Anasayfa Video MSI GeForce RTX 2080Ti Lightning Z: Fiyatı ve Özellikleri

MSI GeForce RTX 2080Ti Lightning Z: Fiyatı ve Özellikleri

MSI GeForce RTX 2080Ti Lightning Z, kendi RTX 2080Ti’ını en ileri seviyede hız aşırtmak isteyenler için özel üretim bir ekran kartı. Nvidia’nın seçme GPU çekirdekleri kullanılıyor ve MSI tasarımı PCB’nin sıradışı özellikleri ile uç noktada OC için kapı açılıyor…

Kutusu oldukça büyük ve gösterişli. İçerisinde ekran kartı destek çıtası bulunuyor, kasada ekran kartının taşımada aşırı sallanmasını engelliyor. Ayrıca özel kablolar, güç kablosu dönüştürücü de bulunuyor.

Lightning tasarımı özel renkleri ve detaylarıyla diğer ekran kartlarından farklı. Üç slot kaplıyor, yani kart standart üç fanlı ve daha önce gördüğümüz 2.7 slot kaplayan ekran kartlarından daha kalın.

Lightning’in üzerinde özel Phantom of Light isimli, fanların iç kısmında ve kartın çevresinde yer alan RGB ışıklandırma var. Bu ayarlanabiliyor. Ayrıca Dynamic Dashboard isimli ekran, kartın yanında yer alıyor. Kasa penceresinden ekran kartının sıcaklık değerlerini görmeniz mümkün. Benzer şekilde bu ekran Gif, fan hızı, frekans ya da bellek kullanımını da gösterebiliyor.

Lightning termal tasarımı Tri-Frozr soğutucu üzerine kurulu. Üç adet TORX 3.0 fan kullanıyor, oldukça uzun bir kart. Çift bilyeli yataklara sahip olan fanlar, aerodinamik açıdan MSI’ın en gelişmiş ürünü. Bu çift bile özellikle fan ömrünü uzatırken, ses seviyesini de daha düşük tutuyor.

Statik basıncı oldukça yüksek olan bu fanlar, soğutma bloğuna güçlü bir hava akımı sağlıyor. Soğutma bloğunun kendisi de kart gibi masif, ısı boruları da gereken alanlara yoğunlaştırılmış. MSI bu heatsink yani ısı dağıtıcıda da özel bir yapı kullanıyor. Isı boruları da 6 ve 8 mm nikel kaplama bakır. Aynı şekilde yine nikel kaplı bakırdan bir ısı plakası var.

Kartın içerisinde hem bir iç metal plaka, hem de kartın arkasında karbon arka plaka var. Karbon fiber görünümünün estetik güzelliği bir yana, altında hem bakır ısı borusu, hem de ısı padleri var. Yani kart kısmen de olsa arka kısmından da soğutuluyor.

En önemli noktalardan birisi GPU ile soğutucu arasında Thermal Copound X isminde özel bir termal macun kullanılmış olması. Yüksek kalitede termal macunlar, ucuz macunlara göre çok daha iyi ısı iletimi yani soğutma sağlıyor.

Lightning Z’nin üzerinde bir ayar var, Original ve LN2. Zero Frozr ile fanların gerekmediği yerde yani düşük sıcaklıkla dönmemesini sağlayabilirsiniz ya da maksimum hız aşırtma modunda kullanabilirsiniz. Bu BIOS anahtarı güzel bir özellik.

Lightning Z MSI’ın özel PCB tasarımı anahtar nokta, ayrıca MSI elindeki en iyi DrMOS’ları, güç bileşenlerini kullanıyor. Dijital PWM kontrolü stabil hız aşırtma için tasarlanmış. Ayrıca ekran kartının üzerinde anahtar noktalarda çoklu ısı algılayıcılar var. Ayrıca GPU, Memory (Bellek), PLL ve 1V8 isimli 4 V-Check Point size voltajı dışarıdan ölçmek için bağlantı noktası sunuyor. Kutudan çıkan kabloları hatırladınız mı? İşte bu noktalara bağlamak için. Bu kartta özel tasarım sayesinde GPU ve bellek haricinde Auxiliary yani yardımcı voltaj da yükseltilebiliyor.

MSI Afterburner ve OC Scanner ile otomatik hız aşırtma yapabilirsiniz. Ancak Lightning Z bunun üzerine kendisi abartı hız aşırtma yapmak ve rekor kırmak isteyenler için tasarlanmış. Yine de kolay yolları da desteklenmesi güzel.

Peki fiyatı ne? 1750 USD artı vergiler. KDV dahil 11000 TL civarı bir fiyatı var ancak stokları son derece sınırlı. Bunun sebebi bu kalitede GPU çekirdeklerinin, üretimin çok küçük bir yüzdesinden gelmesi ve elbette üst fiyat segmentinde, meraklılarına hitap etmesi.

GeForce RTX 2080 Ti LIGHTNING Z
Grafik işlemci NVIDIA® GeForce RTX™ 2080 Ti Boyutlar 328 x 143 x 63 mm
Arabirim PCI Express x16 3.0 Ağırlık: Kart ve Kutulu 1852 g / 4116 g
Stream işlemcisi çekirdek Sayısı 4352 AFTERBURNER OC Var
Doku Birimi 272 Tensor Çekirdeği 544
RT Çekirdeği 68 DIRECTX Sürümü 12
Çekirdek Frekansı Boost: 1770 Mhz OPENGL Sürümü 4.5
Bellek Hızı 14 Gbps Çoklu Ekran Kartı Desteği NVIDIA NVLINK köprüsü ile ikili SLI. Tavsiye edilen 80mm’lik 4 Slot NVLink köprüsü
Bellek Miktarı 11GB GDDR6 Ekran Bağlantı Desteği 4 Ekrana kadar
Bellek Veriyolu 352-bit VR READY Var
Bağlantılar DisplayPort x 3 (v1.4) / HDMI 2.0b x 1 / USB Type-C x1 G-SYNC Var
HDCP Desteği/Sürümü 2.2 ADAPTIVE VERTICAL SYNC Var
Ortalama Güç Tüketimi 350 Watt Maksimum dijital çözünürlük 7680 x 4320
Güç Bağlantıları 8-pin x 3 Aksesuarlar Destek braketi x 1 , 6-pin’den 8-pin’e dönüştürücü kablo, V-Check Point kablosu x 4
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı 650 W
RGB/Ekran ve Ek Özellik RGB ve kart üstü bilgi ekranı