Anasayfa Haber Girişimciler Gökyüzüne Reklam Panosu Yerleştirmeyi Planlıyor

Girişimciler Gökyüzüne Reklam Panosu Yerleştirmeyi Planlıyor

Rusya merkezli bir girişimci, Dünya yörüngesine reklam panoları yerleştirmeyi planlıyor.

Reklamların kişilerin gizlilik sınırlarını aşmaya başladığı bugünlerde, pek çok rahatsız edici reklam uygulamasıyla karşılaşabiliyoruz. Fakat hiçbirinin Rus girişimi StartRocket’in yapmaya çalıştığı kadar rahatsız edici olabileceğini sanmıyoruz.

StartRocket, Dünya yörüngesinde hareket edecek reklam panolarını geliştirmeyi amaçlıyor. Bu panolar düşük Dünya yörüngesinde, 400 – 500 kilometre yükseklikte hareket edecek. Plana göre bu panolar, birbirinden ayrı çok sayıda minik uydular aracılığıyla oluşturulacak.

Her bir uydu, güneş ışığını alarak piksel haline getirebilecek. Pikseller bir araya geldiğinde de reklam oluşacak. 50 kilometrekareye kadar bir alanı kaplayabilecek olan bu uydular, pikseller halinde logo veya yazı gösterebilecek.

Bu girişimin sebep olacağı zararlar ise tartışma konusu. En büyük problem, uzun vadede gökyüzündeki uydu kirliliğinden dolayı uzaya roket göndermede yaşanacak riskler.

Ayrıca bu panonun başka uydularla çarpışması ihtimali de endişe uyandırıyor. Bunun da ötesinde, yaratılacak ışık kirliliğinin dünya üzerinden teleskoplarla yapılan gözlemlerde de büyük problemlerin çıkarabileceği düşünülüyor.