Anasayfa Haber Avrupa Komisyonu, İptal Sonrası Intel’e Tekrar Ceza Verdi

Avrupa Komisyonu, İptal Sonrası Intel’e Tekrar Ceza Verdi

Intel

Avrupa Komisyonu, bilgisayar çipi sektöründeki pazar hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Intel’e bir kez daha 376.36 milyon euro (400.26 milyon dolar) para cezası verdi. Bu karar, AB Genel Mahkemesi’nin 2009 yılında Intel’e verilen 1.06 milyar euro’luk önceki cezayı bozmasının ardından geldi. İlk ceza Intel’in x86 CPU pazarında AMD’yi zayıflatma girişimleri nedeniyle verilmişti.

İlgili: Intel Core i9 14900K İncelemesi

Komisyon daha önce Intel’in bilgisayar üreticilerine verdiği mali teşviklerin pazardaki rekabeti olumsuz etkilediğini ileri sürmüştü. Ancak mahkeme bu iddiayı reddetti ve ağır para cezasının iptalini istedi. Yeni cezanın odağında ise Intel’in 2002-2006 yılları arasında Acer, HP ve Lenovo gibi büyük bilgisayar üreticileriyle yaptığı işlemler yer alıyor.

İddialara göre Intel, 2000’li yılların başında bazı donanım üreticileriyle rakip CPU’ları içeren ürünlerin geciktirilmesi ve hatta piyasaya sürülme sürecinin durdurulması için bazı temaslarda bulundu. O zamanlar Intel çoğunlukla AMD’ye karşı rekabet ediyordu, ancak başka küçük x86 CPU tedarikçileri de vardı. Mahkeme, son kararında bu indirimlerin Intel’in güçlü pazar konumunun açıkça kötüye kullanılması olduğunu kabul etti.

Mahkemenin verilen cezayı (ilk ceza) iptal etme kararı Intel’in piyasayı kötüye kullanmasının reddine dayanmıyordu. Bunun yerine cezanın Intel’in şüpheli uygulamalarıyla bağlantısına ilişkin belirsizliklerden söz edildi. Avrupa Komisyonu, Intel’e verdiği yeni cezayla birlikte bu belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve teknoloji devini belirtilen dönemdeki eylemlerinden dolayı doğrudan sorumlu tutmak istiyor. Özetle, Intel’in 2002-2006 yılları arasındaki piyasa uygulamalarının suistimale açık olduğu kabul edildi.