Anasayfa Video Corsair Obsidian 1000D Super Tower Kasa İncelemesi

Corsair Obsidian 1000D Super Tower Kasa İncelemesi

Obsidian 1000D içine çift sistem dahi toplayabileceğiniz, inanılmaz geniş ve ferah iç hacim sunan Super-Tower form faktöründe bir kasa. Sunduğu bu denli geniş iç hacmi değerlendirmek tabiki size kalmış, inceleme videomuzda 1000D’nin sunduğu potansiyele birlikte bakacağız.

Corsair 1000D iki kişinin taşıyıp getirdiği dev gibi bir kutu ile ofisimize geldi. Kasa kutudan yan kapakları çıkmış halde geliyor. Bu kapaklar menteşe sistemiyle kasaya takılıyor ve üstten vidalanıyor. Bunları kasaya takmak bir dakikamızı bile almadı.

Masaya kurulduğunda da heybetli yapısı dikkat çekiyor. Kasanın ölçüleri 70 cm uzunluk, 30 cm derinlik ve 70 cm yükseklik şeklinde. Ağırlığı ise tam 30 kilogram! Standart bilgisayarlar toplu halde 10 kilogram civarındayken burada 30 kg ciddi bir ağırlık. Kullanılan malzemeler ile rahatlıkla 5-6 tane orta boy üst seviye kasa üretilebilir.

Kasanın imalatında çelik, alüminyum ve temperli cam malzeme tercih edilmiş. Dış yüzeyinde ağırlıklı olarak karartılmış temperli cam ve metalik koyu gri fırçalanmış alüminyum ikilisi ağırlığını koymuş. Yan kapakların kasaya temas ettiği noktalarda ve kasanın üstünde bu alüminyum yüzeyi görebiliyoruz. Kapaklar ön tarafın altında ve üstünde mıknatıslılar.

Şöyle bir kapağı açıp, kasanın içine baktığımızda 1000D’nin geniş iç hacmi bir optik ilüzyon yaratıp insana aslında Extended ATX’in anakartların bile küçük olduğunu düşündürebiliyor. Bu alana maksimum 180 mm yükseklikte işlemci soğutucusu, 400 mm uzunlukta ekran kartı ve 225 mm uzunlukta güç kaynağı takılabiliyor.

Alt kısımda üzerine mini ITX anakart takabileceğimiz, aralayıcılarla gelen güç kaynağı gizleme kapağını görüyoruz. Üzerinde ITX sistemimize giden kabloların geçeceği plastik kablo geçidi de bulunuyor. Bu parça istendiğinde sökülebiliyor.

Sıvı soğutma desteğini de ön planda tutan 1000D içinde pompa ve rezervuar bileşenlerini monte etmek için pek çok delik görmekteyiz. Çift pompa/rezervuar kombinasyonlarını dahi sağlıklı bir şekilde barındırabilecek kadar yeterli alan ve montaj deliği mevcut.

Yine kasa içinde arkaya doğru baktığımızda 8 adet PCI-Express genişleme yuvası ve 1 adet yatay ekran kartı montaj yuvası görmekteyiz. Yatay ekran kartı montaj yuvası, ITX sistem için özel tasarlanmış.

1000D’nin üstü alüminyum ve temperli camdan oluşan 3 şeritten oluşuyor. Ortadaki temperli cam şeritten kasanın içini görebiliyorsunuz. Ancak masanızın üzerinde durduğunda çok yüksekte kaldığı için buradan kasa içeriğini görmek pek mümkün olmuyor.

Depolama Desteği

Arka taraftaki çift kapıyı açınca bizi 6 adet 2.5 inç, çıkarılabilir SSD yuvası karşılıyor.

Bunun yanı sıra 5 adet kızaklı, 3.5 inçlik sabit disk kafesi bulunuyor. Bu kafes kasaya sabit geliyor ve çıkartamıyorsunuz. Yerleşimi sayesinde kafes kasa önündeki fanlarla içindeki sabit diskleri serin tutabiliyor.

Sabit disk kafesinin üzerindeki, 2 vida ile çıkarılabilir bu parça pompa ve rezervuar gibi özel sıvı soğutma bileşenlerinin montajı için. Çıkarıldığında sabit disk kafesinin hava alması kolaylaşıyor.

Kablo Yönetimi

Kasanın kablo geçit lastikleri hem ATX hem de E-ATX düşünülerek çiftli yapılmış. Bu lastiklerin aynılarından anakartı montajladığımız çerçevenin üzerinde de görmektesiniz. Yani kasa kablolarımızı rahatlıkla arka tarafa göndermemize olanak tanıyor.

Peki kablolar buraya gittikten sonra nasıl gözükecek? Arka tarafta da temperli cam kapak yok mu diyenleriniz için bir süprizi var Corsair’ın. Kabloların gözüktüğü alana bu çift kapıyı açarak erişiyorsunuz. Bunları açmadan tek bir kablo dahi görmüyorsunuz.

