Anasayfa Haber Huawei Mate 20 Pro, Fotoğrafları Yapay Zeka İle Güçlendiriyor

Huawei Mate 20 Pro, Fotoğrafları Yapay Zeka İle Güçlendiriyor

Huawei Mate 20 Pro’nun kamerası fotoğraf kalitesini artırmak için yapay zekadan faydalanıyor.

Huawei Mate 20 Pro’nun en çok öne çıkan özelliklerinden biri de kamerası. Üzerinde üçlü kamera sistemi bulunan Mate 20 Pro, Leica ile yapılan işbirliği sayesinde bu kameralarda hayli gelişmiş lensler kullanıyor. Cihazda ultra geniş çekimler ve yakın (makro) çekimler için iki ayrı lens bulunuyor. Üçüncü lens ise standart fotolar için tasarlanmış.

Ancak akıllı telefon pazarındaki rekabet yüzünden artık daha iyi kameralar kullanmak yetmiyor. Bu kameraları iyi yönetmek, işin en önemli kısmı oldu. Kamera uygulamaları üzerindeki yazılım desteği bir yana, artık yapay zeka da işin içine girdi ve bu sayede kullanıcıların daha iyi fotoğraflar elde edebilmesi sağlanıyor. Huawei Mate 20 Pro’nun kamerasındaki yapay zeka ile neler yapılabildiğine bir göz atalım.

Öncelikle yapay zekanın gücünün, işlemcinin yetenekleriyle bağlantılı olduğunu hatırlamak lazım. Mate 20 Pro’da Kirin 980 işlemcisi kullanılıyor. Huawei’nin açıklamalarına göre bu yonga setindeki makine öğrenme teknolojileri, bir önceki yonga setine oranla daha da geliştirilmiş.

1500 farklı sahneyi tanıyabiliyor

Huawei telefonlarda uzun bir süredir bulunan sahne tespiti özelliği, fikir olarak çok yeni sayılmaz. Ancak Huawei konuya farklı bir açıdan yaklaşarak, sahne tespiti özelliğini makine öğrenmesi teknolojisiyle birleştirmiş. Bu gelişmeden sonra diğer belli başlı markalar da bu konuda Huawei’in izinden gitmeye başladı.

Sahne tespiti özelliğinin ne işe yaradığından kısaca bahsedecek olursak, çekilen sahneyi algılayan ve tanımlayan bir teknoloji bu. Cihaz, çekeceğiniz nesne ya da manzara fotoğrafının içeriğini algılayarak, fotoğrafın en iyi şekilde çıkması için gerekli ayarlamaları yapıyor.

Firmanın açıklamalarına göre Huawei Mate 20 Pro, 25 farklı kategoriden 1500 farklı sahne senaryosunu tanıyor. Bu durum, P20 serisinde 19 kategori ve 500 senaryo şeklindeydi. Yani sahne senaryosu konusunda 3 kat geliştirme söz konusu. Fotoğraf çekerken, çekilen sahneye göre cihaz sizi otomatik olarak süper makro moduna sokabiliyor ya da ultra geniş açılı lense geçmenizi önerebiliyor.

Kamera yemeklerinizi de tanıyor

Türk Kahvesi olarak tanımasa da, kahveyi tanımakta zorlanmadı.

Huawei Mate 20 Pro’nun kamerasındaki yapay zeka özellikleri sadece sahne tanımakla bitmiyor. Kamera, yiyeceklere tutulduğunda, baktığı yiyeceğin ne olduğunu ve besin değerlerini size söyleyebiliyor.

Bu sayede sağlıklı beslenebilmek daha da kolay bir hale geliyor. Giderek daha hareketsiz bir hale gelen yaşam biçimimizi, en azından ne yediğimize dikkat ederek sağlıklı hale getirmek mümkün.

Yapay zeka gösterdiğimiz pizzayı “hamur işi” olarak algıladı.

Videoda yapay zeka

Huawei Mate 20 Pro ile video çekerken de yapay zekanın nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Bunlardan en göze çarpan özellik bizce AI Color özelliği. Bu filtreyle video çektiğiniz zaman, seçtiğiniz bir nesne dışındaki her şey monokrom, yani siyah-beyaz oluyor. Oldukça hoş bir özellik. Fakat üzerinde çalışılması gereken durumlar da yok değil.

Örneğin diyelim ki bir insan yüzünü seçip onu renkli bırakıp, geri kalan sahneyi siyah beyaz olarak çekmeye başladınız. Ancak bir dergi kapağı ya da benzeri bir nesne üzerinde bir insan yüzü daha var. İşte kamera onları gördüğünde, onlar da renkli şekilde çıkıyor. Nesne kameradan uzaksa ya da çekim sırasında uzaklaşırsa, renklendirme konusunda problemler yaşanabiliyor. Kısacası bu mod güzel, ancak sabit çekimlerde daha kullanışlı olacaktır.

Video çekimlerine eklenen bir başka yapay zeka özelliği ise AI Zoom olmuş. Bu modu kullanırken uzakta olan ve hareket eden bir nesneyi seçtiğinizde, nesne kameranın görüş açısında kaldığı süre içerisinde telefon nesneye yakınlaştırma yapıyor. Videonun konu bütünlüğü açısından güzel bir özellik.

Ancak mesela parkta kayak kullanan gençleri çekmek isterseniz, burada biraz sıkıntı yaşamanız olası. Zira AI Zoom modu, şimdilik daha yavaş hareket eden nesneleri çekmekte daha başarılı. Bu modu kullanabilmek için, videonun odağında kalmasını istediğiniz nesnenin üzerine dokunarak oradaki kilit simgesini kilitlemeniz yeterli.

Oyuncak ayıları canlandırabilirsiniz

Huawei Mate 20 Pro’nun kamerasındaki artırılmış gerçeklik özelliği oldukça ilginç şekillerde kullanılabiliyor. Evinizdeki peluş oyuncak ve benzeri diğer oyuncakları görsel olarak canlandırmanız mümkün. Bunu yapmak için cihazın ön tarafında bulunan 3D derinlikli kamerayla canlandırmak istediğiniz oyuncağı taratmanız gerekiyor.

Sonrasında bu oyuncak, telefonunuzun ekranının içinde hareket edebiliyor ve isterseniz dans da ediyor. Öte yandan tıpkı Google’ın Playground AR uygulamasında olduğu gibi, oluşturduğunuz sanal oyuncak ile fotoğraf çekebilmek de mümkün.

Ted filmi gerçek mi oluyor?

Huawei Mate 20 Pro’nun kamerasındaki yapay zeka özelliklerini genel hatlarıyla yorumlamak gerekirse, yenilikçi ve kullanışlı olduğunu söylemek mümkün. Ancak üzerinde daha çalışılması gereken durumlar var.

Özellikle video konusunda yapay zeka, hareketli çekimlerde problemler yaşayabiliyor. Bunların çok akıcı bir şekilde kullanılması hem donanımsal, hem de yazılımsal nedenlerden ötürü biraz zaman alacaktır.

Öte yandan Huawei’nin mantıklı ve uygulanabilir adımlar attığını görüyoruz. Huawei, yenilik yaparken bunun uzun vadeli olabilmesi için konuya gerçekçi yaklaşmış.

İlginizi çekebilir: Huawei Mate 20 Pro: Makro Fotoğraf Testi