Anasayfa Haber Japonya, 8K Televizyon Yayınına Başladı

Japonya, 8K Televizyon Yayınına Başladı

Japonya’da faaliyet gösteren NHK kanalı, 8K televizyon yayınlarına şimdiden başladı.

Henüz dünyada 4K bile tam anlamıyla bir standart halini alamamışken, Japonya 8K yayınlara başladığını duyurdu. 1 Aralık itibarıyla uydu üzerinden 8K yayınlar yapılmaya başladı.

Japonya’nın ulusal televizyon kanallarından NHK, 22.2 kanal sesli 4K ve 8K yayınlara başlayan ilk kanal oldu. Listelenen ilk film ise 2001: A Space Odyssey. Warner Bros, NHK’nin yüksek çözünürlüklü yayınları için bu filmin 70 mm negatiflerini tekrardan taradı.

Bu noktada 8K çözünürlüklü televizyonların henüz yaygın olmadığını da belirtmek gerekiyor. Sharp, geçtiğimiz ay ilk 8K televizyonlarını 6.600 dolar gibi bir fiyat etiketiyle piyasaya sürdü. 8K görüntü akışını sağlayacak HDMI 2.1 standardı henüz kullanıma sunulmadığı için, uydu alıcılarını televizyona 4 tane HDMI kablosuyla bağlamak gerekiyor.

2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Japonya, yüksek çözünürlüklü video yayınlarına hazırlıklarını tamamlamak istiyor. Gelecek ay yapılacak olan CES 2019 etkinliğinde de pek çok markanın yeni 8K televizyonlarını tanıtması bekleniyor.