Anasayfa Haber Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bakım İçin Kapatıldı

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bakım İçin Kapatıldı

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı bakım çalışmaları ve geliştirmeler için iki yıl kapalı kalacak.

Atom altı parçacıklarla ilgili önemli bilgiler edinmemizi sağlayan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, bakım sürecine giriyor. Bu süreçte dev cihazda yeni iyileştirmelerin de yapılacağı belirtildi.

24 ay süreceği duyurulan bakım süreci, 2021 yılında sona erecek. Bakım ve geliştirmeler tamamlandıktan sonra, cihaz yeni deneyler için tekrar çalıştırılacak.

2015 ile 2018 yılları arasında çalışmalarını sürdüren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, bu süre zarfında 16 milyon milyar protonu birbiriyle çarpıştırdı. Ortaya çıkan veri ise muazzam büyüklükte.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, bu deneylerden tam 300 milyon GB veri üretti. Elde edilen verileri işlemek, buradaki bilimsel çalışmalarda esas zaman alan işlem oluyor.

CERN, 2025 yılına kadar High Luminosity (yüksek parlaklık) geliştirmesini tamamlamayı planlıyor. Bu sayede sistemin daha da fazla veri elde edebileceği belirtiliyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile yapılan deneylerden elde edilen verilen, evrenin dokusunu anlamamızda büyük rol oynuyor. Bu sayede tıptan tutun da, nükleer enerjiye kadar her alanda yeni buluşlar mümkün oluyor.