyi kaldırmasını talep etmiş. Ancak Facebook yönetimi bunu tek kullanıcı için yapamayacaklarını, tüm sistemdeki şifrelemeyi kaldırmak zorunda kalacaklarını ifade ederek bu talebi reddetmiş.

Daha önce Apple yönetimi de benzer bir hukuki dava yüzünden FBI ve devletle ters düşmüş, ancak baskıya boyun eğmemişti. Şimdi Facebook yönetiminin ne yapacağı merakla bekleniyor. Eğer Facebook bu baskıya boyun eğerse, çıkacak emsal karar kullanıcı güvenini tümden yıkarak, tüm bilişim endüstrisinde hiç beklenmedik sonuçlara sebep olabilir.