Anasayfa Haber TikTok, 13 Yaşından Küçük Kullanıcıların Hesaplarını Siliyor

TikTok, 13 Yaşından Küçük Kullanıcıların Hesaplarını Siliyor

Video paylaşım platformu TikTok, doğum tarihini yanlış yazanların hesaplarını ve videolarını sildi.

Kısa mobil videoların paylaşıldığı TikTok’un dünya genelinde 500 milyon civarında üyesi var. Bunların önemli bir kısmının da çocuk olduğu sanılıyor. Ancak platformun 27 Şubat’ta devreye giren yeni kullanım koşulları, doğum tarihini yanlış giren bazı kullanıcıların başına dert açtı. TikTok, 13 yaşından küçük görünen kullanıcıların hesaplarını ve videolarını silmeye başladı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), TikTok’un Amerikalı çocukların gizliliğini ihlal edecek şekilde veri topladığına karar vermişti. Çin merkezli TikTok da 5,7 milyon dolar ceza ödemeyi ve uygulamalarını derhal COPPA (Çocukların Çevrimiçi Gizliliğinin Korunması Yasası) ile uyumlu hale getirmeyi kabul etti.

COPPA kapsamında 13 yaşından küçük çocukların uygulamalara ve sitelere üye olmaları için ebeveyninden izin almaları gerekiyor. Birçok sosyal medya şirketi ve web sitesi, bu yükümlülükle uğraşmak istemediği için 13 yaşından küçükleri üyeliğe kabul etmiyor. Alternatif bir çözüm ise, çocuklara ait hesaplara yalnızca çocuklara yönelik içerikler göstermek ve yetişkin içeriklerini gizlemek.

TikTok’un yeni kullanım koşulları gereği, ABD’deki 13 yaşından küçük kullanıcıların hesaplarını ve videolarını sildiği anlaşılıyor. Henüz tüm hesaplar bu durumdan etkilenmemiş. Ancak uydurma veya hatalı doğum günü giren bazı yetişkin kullanıcılar da hesaplarını kaybetmişler.

TikTok, Twitter’dan bir açıklama yaparak, bu sorundan etkilenen kullanıcıların uygulamadaki “sorun bildir” bölümünü kullanarak kimliklerinin fotoğrafını göndermelerini istedi. Ancak bu işlemi de yerine getiren kullanıcılar hesaplarının yeniden açılmadığını, kendilerine yalnızca daha önce paylaştıkları videoların linklerinden oluşan birer liste gönderildiğini söylüyor. Silinen hesapların ve takipçilerinin geri gelip gelmeyeceği hala belirsiz.

Bundan sonra TikTok, 13 yaşından küçük kullanıcıları uygulama içindeki “çocuk ekosistemine” yönlendirecek. Ancak bu ekosistemde video gönderme ve yorum yapma gibi en önemli özelliklerin kısıtlandığı görülüyor. Ayrıca çocuklar tüm videoları değil, yalnızca kendileri için seçilmiş videoları izleyebilecek.