Anasayfa Makale SSD Over-Provisioning Nedir?

SSD Over-Provisioning Nedir?

Over-Provisioning olan bilinen SSD’lerdeki aşırı tahsis nedir, bu makalemizde açıklıyoruz.

SSD üreticileri, SSD aşırı tahsisi (over-provisioning) ismiyle adlandırılan, sürücülerin performansını ve ömrünü artıran bir yöntem kullanıyor. Aşırı tahsis, SSD’den belli miktarda alanı ayırıyor ve bu alanı sadece disk kontrolcüsünün kullanımına tahsis ediyor. Ayrılan alan işletim sistemi tarafından görülemiyor.

Üreticiden üreticiye miktarı değişmekle birlikte, aşırı tahsis için genellikle %7’lik bir alandan söz ediliyor. Eğer yoğun yazma işlemleri gerçekleştirecekseniz daha fazla alan da tahsis edebilirsiniz. Ancak üreticinizin belirlediği miktardan daha azını uygulama aracılığıyla ayıramazsınız.

Aşırı tahsis SSD üzerindeki kullanılabilir alanı azalttığı için çoğu kullanıcı bu yapılandırmanın gerçekten gerekli olup olmadığını sorguluyor. Zaten gigabayt başına maliyeti yüksek SSD’lerde aşırı tahsis yüzünden maliyet daha da artıyor. SSD aşırı tahsisinin birinci amacı yazma işlemlerinin performansını artırmaktır.

Aşırı Tahsis Ne Sağlıyor?

SSD’lerde bir veri bloğunun üzerine yazmak gerektiğinde öncelikle var olan verinin silinmesi gerekir. SSD’ler bu yönüyle mekanik disklerden ayrılır. Ancak bu silme işlemi yavaştır. Depolama blokları birçok sayfadan oluşur. Bir blok silinmeden önce blokta yer alan ve halen kullanılan verilerin öncelikle başka yere taşınması gerekir. Bu taşıma işlemi ve ardından gerçekleşen silme işlemi vakit alır ve SSD’ler bu yüzden dolmaya başladıkça yavaşlar.

Over-Provisioning için SSD kontrolcüsüne ayrılan alan, yazma önbelleğine benzer bir işlev görür. Yazma işlemleri sırasında depolama sayfalarını ve bloklarını yeniden yerleştirmekle uğraşmak yerine, tahsis edilen alan yeni verinin geçici olarak depolanması için kullanılabilir. Bu sırada kullanılmayan depolama bloklarının içerisindeki veriler silinir (gereksiz veri toplama – garbage collection) ve yeni veriler buraya yerleştirilir.

Bazı üreticiler SSD Over-Provisioning özelliğini sürücünün ömrünü uzatmak için de kullanıyor. Örneğin bir depolama bloğu hasar görürse, o blok adresi aşırı tahsis edilmiş alan içerisine taşınabilir. Bu sayede görünüşte kullanılabilir SSD alanı azalmamış olacaktır.

9 Yorumlar

  1. Bu detaya dair bilgim yoktu, çok faydalı bir makale olmuş, elinize sağlık. Demek ki en mantıklı olan, ulaşılabilecek tahmini doluluk oranından %30-35 daha fazla kapasiteye sahip bir SSD edinmek..

  2. Merhaba

    Yeni bir bilgisayar aldım 1 TB disk boyusu var ama Samsung magican bunu desteklemiyor bende disk yöneticisinden belli bir alanı boş bıraksam aynı görevi görür mü?

    • Evet. Biçimlendirilmemiş raw şeklinde görünmeyen boş alandır zaten aşırı tahsis. Samsung’un yazılımı da aynı şeyi yapıyor. ssd-z de ne kadad op ayrıldığı yazar kontrol edebilirsin işlemi yaptıktan sonra.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version