Anasayfa Haber Huawei Mate 20 Pro Ne Kadar Zeki?

Huawei Mate 20 Pro Ne Kadar Zeki?

Huawei Mate 20 Pro, yeni nesil mobil cihazlarda yapay zekanın kullanımı konusunda öne çıkan telefonlardan.

Günümüz akıllı telefon pazarında artık cihazın donanım özellikleri kadar, bu donanımı nasıl kullanabildiği, yani yazılım tarafı da çok önemli. Bu sebepten ötürü markalar daha iyi yazılım ve daha gelişmiş yapay zeka sunmaya gayret gösteriyorlar.

Huawei Mate 20 Pro’nun kamera özelliklerini anlattığımızda, yapay zeka kullanımına da değinmiştik. Bu makalede de bu cihazın yapay zekasının günlük hayatta kullanıcıya neler katabileceğinden bahsetmek istiyoruz. Günlük hayat temposunun eskiye göre çok daha hızlandığını ve zamanın bizim için çok kritik olduğunu vurgulamak gerekiyor. Elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızın günlük kullanımda iş yükümüzü sırtlaması oldukça önemli.

Bu açıdan bakıldığında, Huawei Mate 20 Pro’nun yapay zekasının gücü öne çıkıyor. Kirin 980 mobil işlemcisinden güç alan cihazın yapay zeka işlem kapasitesi, önceki nesle kıyasla %70 oranında artırılmış. Kamera ile işbirliği içinde çalışan yapay zeka, fotoğraf ve video kalitesini artırmaktan çok daha fazlasını yapabilecek kapasitede.

Anında Tercüme

Okuyamadığınız bir belge mi var? Mate 20 Pro’nuzun kamerasını açın ve kamerayı belgeye tutun, otomatik olarak çeviri yapacaktır. Çeviri özelliği henüz kusursuz olmasa da, en azından neye baktığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Çeviri özelliğinin işe yarayabileceği durumlara, Kiril veya Çin alfabesi ile yazılmış metinlerle bir örnek verebiliriz. Dünyanın çoğunluğu Latin harflerini kullansa da, kendi geleneksel karakterlerini kullanmaya devam eden topluluklar halen mevcut.

Örneğin Balkan veya Asya ülkelerine gittiğinizde, yol tabelalarından menülere kadar etrafta yazanları anlamak neredeyse imkansızdır. Yanınızda Huawei Mate 20 Pro varsa, kamerayı okumak istediğiniz yazıya doğru tuttuğunuzda kendinizi yabancı hissetmemiş olursunuz.

Nesne Tanımlama

Huawei Mate 20 Pro’da kullanılan yapay zeka sadece OCR (yazı tanıma) uygulamalarıyla sınırlı kalmıyor. Yapay zeka aynı zamanda nesneleri tanıma ve tanımlama için de kullanılabiliyor. Kameranın gördüğü nesne yapay zeka tarafından analiz ediliyor, internet üzerinden benzer ürünler bulunup size gösteriliyor.

Mate 20 Pro’nun yapay zekası bu konuda hayli başarılı da diyebiliriz. Mesela yaptığımız denemelerde ilk önce stüdyoda kullandığımız kablosuz mikrofonun alıcısını gösterdik. Yapay zeka bunu tanımladı ve diğer benzer cihazlardan örnekleri de bize sundu.

Yapay zekaya gösterdiğimiz bir diğer nesne ise metal model otomobildi. Yapay zeka bu örnekte de hayli başarılı bir tanımlama yaptı. Beklediğimizin aksine, yapay zeka gösterdiğimiz model otomobili gerçeğiyle karıştırmadı. Bunun bir model olduğunu anlayıp bize bu sınıftan örnekler bulup çıkardı.

Duyguları Okumak Mümkün

Huawei’nin yapay zekası yazı ve nesneleri tanımanın ötesinde, insanların yüz ifadelerini ve bundan yola çıkarak duygularını da okuyabiliyor. Telefondaki Facing Emotions uygulaması kameradan kişilerin ifadelerini okuyarak, tanımlanmış 7 temel duygusal durumu algılayabiliyor.

Bu duygusal durumları her birine atanmış özel bir sesi çalarak kullanıcıya iletebiliyor. Bu teknoloji özellikle görme engelli kullanıcılar düşünülerek yapılan çalışmaların bir ürünü. Her ne kadar şimdilik kullanımı kısıtlı olsa da, gelecekte daha da gelişecek ve akıllı telefonlar göremeyenlerin gözü, konuşamayanların dili haline gelebilecek.

Huawei Mate 20 Pro akıllı telefonda kullanılan yapay zeka, makine öğrenmesi ve algılamasının artık hayatımıza ne kadar derinden girmeye başladığını göstermesi açısından çok önemli. Sonraki nesillerde daha gelişmiş işlemcilerin ve uygulamaların yer alacağına, yapay zekanın insanlara daha önce tahmin bile edilemeyen şekillerde yardımcı olacağına dair şüphe bırakmıyor.

İlginizi çekebilir: Huawei Mate 20 Pro, Fotoğrafları Yapay Zeka İle Güçlendiriyor