Anasayfa Video Monster Tulpar T7 V17.1.1 Laptop İncelemesi

Monster Tulpar T7 V17.1.1 Laptop İncelemesi

Tulpar T7 v17.1.1 modelini inceliyoruz. Monster’ın bütçe odaklı, 17 inç, Full HD ekranlı ve GTX1060 ekran kartlı oyuncu bilgisayarının tasarım ve donanım özelliklerine, performansına yakından bakıyoruz…

İncelememize tasarım özellikleriyle başlıyoruz.

  • 00:10 – Tasarım, portlar.
  • 01:05 – Soğutma, teknik özellikler.
  • 02:20 – İşlemci: Intel Core i7 8750H.
  • 04:00 – Ağ bağlantıları.
  • 04:42 – Ekran kartı ve ekran: GTX 1060 ve 144 Hz
  • 05:25 – RGB aydınlatma, tuşlar ve touchpad.
  • 05:55 – Ses kalitesi.
  • 06:30 – Ağırlık ve taşınabilirlik, batarya ve adaptör.
  • 07:00 – Yazılım.
  • 07:22 – Oyun testleri.

2.75 cm kalınlıkta yani kendi sınıfına ince diyebileceğimiz bir dizüstü bilgisayar bu. İnceliği sadece fiziksel boyutlarında değil ekran çerçevelerinde de görebiliyoruz. Ekranın arkasında kabartmalı ve aydınlatmalı, yeşil Monster logosu siyah renkli fırçalanmış alüminyum bir yüzey üzerinde konumlandırılmış.

RGB aydınlatmalı mekanik klavye, özel şekilli tuşları ile farklı ve etkileyici. Bu arada klavye tam boy ve nümerik tuş takımına sahip.

Klavyenin üzerinde gördüğünüz iki tuş güç ve turbo fan tuşları. Bu tuşların solunda sırasıyla güç, şarj ve Caps Lock ışığı.

Giriş/çıkış portları solda RJ45 ethernet ve USB 2.0 yuvası, kulaklık ve mikrofon girişleri, arkada güç, Type-C USB 3.1 Gen1, HDMI ve 2 adet Mini DisplayPort. Sağda 2 adet USB 3.1 Gen1 ve SD kart okuyucu bulunuyor.

5 adet bakır boruya bağlı 4 adet alüminyum soğutucu bulunmakta. 2 adet fan bu soğutuculara bilgisayarın altındaki serin havayı üflüyor.

Sıcak hava çıkış noktaları alüminyum soğutucuların olduğu 4 noktada. Yani 2 adet sağ ve solda ve 2 adet arkada.

RGB aydınlatmaya ek olarak bilgisayarın önünde Monster’ın ışık şeridi adını verdiği Tulpar yazılı bir şerit mevcut.

Depolama

Depolama seçeneklerinde Monster oldukça zengin. 2 adet m2 SSD yuvası görmekteyiz. Birisi sadece PCI-E SSD’leri desteklerken diğer port hem SATA hem PCI-E SSD’lerle çalışabiliyor. Sadece PCI-E destekleyen yuvaya 1 adet 256GB’lık ADATA  SX8200 XPG PRO SSD takılı geliyor. Bu SSD’nin vaad edilen ardışık okuma hızı 2100MB/s, yazma hızı 1200 MB/s. ATTO disk benchmark uygulamasında 1760 MB/sn okuma, 1100 MB/sn yazma rakamları görebildik. Monster kendi sitesinde depolama, bellek gibi pek çok konuda özelleştirme imkanı sunabiliyor. Düşündüğünüz modelin satın alma sayfasına bakmanız yararlı olacaktır.

SSD’lerin dışında 1 de 1TB 7200 RPM’lik Seagate Baracuda Pro SSD sürücü mevcut. 7200 RPM devir hızına sahip olması, tipik 5400 RPM’li sabit disklerle kıyasladığınızda bir artı çünkü SSD sürücünüz dolduğunuzda oyunlarınızı bu sabit diske yükleyeceksiniz.

Dahili SD kart okuyucu USB 2.0’a bağlı. Testlerimizde maksimum 30MB/sn ardışık okuma/yazma hızlarına erişebildik. Fotoğrafçı ve video editörüyseniz, diyelim 90MB/sn okuma hızına sahip bellek kartınızdaki onlarca GB dosyayı bilgisayarınıza aktarıp çalışmaya başlamak için 3 kat daha fazla bekleyeceğiniz anlamına geliyor bu. Bu anlamda Monster’ın mobil içerik üreticilerini düşünerek bu kart okuyucuyu USB 3.0 destekli yapmasını isterdik. Mevcut durumda ufak işlerinizi, aceleniz yoksa halletmek için güzel. Ancak daha ötesi için kendi kart okuyucunuzu taşımanız gerekecektir.

