Anasayfa Haber Mars, Dünya’da Derin Deniz Girdaplarına Neden Olabilir

Mars, Dünya’da Derin Deniz Girdaplarına Neden Olabilir

Mars, Dünya'da Derin Deniz Girdaplarına Neden Olabilir
Mars

Yapılan araştırmalar Mars yerçekiminin Dünya’daki okyanus akıntılarının gelgitini etkileyebileceğini öne sürmekle birlikte Mars’ın yörüngesi tarafından kontrol edilen 2,4 milyon yıllık bir “büyük döngüye” işaret ediliyor. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle okyanus akıntılarının yapısının değişebileceği yönündeki potansiyel endişeler, Sidney Üniversitesi ve Sorbonne Üniversitesi’nden araştırmacıları bu akıntıların ısınma ve soğuma döngülerindeki davranışını daha iyi anlamak için dünya çapında alınan yüzlerce sondaj örneğindeki tortu katmanlarını analiz etmeye sevk etti.

Derin okyanustaki tortu birikimi girdaplardan ve büyük dalgalardan etkilenir. Bu etkiler sayesinde tortu birikiminde kırılmalar meydana gelir. 293 derin sondaj örneği üzerinde yapılan bir araştırmada eşit şekilde birikmeyen 387 tortu kırığı keşfedildi. Sonuçlara bakıldığında kırılmanın 2,4 milyon yılda bir tekrarlandığı öğrenildi. Bu tekrar Mars ve Dünya’nın yörünge hareketleriyle eşleşiyor.

Güneş sistemindeki gezegenlerin çekim alanları birbirine müdahale ederek rezonans adı verilen bir olguya neden olur. Rezonans yüzünden gezegenlerin yörüngeleri değişerek dairesellikten uzaklaşır. Bilim insanları Jüpiter ve Satürn gibi daha büyük gezegenlerin, Dünya’nın yörüngesini etkileyerek onu Milankovitch döngüsünde daha eliptik hale getirebileceğini keşfettiler. Bu buzul çağlarının ardındaki ana faktörlerden biridir. Mars gezegeninin yerçekimi Dünya’dan daha az olmasına rağmen, yörüngemizi etkilemese bile suyun davranışını etkiliyor.