Anasayfa Haber Elektrikli Araçlar İçin Sıvı Soğutmalı Batarya Geliştirildi

Elektrikli Araçlar İçin Sıvı Soğutmalı Batarya Geliştirildi

Xing Mobility adlı şirket elektrikli araçlarda kullanım için sıvı soğutmalı bataryalar geliştirdi.

Elektrikli otomobillerin gelişimi, elektrik motoru ve batarya teknolojilerinin gelişimine bağlı. Bunların daha iyi hale getirilmesi, araçların daha yüksek verimlilikle çalışmasını ve tek şarj ile daha fazla yol gidilmesini sağlayacaktır. Xing Mobility isimli Tayvan merkezli bir şirket, elektrikli araçlar için geliştirilen özel batarya bloklarını tanıttı.

Xing Mobility’nin 18650 tipi lityum iyon bataryaları, aktif soğutma sistemleri yerine 3M kimya şirketinin geliştirdiği Novec isimli sıvı aracılığıyla soğutuluyor. Güç yoğunluğunun bir hayli yüksek olduğunu belirten Xing Mobility, 50 kWh’lik bataryaları yalnızca 280 kilogram ağırlıkla sağlayabiliyor. Normalde 50 kWh’lik bataryaların 750 kilogram ağırlıkta olduğu belirtiliyor.

Şirketin iddiasına göre bu bataryaların tekrar şarj edilebilme sayısı, rakip markaların yaklaşık iki katı kadar. Ayrıca bataryaların sağlayabildiği maksimum anlık gücün de diğer bataryalardan iyi olduğunu belirtiyor. Yangın engelleme özelliğiyle çarpma veya delinme gibi durumlarda patlama riskinin de az olduğunu ekleyen Xing Mobility, bu blokların otobüs, yat ve inşaat makineleri gibi farklı araçlarda da kullanılabileceğini söylüyor.

Xing Mobility’nin bahsettiği “rakip marka” ise Tesla değil. Tesla’nın 85 kWh kapasiteli bataryaları 540 kilogram ağırlığında. Bunu 50 kWh’ye indirgediğimizde ortaya 320 kilogram gibi bir ağırlık çıkıyor. Xing Mobility’nin çözümü, her 100 kWh kapasitede 80 kilogram gibi bir avantaj sağlıyor.

Hacim konusunda bu yeni modellerin Tesla bataryalarına karşı ne durumda olduğu ise bilinmiyor. Hafif olmasına rağmen rakip şirketlerin bataryalarından daha fazla yer kaplıyorsa, bu bataryalar küçük araçlar için pek de uygun olmayabilir.

Xing Mobility’nin gelecekte kendi elektrikli otomobilini çıkarıp çıkarmayacağı ise şimdilik belirsiz. Eğer şirketin iddiaları gerçekse, batarya konusunda sıkıntı çeken otomobil üreticilerinin ilgisini çekebilir.