Anasayfa Video Corsair Carbide 275R Bilgisayar Kasası İncelemesi

Corsair Carbide 275R Bilgisayar Kasası İncelemesi

Corsair Carbide 275R gibi beyaz bilgisayar kasalarının ayrı bir cazibesi var. Sistem toplamayı düşünenler için yeni ve minimalist bir Mid-Tower kasa inceliyoruz…

Corsair bilgisayar kasası konusunda uzman markalar arasında yer alıyor. Carbide serisinden 275R da tam 4 farklı seçeneğe sahip. Biz temperli cama sahip beyaz renkli modeli inceliyoruz.

Carbide 275R’ın bir de siyah sürümü var elbette. Her iki modelin de yan kapağının temperli cam ve pleksiglas olmak üzere iki farklı seçeneği satışıyor. incelememizde gördüğünüz beyaz renkli kasanın tasarım detaylarıyla başlayalım.

İlk dikkatimizi çeken buradaki karartılmış temperli camın görünümü oluyor.

Zira bu fiyat bandında genellikle pek göremediğimiz bir özellik. 450-500 lira fiyat etiketine sahip bu kasada daha önceden üst sürümlerde yer alan bazı detaylar var. Pleksiglas sürüm ile aralarında fiyat farkı pek fazla değil. Yurtdışında ucuz sürüm 75, temperli sürüm 85 USD. Bu açıdan Corsair’ın kendi kasaları arasında oldukça rekabetçi bir fiyat konumlandırması var.

Ancak artılar gibi eksiler de var, incelememizde doğal olarak hepsine tek tek değineceğiz.

Ön ve Arka Kısımlar

Ön kapak son derece sade ve şık tasarlanmış.

Önde Corsair logosu haricinde hiçbir ek detay ve süsleme kullanılmıyor. Zaten buradaki doku son derece güzel: Fırçalanmış aluminyum benzeri bir görünümü var. Bu detay kendisini en iyi siyah renkli kasada gösteriyor. Beyaz modelde bu doku daha az göze çarpıyor.

Ön kapağın altında 3 adet beyaz LED ile kasa dışı aydınlatma kullanılmış.

Bu LED’ler ışığı kasanın önündeki yüzeye düşecek şekilde açılandırılmış. Mat yüzeylerde hoş bir görüntü sunsa da parlak yüzeylerde göz alabilir.

Kasanın ön paneli Corsair modellerinde görmeye alıştığımız şekilde 2 USB 3.0, mikrofon + kulaklık girişi, reset ve güç tuşlarını içeriyor. Aynı zamanda ön alt ve yan kısımlarda hava girişleri mevcut.

Kasanın arkasına baktığımızda tipik 7 adet PCI-Express genişleme yuvası ve dikey ekran kartı montaj yuvası görmekteyiz. Buradaki beyaz yüzeyin içerisinde genişleme yuvalarında, ekran kartı taktığımızda çıkarttığımız ızgaralar var. Bunlar siyah renkte, siyah ve beyaz ikilisi kasanın pek çok noktasında var.

Kapaklar

Yan kısımlara geçtiğimizde bir yanda şık karartılmış temperli cam, diğer tarafta kapak mevcut. Cam kısımdaki kapağın kasaya montajı, Corsair’ın üst model kasalarında olduğu kadar pratik değil.

Cam panel kasaya 4 adet vida ile bağlı. Bu vidalar düşük profilli ve kasanın minimalist tasarımına uygun. Yani yan kapağı açmak için kutudan çıkan alyan anahtara ihtiyacınız var. Vidaları açtığınızda camla kasa arasında kauçuk ayaklar göreceksiniz. Bu ayaklar kasaya yapışık gelmediği için montaj esnasında kayabiliyor ya da düşüp kaybolabiliyorlar. Corsair ilerleyen sürümlerde bunları vidasız ve kauçuk sabitlenmiş tasarlayabilir.

Kasanın diğer kapağı saydam değil. Bu kapağı yerinde tutan vidalar ise kapaktan ayrılmayacak şekilde tasarlanmış.

Yani burada bir zorluk ile karşılaşmıyoruz.

