Anasayfa Haber Sürücüsüz Araçlarda Direksiyon Zorunluluğu Kaldırılıyor

Sürücüsüz Araçlarda Direksiyon Zorunluluğu Kaldırılıyor

ABD, sürücüsüz araçların gelişimi için bazı kanunsal değişiklikler yapıyor.

Çok sayıda şirket sürücüsüz otomobillerin geliştirilmesi için uzun süredir çalışıyor. Şirketlerin test amacıyla yola çıkardığı sürücüsüz otomobiller, yasal zorunluluklar sebebiyle standart donanımlara sahip olmak durumundalar. Dikiz aynaları, direksiyon ve pedallar gibi bileşenler, sürücüsüz otomobillerde hiçbir işlevi bulunmamasına rağmen, yasal gereksinimler sebebiyle araçlardan çıkarılamıyor.

ABD Ulusal Otoban Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA), bu kuralların değişmesi için düğmeye bastı. Yayınladığı 80 sayfalık “Sürücüsüz Otomobiller 3.0” adlı kılavuzda, güvenlik standartlarının gereksinimlerinin ve uygunluklarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifadesine yer verdi. Ayrıca şu anki kuralların gelişime engel olabileceğini de ekledi.

ABD’deki kurallar, otomobil üreticilerinin 70 tane güvenlik standardına uymasını zorunlu tutuyor. Bu kurallar, elbette ki sürücünün bulunduğu koşullar için belirlenmiş. Sürücüsüz otomobillerde bu kuralların pek çoğu anlamını yitiriyor.

ABD’de yapılacak kural değişikliklerinin, özellikle ABD merkezli otomobil üreticilerine büyük kolaylık sağlayacağı tahmin ediliyor. Gelecekte üretilecek otonom araçlarda tasarımsal değişikliklerin bu şekilde kolaylaştırılması, hem geliştirmeyi hızlandıracak, hem de üretim maliyetlerinin kontrolünde rol oynayacaktır.