Anasayfa Haber Gran Turismo Üzerinde Ray Tracing Efekti Sergilendi

Gran Turismo Üzerinde Ray Tracing Efekti Sergilendi

Polyphony Digital’in sunumu, PS5’te Ray Tracing teknolojisinin olabileceğine işaret ediyor.

Oyunlarda gerçek zamanlı gölgeler ilk ortaya çıkmaya başladığında, uzun bir süre bu efektin performansı konusunda ciddi sıkıntılar gözlemlenmişti. Ancak zamanla bu efekt oyunlarda standart hale geldi. Günümüz GPU’ları da çok daha gelişmiş gölge efektlerini gerçek zamanlı gösterme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyor.

Benzer bir durum şimdi de Ray Tracing için geçerli. Şu sıralar RTX kartları zorlayan bu efekt, birkaç yıl sonra her oyunda rahatlıkla kullanılabilecek. Fakat rahat rahat kullanmaya başlamamızın önünde daha zaman var gibi görünüyor. Polyphone Digital’ın yaptığı sunum ise bu teknolojinin sadece PC’lerde kalmayabileceğine işaret eder gibiydi.

PlayStation konsolları için Gran Turismo serisini geliştiren şirket, Siggraph 2018’de yaptığı sunumda Ray Tracing efektlerine yer verdi. Gran Turismo’daki araçlarda kullanılan efektler, gerçekçiliği oldukça artırıyor. Gran Turismo’yu yalnızca PlayStation platformuna çıkaran şirketin Ray Tracing ile ne işi olduğu ise merak konusu. Tahminler, PlayStation 5’te Ray Tracing efektlerinin kullanılabileceği yönünde.

Bu tahminler de durumu daha da garip bir noktaya taşıyor. Bildiğiniz üzere oyun konsolları, düşük donanımlar ile çalışıyorlar. Piyasaya sürüldüklerinde, genellikle o dönemin orta seviye PC bileşenlerine denk donanımlara sahip oluyorlar. PlayStation 5’in de 2020 yılında piyasaya çıkması bekleniyor. Bu da 2020’deki orta seviye donanımlarla Ray Tracing anlamına geliyor.

Sony ne planlıyor?

2020 yılında gerçek zamanlı Ray Tracing’in her oyun için kullanılabilir hale gelmesinin söz konusu olmayacağını tahmin ediyoruz. O dönemde piyasaya çıkacak yeni orta seviye ekran kartları en iyi ihtimalle RTX 2070 gücünde olacaktır.

RTX 2070, bugünün PC’leri için başarılı bir kart. Fakat oyun konsollarının yaşam döngüsünün 5 ve üzeri yıl olduğu düşünüldüğünde, 2025 yılında hala RTX 2070 dengi GPU’nun kullanılacağı anlamına geliyor. Bu da pek mantıklı görünmüyor.

Yeni nesille birlikte konsolların donanım standardı mı yükseltilecek? Ya da Ray Tracing’le birlikte yine 1080p 60 FPS mi hedeflenecek? Bunların cevaplarını maalesef uzun bir süre daha alamayacağız.