Anasayfa Video Adata XPG Storm RGB M.2 SSD Soğutucu İncelemesi

Adata XPG Storm RGB M.2 SSD Soğutucu İncelemesi

Adata’nın M.2 2280 standardındaki SSD’leri soğutmak için geliştirdiği Storm RGB soğutucusunu inceliyoruz.

M.2 form faktörünü kullanan NVM Express tabanlı SSD sürücülerin ısınma sebebiyle kendilerini frenledikleri bilinen bir gerçek. İş yüküne de bağlı olarak farklı seviyelerde gerçekleşen bu yavaşlamanın önüne geçmek için anakart üreticileri anakartlara SSD soğutucuları entegre etmeye başladılar. Pasif soğutma bir yere kadar işe yarasa da bazı anakartlarda bu soğutucu güney köprüsü ve diğer M.2 soğutucuları da soğutan yekpare bir aluminyum bloktan oluştuğu için ya da kullanıcının kasa içi hava akışı yetersiz olduğundan dolayı çözüm olmayabiliyor.

Bunu bilen Adata gibi bazı üreticiler de M.2 ssd’ler için aktif soğutucular çıkarmaya başladı. Adata’nın XPG markası altında ürettiği STORM RGB SSD soğutucu da böyle bir ürün. Üzerinde bir adet minyatür fan barındırıyor ve dahası RGB aydınlatmayla kasanızın iç aydınlatmasına katkıda bulunuyor.

RGB demişken XPG Storm RGB’nin ASUS, MSI, Gigabyte ve Asrock gibi büyük anakart üreticilerinin RGB aydınlatma çözümlerini desteklediğini belirtelim.

Soğutucu, adından da anlayabileceğiniz üzere sadece 2280 form faktöründeki M.2 SSD’ler ile uyumlu. Zaten piyasadaki M.2 SSD’lerin ezici çoğunluğu bu uzunlukta olduğu için uyum noktasında bir problemle karşılaşmanız düşük ihtimal.

Soğutucuya yakından baktığımızda RGB aydınlatmanın olduğu üst kısmın siyah ve saydam plastikten imal edildiğini soğutucunun ise bordo renkte bir aluminyum bloktan oluştuğunu görüyoruz.

PCB’den 2 pinli güç kablosunun ve 4 pinli RGB kablolarının çıktığını görüyoruz.

Bunları kutudan çıkan kablolara bağlıyoruz. 4 pinli RGB kabloyu kasamızdan gelen tipik 4 pinli RGB kablolarına, 2 pinli güç kablosunu ise ister diğer ucu 3 pinli fan kablosuna ister diğer ucu molex olan kabloya bağlıyoruz.

Bunların uzunluğu 30cm kadar ve burgu yapıldığı için tek parça halinde duruyor. Çoğu anakartın M.2 yuvalarıyla fan portları arasındaki mesafenin 30cm’den az olduğunu düşündüğünüzde fana güç verme konusunda bir sıkıntı yaşamanız düşük ihtimal kaldı ki yetişmese dahi molex uçlu kabloyla güç kaynağınıza bağlayabilirsiniz.

Soğutucunun sürücüye temas eden kısmında 0.5mm kalınlığında bir termal pad tercih edilmiş.

Sisteminize takmadan önce termal pad üzerindeki bu mavi etiketi çıkarmayı unutmayın. Adata bize bu padin ısı iletim değerini vermemiş ancak ortalama termal padlerin 3.5w/Mk olduğunu düşünürsek bunu Thermal Grizzly’nin 8w/mk’lik Minus 8 padleriyle ya da FujiPoly’nin 11 w/mk’lik termal padleriyle değiştirip soğutma performansını artırma olanağınız da mevcut.

Performans

Adata soğutucusuz kullanıma göre %25 daha serin çalışma vaat ediyor. Biz bunu Samsung 970 Pro 1TB’lık SSD sürücümüzle teste tabi tutmak istedik. SSD’yi yük bindirmek için Atto sentetik test yazılımı ile 3dk boyunca test ettik ve sıcaklıkları Hardware Monitor yazılımından kontrol ettik.

Soğutucuyla sıcaklıklar maksimum 64 dereceyi görürken, SSD’yi soğutucusuz çıplak halde kullanmamız durumunda 78 dereceye kadar ulaştı. Bu da %21’lik bir soğutma performansına denk geliyor ki Adata’nın verileriyle aşağı yukarı örtüştüğünü söyleyebiliriz.

Sonuç olarak Adata XPG Storm SSD soğutucu SSD’sini serinletmek isteyen kullanıcılara tavsiye edebileceğimiz bir ürün.