Genel İç Görünüş ve Kablo Yönetimi

Kasanın içine baktığımızda boyutlarına göre ferah bir alan var. Yakından baktığımızda ilk dikkatimizi çeken detay, anakart yükseltme vidalarının hepsinin hazır, takılı gelmesi oldu. Kurulumda zaman kazandırmak açısından önemli bir detay.

Depolama Yuvaları

Kasanın arkasında 4 adet 2.5 inçlik SSD takabileceğiniz yuvalar bulunmakta. Bunlardan 2’sini çıkarılabilir bir çevçeveye monte ediyorsunuz, diğer ikisi de direk kasaya vidalayabileceğiniz şekilde.

Sabit diskler için altta gizlenen bölmede 2 adet 3.5 inçlik kafes bulunmakta.

Bu kafeslerden birinde gelen kutu içine çeşitli vidalar ve kablo bağları koymuş.

4 SSD ve 2 mekanik sabit disk günümüz ortalama ev kullanıcısının depolama ihtiyaçları düşünüldüğünde cömert bile diyebileceğimiz bir destek.

İç Hacim Kısıtlamaları

Kasa içine sığdırabileceğiniz maksimum ekran kartı uzunluğu 370, maksimum güç kaynağı uzunluğu 180 ve maksimum işlemci soğutucusu yüksekliği 170mm.

Kasanın boyutları küçük olmasına karşın içine sığdırabileceğiniz donanımın boyutları konusunda pek de büyük bir kısıtlama getirilmemiş. 275R’dan büyük kasalarda görmeye alıştığımız limitler bunlar.

Güç kaynağını ve sabit disk kafesini gizleyen bölme metalden yapılmış ve çıkarılamıyor. Sabit disk kafesi ise çıkartılabiliyor. Yani 3.5 inç kullanmayanlar için daha fazla yer kazanmak mümkün. Bu disk kızağını çıkartmak için kasanın içinde ve altında olmak üzere 5 vidayı sökmeniz gerekiyor.

Bu bölmenin içine daha da detaylı baktığımızda, güç kaynağı için 4 adet titreşim engelleyici köpük ayak var.

Güç kaynağının boyasının çizilmesini engellemenin ötesinde, fan titreşimi sebebiyle oluşabilecek gürültüleri engelliyor. Bir diğer farkettiğimiz nokta da 275R’in güç kaynağınızı fanı hem yukarı, hem de aşağı bakacak şekilde montaja izin vermesi. Bölmenin üzerindeki deliklerden bunu anlayabiliyoruz. Kullanıcı olarak termal tasarımda daha fazla seçeneğimiz olmasını seviyoruz.

Kasa önündeki iç alana baktığımızda burada kasa ön bağlantıları için yer var. Tuşların ve usb portlarının kablolarının rahat geçmesi için özel bir alan ayrılmış. Hiç zorlukla karşılaşmadan bu kabloları kolayca kasanın arkasına atabiliyor ve gizleyebiliyorsunuz.

Anakarta takacağınız ses ve USB bağlantı kablolarını geçirmek izin özel olarak kesilmiş bir delik mevcut. Buna ek olarak alt kısımdaki kablo yuvasına 1 adet kablo geçit lastiği eklenmiş. Bu da kabloları hem gizliyor, hem metale sürtmelerini engelliyor.

Kasanın arkasında düzgün bir kablo yönetimi için birçok delik açılmış. Buralara kolaylıkla beyaz kablo bağları takıp, hem kasayla uyumlu, hem de temiz görünen bir kablo yönetimi yapabilirsiniz.

Sıvı Soğutma & Radyatör Desteği

275R ön kısımda 360’lık, üstteyse 240’lık radyatörlere kadar destek veriyor. Bu kasa içinde Intel’in ya da AMD’nin üst seviye çok çekirdekli işlemcilerini kullanabilirsiniz. TDP değeri 300W’a kadar olan bir ekran kartını da beraberinde rahatlıkla soğutabilirsiniz. Ne kadar güçlü bir sistem toplarsanız, o kadar iyi bir soğutma almanız gerekecek.

