Anasayfa Haber Çinli Girişimciler Yeni Katı Hal Bataryaların Üretimine Başlıyor

Çinli Girişimciler Yeni Katı Hal Bataryaların Üretimine Başlıyor

Çin’de yeni nesil katı hal bataryaları için bir üretim bandı oluşturulduğu iddia edildi.

Günümüzde teknolojinin en geride kaldığı noktalardan biri enerji depolama. Yıllardır lityum bataryalarla idare etmeye çalışıyoruz. Fakat bu bataryalar, gelişen teknolojilerin yanında yetersiz kalıyor. Mobil cihazlarda kullanılan bataryaların ağırlık ve hacimleri, genellikle geri kalan tüm donanımından fazla oluyor.

Batarya teknolojileri konusunda ortaya çok sayıda heyecanlandırıcı haber çıksa da, henüz bunlardan hiçbirini piyasada görebilmiş değiliz. Katı hal bataryaları da bu teknolojilerden biri. Yıllardır geliştirilmekte olan katı hal bataryaları, beklediğimizden yakın bir zamanda piyasaya çıkabilir.

Çin basınına göre Qing Tao Energy Development isimli bir girişim, ülkenin doğusundaki Kunshan’da bir katı hal batarya üretim bandı kurdu. İddialara göre bu üretim bandının yılda 100 MWh kapasiteli batarya üretmesi mümkün. Qing Tao Energy Development’ın bu üretim kapasitesini 2020 yılında 700 MWh’ye çekeceği söyleniyor.

Günümüz lityum-iyon bataryaları kilogram başına 250 – 300 Wh enerji depolayabiliyor. Katı hal bataryalarının depolama kapasitesi ise 400 Wh’den başlıyor. Bu da ilk aşamada %33 – %60’lık bir kapasite artışı anlamına geliyor.

Bir şirketin yüksek hacimli üretim bandı oluşturması, katı hal bataryalarının yavaş yavaş ticari kullanıma gireceği anlamına geliyor. Bu yeni bataryaların hangi cihazlarda karşımıza çıkacakları ise henüz belli değil.