İşlemci, Yonga Seti ve Bellek

İşlemci 6 çekirdekli Intel Core i7 8750H. Videoyu yayınladığımız tarihte en güncel Intel mobil işlemci mimarisi olan 8. Jenerasyon Coffee Lake mimarisi kullanılıyor laptopta. Tek çekirdeği kullanan uygulamalarda 4.1Ghz, 6 çekirdeği kullanan uygulamalarda 3.9Ghz’e kadar turbo frekansına ulaşabiliyor.

Gerek oyunlarda, gerekse de video düzenleme, render işleri ve müzik prodüksiyonu gibi alanlarda fazlasıyla 6 çekirdek ve 12 izleğin farkını görebilmek mümkün. Özellikle de oyun motorlarının gün geçtikçe çok çekirdekli işlemcileri kullandığını düşünürsek. Çok çekirdekli işlemcilerin bir diğer avantajı da Direct X12 sayesinde ortaya çıkıyor. Sürücü kaynaklı kısıtlamaları egale eden Direct X 12 oyun ve uygulamaların işlemci ve ekran kartıyla doğrudan konuşmasını ve gerçek zamanlı olarak kaynakları paylaştırmasını mümkün kılıyor. Bu sayede önceden çok avantajını göremediğiniz 6,8,10 çekirdekli işlemcileriniz oyunlarda size ek performans sunuyor.

Kablolu ve Kablosuz Ağ

M.2 2230 form faktöründe gelen Intel Dual Band Wireless-AC 9560 kablosuz iletişim modülü barındıran dizüstü bilgisayar bu sayede 1.73 Gbps kablosuz iletişim hızına ulaşabiliyor ve son kablosuz bağlantı standardı 5Ghz AC’yi destekliyor. Bunun yanı sıra Bluetooth 5.0 desteği de bu modül ile birlikte sunulanlardan. 9560 modülündeki 2×2 anten konfügrasyonu tek antenle düşük çekim sorunu yaşadığınız noktalarda bir miktar iyileşme sağlayabilir.

Ethernet portu ise Realtek’in Gigabit Ethernet kontrolcüsü RTL8111’e bağlı ve önlem olarak arkasına dalgalanma koruma entegresi eklenmiş.

Ekran kartı ve Panel

Ekran kartı sanırım hepinizin bu laptopta merak ettiği özellik. Monster Tulpar’ın bu modeline 6GB’lık Nvidia GTX 1060 eklemiş. 1080p için en ideal ekran kartlarından biri diyebiliriz. Bunu 144Hz’lik ekranla birleştirdiğinizde su gibi akan görüntüye kavuşuyorsunuz. Takılma ya da yırtılma olmuyor.

Dizüstü bilgisayarın monitörü 17.3 inç ve 1080p çözünürlüğe ve 144Hz tazeleme hızına sahip demiştik. Ekranın panel teknolojisi IPS ve parlamalara karşı mat yüzeyle kaplanmış. Geniş görüş açısı sunduğu için birden çok kişi bilgisayarın karşısına geçip farklı açılardan ekrana baktığında minimum görüntü bozulmasıyla ekrandakileri görebiliyor.

Klavye ve Touchpad

Tulpar’ın bu modelinde mekanik klavye kullanılıyor ve RGB aydınlatma, her tuş bireysel olarak Monster’ın uygulaması ile aydınlatılabiliyor ve çeşitli renk animasyonları uygulanabiliyor. Tuşların basış hissiyatı oldukça tatmin edici ve hareket mesafesi tipik çiklet laptop tuşlarına göre daha uzun. Ayrıca tuşların kenarları da klasik yapıda değil, kesimli yapıda. Bu ergonomik olarak kullanışlı, tuşların içerisindeki harflerden çıkan ışık ile birlikte de şık duruyor. Yenilik hissiyatını artıran bir özellik.

Touchpad ise oldukça geniş tutulmuş ve üzerinde dokunmatik açma/kapama fonksiyonu mevcut. Bu özellikle çok pratik olmuş. Bu sayede yazılımsal kontrollerle uğraşmadan kapatabiliyorsunuz. Bu da oyuncu bilgisayarlarında ufak gibi görünse de önemli bir detay, kazayla imleci dokunup kaydırmamak için rekabetçi oyunlarda kapatıyoruz.

Ses ve Hoparlörler

Realtek ALC269 çipseti üzerinde çalışan Creative’in Sound Blaster 5 yazılımı içinde barındırdığı profillerle dinlediğiniz içeriğe uygun ses ayarı yapmanızı sağlıyor. Bunlar arasında film, oyunlar ve müzik için çeşitli seçenekler var.