Corsair kasayla birlikte çok sayıda plastik ve cırcırtlı kablo bağı verdiği için kablolara ayrılan bu alanı derli toplu tutmak isteyenler çok zorlanmayacaktır.

Kasayla Birlikte Gelenler

Kasayla birlikte gelenlere baktığımızda sabit disk kutusu üzerinde gelen karton kutu içinde Corsair farklı ölçülerde vidalar ve kablo bağı dahil etmiş. Videomuzda görebilirsiniz.

Ön Panel

Ön panelde güç ve Reset tuşlarını, 4 adet USB 3.0 Type A, 2 adet 2. Nesil USB 3.1 Type C yuvsı,a 3.5mm kulaklık ve mikrofon girişlerini görmekteyiz.

Ön paneldeki tuşların ve USB yuvalarının çevresinde kullanılan RGB kasanın geneliyle senkronize olabilme özelliğine sahip. Bunu kasayla birlikte gelen Corsair Commander Pro kontrolcüye borçlu ve ilerleyen dakikalarda buna değineceğiz.

ITX Sistem

Bu kasaya iki anakartla birlikte birbirinden bağımsız iki sistem takabildiğinizi belirtmiştik.

Bu, bir sistemle oyun oynayıp diğer sistemle “Stream” yani canlı yayın yapmak isteyen oyuncular için ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kasa.

İkinci sistem olarak sadece mini ITX anakartlar destekleniyor ve güç kaynağı gizleyicinin hemen üzerindeki boş alan bu sisteme ayrılmış. Zaten buradaki aralayıcıları da görebiliyorsunuz. İkinci sistemin güç kaynağı SFX form faktöründe olmak zorunda. Bu, kompakt boyutlara sahip, maksimum 125mm uzunlukta güç kaynaklarını kullanabileceğiniz anlamına geliyor. O güç kaynağını da ana sistemin güç kaynağının hemen arkasına takabiliyorsunuz. Corsair’ın uygun, SF600 güç kaynağı mevcut.

Buraya takılan güç kaynağı fanlarının serin hava alabilmesi için kasanın arka kapağında minik ızgara delikleri açılmış.

Ayrıca ikinci sistemi kullanacağınız zaman kasanın güç kaynağı yuvasının çevresine takılı gelen bu metal parçayı çıkarmanız gerekmekte. Bu parça ikinci sistemin anakartına boşluk yaratıyor.

Corsair karışıklığı önlemek için ikinci sistemin güç ve reset tuşları kasanın arkasında yer vermeyi tercih etmiş. “IT-X” yazısıyla bu bölüm ayrılmış.

Fan ve Radyatör Desteği

Biraz da fan desteğinden bahsetmek istiyorum. Fanlar demişken çıkarılabilir radyatör ve fan çerçevelerinden bahsetmemek olmaz. Montajı oldukça kolaylaştıran bu aparatlar güvenlik mekanizmasını açtığınızda yandan kayarak çıkarılabiliyor.

Corsair ön tarafa varsayılan olarak 8 adet 120mm’lik fan deliği koymuş. Buraya 2 adet 480’lik radyatör takılabiliyor. Üstte aynı mekanizmaya sahip çerçevelerden görmekteyiz. 3 adet 140mm’lik çerçeveye 1 adet 420’lik radyatör sığabiliyor.

Güzel olan şey bu radyatörlerin kalınlıkları konusunda hiçbir şey sizi kısıtlamıyor. Hem üstte hem de öncde 60mm’lik kalınlıkta radyatörleri bile rahatlıkla kullanabilmektesiniz. Önde 2 adet 480, üstte de 1 adet 420’lik radyatör gerçekten büyük bir soğutma potansiyeli sunuyor. 32 çekirdekli Threadripper 2990WX işlemci ve 4 adet Titan RTX ekran kartı dahi bu kasa içine kurabileceğiniz özel sıvı soğutma sistemi için pek dert değil.

Mevcut boşluğu değerlendirmede Corsair pek cömert davranmış. Öyle ki arkada görmeye alıştığımız tek egsoz fan yuvası bile çiftlenmiş. Bunların montaj delikleri uzun tutularak yüksekliği ayarlanabilir yapılmış. Siz sormadan söyleyelim çok isterseniz buraya da 240’lık bir radyatör takabilmektesiniz.

Eğer farklı boyda fanlara ve radyatörlere geçmek istiyorsanız Corsair’ın web sitesinden farklı fan montaj delikleri bulunan çerçeveleri alabiliyorsunuz. Örneğin 3 adet 140mm’lik ve hatta 2 adet 200mm’lik fanlar için çerçeveler dahi mevcut.

Hem öndeki hem de üstteki temperli cam yeterli aralık bırakılarak kasaya takıldığı için fanlara nefes alacak alanın mevcut olduğunu söylemek mümkün. Özellikle bu kasa önü için çok önemli bir faktör ki burada 12 adet fanın toplam çekiş gücünden söz ediyoruz.

