Anasayfa Haber Samsung, Amerikan Blu-ray Pazarından Çekiliyor

Samsung, Amerikan Blu-ray Pazarından Çekiliyor

Samsung, ABD pazarı için 4K Blu-ray oynatıcı üretimini durdurduğunu ve 1080p modellerin üretimini de durduracağını duyurdu.

Samsung, ilk 4K Blu-ray oynatıcılarını 2017’de çıkarmış ama 2018’de hiç yeni model duyurmamıştı. 2019 sonlarında yeni bir üst düzey modelin çıkması bekleniyordu. Son bilgilere göre bu plandan da vazgeçilmiş.

Samsung, Blu-ray oynatıcı pazarından neden çıktığına dair bir açıklama yapmadı ama iki önemli neden öne çıkıyor. İlk olarak, 4K Blu-ray pazarı oldukça küçük. ABD’deki disk satışlarının sadece %5,3’ünü 4K Blu-ray oluşturuyor. DVD’nin pazar payı ise hâlâ %57,9.

Üstelik Samsung’un oynatıcıları sadece HDR10+ adı verilen HDR standardını destekliyor, yani Dolby Vision standardını kullanan 4K Blu-ray’leri oynatamıyor. 2018’in üçüncü çeyreğinde Blu-ray disk satışlarının %11,5 azalmış olması da ayrı bir sorun.

İkinci nedense Netflix ve Amazon Prime Video gibi çevrimiçi video servisleri. ABD’de hızlı internet bağlantısı lüks olmadığı için disk satın almayla uğraşmadan, internet üzerinden 4K video izleyebilmek mümkün.

2018’in ilk 9 ayında ABD’de 4K Blu-ray oynatabilen 2,3 milyon cihaz satılmış, ancak bu rakama oyun konsolları da dahil. Çoğu konsol sahibi, cihazlarında bir kere bile Blu-ray film izlemiyor. Buna karşılık Netflix’in dünya genelinde 148 milyon abonesi var.

Aradaki bariz farkı gören Samsung, geleceği belirsiz olan disk oynatıcılara daha fazla yatırım yapmak istemiyor gibi görünüyor. Samsung’un bu kararı şimdilik ABD dışındaki ülkeleri kapsamıyor.