Anasayfa Makale NSA, Ghidra Tersine Mühendislik Aracını Ücretsiz Olarak Kullanıma Sundu

NSA, Ghidra Tersine Mühendislik Aracını Ücretsiz Olarak Kullanıma Sundu

NSA’in ücretsiz olarak kullanıcılara sunduğu tersine mühendislik aracı Ghidra hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Uygulamalarda ve akıllı cihazlarda bulunan açıkların tespit edilmesi için tersine mühendislik (reverse engineering) gerekmektedir. Tersine mühendislik için kullanılabilecek birçok yazılım piyasada mevcut. Ancak IDA Pro gibi yazılımlar oldukça yüksek fiyatlara sahip. NSA ise Ghidra olarak adlandırdığı kendi tersine mühendislik aracını ücretsiz olarak kullanıcılara sundu.

Ghidra Nedir?

Ghidra, NSA araştırma bölümü tarafından oluşturulan ve geliştirilen bir yazılım tersine mühendislik altyapısıdır. Bu altyapı Windows, macOS ve Linux platformları dahil birçok platformda oluşturulan kodu incelemeye yarayan tam özellikli ve üst düzey araçları içeriyor.

Tersine mühendislik araçları yürütülebilir hale getirilmiş kodları kaynak koda geri dönüştürerek kullanıcıların kodların nasıl çalıştığını anlamasını ve potansiyel açıkları tespit etmesini sağlıyor. Bu açıklar bug’larla birlikte sistemdeki diğer açıkları da kullanacak şekilde kullanılıyor.

RSA 2019 konferansında tanıtılan ve açık kaynak kodlu şekilde indirmeye sunulan bu araç tersine mühendislik dünyasını derinden sarsacak.

Ghidra Kimler için Uygun?

  • Yaklaşık 2000$’a satın alınabilen IDA Pro lisansına ihtiyaç duymayan güvenlik araştırmacıları ya da beyaz şapkalı hacker’lar için Ghidra oldukça cazip.
  • Tersine mühendislikve hack konusunda giriş aşamasında bulunan kullanıcılar için para harcamadan kullanabilecekleri Ghidra aracı oldukça önemli.
  • İnternet tarayıcıları, işletim sistemleri ve diğer uygulamalar üst düzey ve ücretsiz tersine mühendislik yazılımının ortaya çıkmasıyla birlikte beyaz şapkalı hacker’lar sayesinde daha güvenli bir hale gelebilir.

Aracı Ghidra resmi sitesinden indirebilir veya Github adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede yer alan talimatları izleyerek aracı kullanmaya başlayabilirsiniz. Program Java kullanılarak geliştirildiği için bilgisayarınızda Java yazılımının kurulu olduğundan ve gerekli tanımlamaların yapıldığından emin olmanız gerekiyor.

Ghidra şu anda Windows, Linux ve macOS’un 64-bit sürümlerini destekliyor. 4 GB RAM ve 1 GB sabit disk alanı gereksinimine sahip olan araç günümüz bilgisayarlarından rahatça çalışıyor.