Bunun için kapalı devre hazır sıvı soğutmaları kolayca kullanabilirsiniz. Ancak güçlü bir sisteme özel sıvı soğutma yapmak isteyenler de olacaktır. Bu iyi bir planlama gerektiriyor, daha önce özel sıvı soğutmalı sistemler topladık ve doğru parça seçimiyle bunu yapmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun için farkında olmanız gereken bazı kısıtlamalar var. Neler mi? Mesela öne takabileceğiniz radyatör kalınlığı 30mm’yi geçmemesini öneririz. Zira radyatöre takacağınız fanın kalınlığının da 25mm olduğunu düşünürsek, toplamda 55mm’ye ulaşmış oluyorsunuz ve bu da parçalarınızı alt bölmedeki 65mm’lik radyatör boşluğuna oldukça yakınlaştırıyor. Pay bırakarak gitmeniz gerekiyor.

Hazır sıvı soğutucuların radyatör kalınlıkları bu sınırın altında kalıyor. Özel sıvı soğutma tercih etseniz dahi rahatlıkla 30mm ve altı kalınlıkta radyatörlerle yüksek soğutma performansı elde edebiliyorsunuz. Burada mesele kalından ziyade kaliteli radyatör seçmek. Bu konuya meraklıysanız Technopat Sosyal’deki ilgili bölüme bekleriz.

Fan Desteği ve Toz Filtreleri

Biri önde, diğeri arkada egzos fanı olmak üzere 2 120mm’lik siyah fan, incelediğimiz kasayla birlikte geldi. Piyasada alırken kasanın beraberinde gelen fanların sayısını kontrol etmenizde fayda var. Farklı partilerde bazen promosyon olarak ek fanlar dahil edilebiliyor, ya da hesaplı bir partide fan sayısı azalabiliyor.

Gördüğümüz  bu fanlar 3 pinli bağlantıya sahip DC fanlar, yani PWM desteklemiyorlar. İstenirse öne 2 adet 140 veya 3 adet 120; üste 1 adet 140 veya 2 adet 120mm fan takılabilmekte. Üste takılabilen 140’lık fanın montaj deliklerinin kasanın önüne değil de arkasına doğru konumlandırılması bizce daha iyi olabilirdi. Yani geliştirilebilecek iki nokta var.

Kasa önündeki plastik kapağın yanlarındaki boşlukları değerlendirelim. Bunlar hava akışı sağlıyor ancak maksimum soğutma performansı için tam açıklıkta değil. Buraya takacağınız fanların %100 verimle çalışacağını söylemek zor. Ön kapağın altına geniş bir hava deliği eklenmesi daha iyi olurdu. Farklı kasa tasarımlarında, farklı hava akış miktarları, ses seviyeleri bu açıklıkların boyutlarına bağlı oluyor. Bu açıklık boyutu ortalama olmuş, artı ya da eksi değil.

Bir artı nokta ise egzos fanı yuvasının yükseklik ayarlı olması. Bu sayede sistem bileşenlerinizle fan gövdesinin çakışması gibi durumlarda sorunu çözebiliyorsunuz.

Bir diğer artı kasanın fan filtreleri konusunda oldukça başarılı olması. Üst fan filtresi mıknatısla yapışıyor ve kasanın dışında olduğu için kolayca yerinden çıkarılıp temizlenebiliyor.Öndeki fanların toz filtresi ön kapak çıkarıldıktan sonra erişilebiliyor. Bir adet de kasanın altında güç kaynağı fanı için toz filtresi bulunmakta. Uzun vadede sisteminizi büyük miktar tozdan koruyorlar, pratik ve kullanışlılar.

Sonuç Değerlendirme

Corsair Carbide 275R inceleme tarihindeki 450TL fiyat etiketiyle kendinden çok daha pahalı kasalarda bulunan temperli karartılmış camı sunuyor. Bunun ötesinde siyah ve beyaz renk seçenekleri güzel. Ayrıca dikey ekran kartı montajı gibi için destek sunması da önemli bir artı. 275R, özellikle derli toplu, sade ve şık düşük profilli, az yer kaplayan ve sade bir kasa arayanlar için son derece uygun. Özellikle beyaz ve siyah renklerle sistem toplarken değerlendirimesi gereken iyi bir model.