Monster’ın ALC1150 gibi daha yüksek sinyal/gürültü oranına sahip, yani ve iyi ses veren ve güncel bir Realtek ses yongasını kullanması daha iyi olurdu.

Bilgisayarın altında 2 adet 2W’lık hoparlör ve 1 de subwoofer bulunmakta. Bunlar yüksek seviyelerde bozulma yapmayan, kaliteli hoparlörler.

Ağırlık, Pil ve Adaptör

Dizüstü bilgisayarın pil dahil ağırlığı 2.5 Kg, 780 gr adaptörle birlikte yaklaşık 3300 gr yapıyor. Bu ağırlık 17 inçlik bir dizüstü bilgisayar için uygun. Taşınabilirliği gayet iyi. Taşınabilirlik bir dizüstü bilgisayardaki en önemli satın alma kriteriyse 15.6 inçlik modeller daha hafif ve daha uygun olacaktır. Ancak 17 inç modellere bakan kullanıcılar genellikle daha geniş bir ekranda oyun oynamak, film izlemek ve çalışmak isteyen, bu bilgisayarı ana bilgisayarı olarak kullananlar oluyor.

Bilgisayar içindeki 3 hücreli lityum polimer pil 46.74 Watt/saat kapasiteye sahip. Adaptör ise 180W’lık Chicony üretimi.

Monster Kontrol Merkezi

Monster’ın Kontrol Merkezi adını verdiği uygulaması büyük yol katetti ve şu an sade arayüze sahip, bol işlevli bir uygulamaya dönüşmüş durumda. Bu uygulamayla işlemci,ekran kartı ve sistem belleğinin ne kadar kullanıldığını ve çalışma sıcaklığını görebiliyor, genel sistem performansını değiştirebiliyor, fan ayarları ve klavye RGB aydınlatmasını özelleştirebiliyorsunuz.

Monster Tulpar T7 V17.1.1 Oyun testleri

Oyun Çözünürlük Grafik ayarı FPS GPU Sıcaklığı
Total War Warhammer II 1080p Yüksek 58.9 58C
Shadow of Tomb Raider 1080p Yüksek 54 62C
Middle Earth Shadow of War 1080p Çok Yüksek 56 61C
Assassin’s Creed Odyssey 1080p Yüksek 54 64C
Battlefield V 1080p Yüksek 61 66C

Sonuç Değerlendirme

144Hz ekran tazeleme hızının akıcılığını en güncel oyunlarda hissedemiyoruz. Çünkü GTX 1060’ın gücü bu oyunları yüksek kalitede ve 1080p çözünürlükte 60 kare saniye civarında oynatmaya yetiyor. Kaliteyi ortaya çektiğinizde 80-100 kare saniye aralığına ulaşabiliyorsunuz. Grafik ayarlarını yükseğe çekip 144Hz tazeleme hızının avantajını görebileceğiniz oyunlar Witcher 3 gibi biraz daha eski oyunlar. Daha ötesi için Monster’ın GTX 1070 ve GTX 1080’li modelleri mevcut. 2019 içerisinde de RTX 2080 gibi çok güçlü modelleri barındıran yeni laptoplar elbette gelecek, ancak Monster Tulpar T7 V17.1.1 modeli fiyat ve performans açısından değerlendirdiğimizde oldukça iyi bir konumda.

Bunun yanı sıra Dota 2, CS:GO ve Fortnite gibi rekabetçi FPS ve MOBA oyunları için 144Hz’in avantajını fazlasıyla hissediyorsunuz. Örneğin Dota 2’de ortalama 120 kare saniye elde ettiğimizi görebiliyorsunuz.

Testler esnasında ekran kartı oldukça serin çalıştı. En yüksek sıcaklığı 66 derece ile Battlefield 5’te gördük. Yine Battlefield 5’te işlemci 83 dereceye kadar çıktı. Kendi test mekanizmasını içinde barındırmadığı için ortalama FPS’yi Afterburner’la ölçüyoruz. Ve bunun için oyunu 10 dakika oynadığımızı düşünürsek en yüksek sıcaklıkların niye Battlefield 5’te ortaya çıktığını anlamak zor olmaz.

Sonuç itibariyle karşımıza fiyatının karşılığında son derece iyi performans sunan bir laptop var. Monster fiyat ve performans vaadini yerine getirmeyi başarıyor. Artı ve eksileri incelemede değerlendirdiğimizde 17.3 inç boyutu ile 15 inç alternatiflerine göre biraz daha büyük ve doğal olarak daha konforlu. İnce çerçeveleri ve yeni tuş yapısı ile son derece modern.