Anasayfa Haber Uluslararası Uzay İstasyonu Bakteri İstilası Altında

Uluslararası Uzay İstasyonu Bakteri İstilası Altında

Uluslararası Uzay İstasyonu Bakteri

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bakterilerin yayılmaya başladığını ve bunun gelecekteki uzay görevlerini tehdit edebileceğini açıkladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu bakteri ve mantar tehlikesi ile karşı karşıya. NASA tarafından yapılan açıklama göre, 6 astronota ev sahipliği yapan istasyonda zararlı organizmalar her geçen gün artış gösteriyor. Bu organizmaların bakteriyel ve mantarımsı biyofilm tabakaları olduğu ifade ediliyor. Organizmaların antibiyotik direncine sahip olması ve uzay istasyonu altyapısında mekanik tıkanma yaratabilecek olması da büyük bir sorun oluşturuyor.

MIT Ve NASA İş Birliğinde Yeni Türde Uçak Kanadı Tasarımı

“Peki, bu organizmalar bir anda nereden çıktı, yoksa uzaylılar mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Öte yandan, tüm bu organizmaların kaynağı bizzat astronotların kendileri. Bu bakterilerle Dünya’da hastane, ofis ya da spor salonu gibi yerlerde karşılaşılabileceği paylaşılıyor. Yeryüzünde hastalık sebebi olabilecek organizmaların istasyondaki astronotlarda hangi semptomları oluşturabileceği ise şimdilik ön görülemiyor. Bunun sebebi ise astronotların bağışıklık sisteminin istasyonda değişiyor olması.

Uluslararası Uzay İstasyonu bakteri ve mantarlar için bulunmaz bir ortam

Uluslararası Uzay İstasyonu, hava geçirmez bir ortam olması ile birlikte, yerçekimi düşüklüğü, radyasyon, yüksek karbondioksit oranı ve temiz havanın HEPA filtreler ile sağlanması sebebiyle bakteriler için adeta bir cennet durumunda. Bunların geminin en az 8 farklı bölümünde karşılaşılması bunun bir göstergesi. Astronotların pek çok ortamı ortak olarak kullandığını hatırlatalım.