Anasayfa Haber Facebook, Kullanıcılara Kişisel Verilere Tam Erişim İçin Para Ödüyor

Facebook, Kullanıcılara Kişisel Verilere Tam Erişim İçin Para Ödüyor

Programa katılan kullanıcıların telefonları ve bilgileri, Facebook ekibinin erişimine açılıyor.

Gizliliğe yeterli önemi göstermemesi sebebiyle son dönemde bir hayli eleştiri alan Facebook’un ilginç bir projesi ortaya çıktı. Facebook, “Facebook Research” isimli VPN uygulamasını kullanan gençlere aylık 20 dolar para ödüyor.

Bu VPN uygulamasındaki asıl problem ise telefonda ve internette yapılan her şeye erişme imkanı sağlaması. Bu bilgilere özel mesajlar, fotoğraflar, videolar, e-postalar ve konum bilgisi dahil.

Uygulamayı Apple’ın kendi uygulama mağazasından indirmek mümkün değil. Bunun yerine bir Facebook linki üzerinden Enterprise Developer Certificate (Apple’ın geliştiriciler için sertifikası) yüklenmesi isteniyor.

Uygulamanın yüklenmesiyle birlikte Facebook’a cihaz için Root erişimi verilmiş oluyor. Ardından da cihaza Facebook Research yükleniyor. Programa katılanlara da ayda 20 dolar ücret ödeniyor. Facebook yönetimi de bu uygulamanın varlığını kabul etti.

Facebook, bu uygulamayla kişilerin kullanım alışkanlıklarını öğrenerek daha iyi hizmet vermeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca elde edilen bilgileri kimseyle paylaşmadıklarını, istendiği takdirde kullanıcıların programdan çıkış yapabildiklerini ekledi.

Ancak sorun şu ki, Facebook daha önce de bu tür bir programı başlatmış, fakat kişisel veri güvenliği kanunları yüzünden durdurmak zorunda kalmıştı. Ne var ki bu uygulamanın, öncekinin aynısı olduğu ve bunun da şirketin başına yasal sorunlar açacağı iddia ediliyor.