Fan Filtreleri

Hem ön, hem de üst kısımdaki fan filtreleri oldukça ince delikli, plastik çerçeveye sahip büyük ve tek parçadan oluşan filtreler. Bunları kasanın yanından çekerek çıkarıp temizleyebiliyorsunuz.

Bir fan filtresi daha kasanın altında bulunuyor. Kolay çıkarılıp temizlenmesi, bu kadar çok fan takılabilen bir kasada olması gereken şey diyebiliriz. Son zamanlarda bütün kasa üreticilerinde fan filtrelerin kolay çıkarılıp, temizlenmesine yönelik tasarımlar görmekteyiz ve bu olumlu bir gelişme.

 

 

Aydınlatma

Temperli camların karartması yüksek olduğundan içindeki sistem bileşenlerinin dışarıdan görünmesi için iyi aydınlatılmış olması gerekiyor. Ayrıca kasanın önünde aydınlatmalı Corsair logosu görmekteyiz.

Commander Pro

Commander Pro Corsair’ın RGB Led aydınlatma ve PWM fan kontrolcüsü. Sistem bileşenlerinizin sıcaklıklarını ölçmeniz için 4 adet termistör girişi de mevcut. Bu termistörler kasanın kutusudan çıkıyor.

Commander Pro ile 6 PWM fanı birbirinden bağımsız şekilde kontrol edebiliyorsunuz. RGB Led girişlerine Corsair RGB Led Hub takabiliyorsunuz. Genellikle paket olarak satın aldığınız Corsair fanların kutularından Hub çıkıyor, alırken yine de kontrol edin. İhtiyaç halinde stokta bulabilirseniz ayrı olarak da satın alabiliyorsunuz. Bu LED Hub’ların her biri 6 adede kadar fanın RGB aydınlatmasına bağlanabiliyor. Yani 2 adet RGB Bub’ı Commander Pro’ya takarak toplamda 12 fanın RGB aydınlatmasını bireysel olarak Corsair’ın iCUE yazılımı üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.

Eğer kasadaki tüm fan slotlarını doldurmayı ve bunların devirlerini ve aydınlatmasını iCUE yazılımıyla kontrol etmek istiyorsanız  tek Commander Pro muhtemelen size yetmeyecektir. Bu sebeple ikinci Commander Pro edinmeniz gerekebilir.

Corsair iCUE’yu ayrıntılı incelediğimiz videomuzu da burada bulabilirsiniz…

Sonuç Değerlendirme

1000D’nin potansiyel müşteri kitlesi sadece oyuncularla sınırlı değil. Kasa sıvı soğutmalı sistem toplamak isteyenler için yeni olanaklar yaratıyor. İkinci ITX sistemle streaming desteği başta olmak üzere kasanın pek çok özelliğiyle oyunculara göz kırptığı ortada.

Ancak bu kasanın profesyonel kitleyi de kendine çeken pek çok güzel güzel özelliği var. Örneğin çift işlemci soketli E-ATX boy iş istasyonu anakartları ve bu anakartlara takılı çok sayıda ekran kartı barındıran sistemler de gayet 1000D’nin destek sunduğu sistemler arasında. Yapay zeka uygulamaları, görüntü işleme, animasyon gibi profesyonel kullanım alanlarında çoklu GPU sıkça tercih ediliyor.

Peki fiyatı ne kadar? Yurt dışında 500 dolar satış fiyatına sahip. Ülkemizde elbette vergiler var ve 750 USD oluyor bunlarla. Doğal olarak kendimiz hesapladığımızda, piyasaya çıkmadan önce kur üzerinden karşılığının 3900-4000 TL dolaylarında olacağını tahmin etmiştik. Ardından 2019 başlarında incelediğimiz zaman piyasada 4250 TL ila 3600 TL fiyatlar arasında bulabildiğimizi gördük. Başta da dediğimiz gibi, bu kasanın sadece imalatında kullanılan malzemeler ile birkaç tane orta boy üst seviye kasa üretmek mümkün.

Alacak olanların özellikle de taşıma konusuna dikkat etmesini tavsiye ederiz, iki kişi şart. Ancak ambalajlama çok iyi yapıldığı için oldukça sağlam. Bu kasaya toplanmış sistemler Türkiye’deki en üst düzey PC’ler olacak, bu bağlamda zaten oldukça sınırlı sayıda görülecek. Fakat gerçekten de görülmeye değer.

Hiçbir şeyden taviz vermeyen ve sisteminde her bileşenin en en iyisini ve kalitelisini tercih eden kullanıcılar için enfes bir donanım. Bu kadar çok özelliği, geniş iç hacmi sunan kasa bulmak çok zor, ihtiyacı olanlar için az sayıda seçenek arasında yer alıyor. Ancak elbette kullanıcıların yüzde 99’luk dilimi için aşırı bir ürün.