Anasayfa Makale Cloudflare, Warp VPN Hizmetini Duyurdu

Cloudflare, Warp VPN Hizmetini Duyurdu

Cloudflare, güvenli ve hızlı 1.1.1.1 DNS hizmetinin üzerine Warp VPN hizmetini internet dünyasına duyurdu.

Cloudflare, internet üzerindeki en hızlı, güvenli ve gizliliğe saygılı DNS çözücüsünü oluşturmak amacıyla geçen sene 1.1.1.1 DNS hizmetini kullanıcılarla buluşturdu. Bir sene içerisinde 1.1.1.1 DNS hizmetinin kullanımı aydan aya %700 arttı ve dünyada en çok kullanılan ikinci DNS hizmeti haline geldi. Üstelik yapılan testlerde en çok kullanılan Google DNS hizmetinden iki kat daha hızlı olduğu gösterildi.

Cloudflare ek olarak TLS üzerinde DNS, HTTPS üzerinde DNS gibi yeni standartları da kullanıcılarla buluşturarak internet kullanıcıların güvenlik ve gizlilik taleplerini karşılamaya çalıştı. Cloudflare, Mozilla gibi organizasyonlarla da çalışarak yeni standartların herkes tarafından kullan+ılabilmesi için çaba gösterdi.

Mobil kullanıcıların hizmete ulaşabilmesi için Cloudflare 1.1.1.1 uygulamasını Apple Store ve Google Play üzerinden kullanıcılarla buluşturdu. Böylelikle mobil kullanıcılar güvenli ve hızlı internete kolaylıkla ulaşabilecekti. Mobil uygulamaya olan talep şirketin beklentisini de aştı ve milyonlarca Android ve iOS kullanıcısına ulaştı.

1.1.1.1 hizmetinin bu başarısından sonra Cloudflare, internetin performansını, güvenliğini ve gizliliğini arttırmak için DNS hizmetinin ötesine gitmeye karar verdi. Bunun için VPN hizmetlerinin problemlerini anlamaya çalıştı. VPN uygulamasının hücresel veri ile WiFi arasında geçiş yaparken, sinyal azken, herhangi bir portala giriş yaparken ortaya çıkan sorunları ele aldı.

Tüm bu araştırmalar sırasında Cloudflare, mobil internetin çok daha hızlı olabileceğini fark etti. İnternette kullanılan TCP protokolü hiçbir zaman mobil dünya için tasarlanmadı. Kablolu ağlar için tasarlanan bu transfer protokolü kablosuz platformlarda yaşanan paket kaybı gibi sorunlara çözüm bulmuyor.

Ek olarak mobil VPN hizmetleri; bataryanızı çabuk tüketebiliyor, gecikmelere sebep olabiliyor ve genellikle gizlilik ve güvenliği ihlal edecek hareketlerde bulunan şirketler tarafından sağlanıyor.

Warp VPN Hizmeti

Cloudflare, tüm bu sorunları da dikkate alarak 1.1.1.1 uygulamasına Warp hizmetinin performansını ve güvenlik teknolojisi ekledi. Şirketin 2017 yılında Neumob’u satın almasıyla aslında bu hizmeti sunma planı başladı. Hazırlanan VPN hizmetine ise Warp adı verildi. VPN hizmetinin geniş kitlelere ulaşması için öncelikle batarya ve hız sorunları ele alındı.

Warp VPN hizmeti sadece internet tarayıcısı ve telefonunuzdaki tüm uygulamalar için çalışmıyor. Tüm şifrelenmemiş bağlantıları varsayılan olarak şifreli hale getiriyor. Warp, uçtan uca şifreleme protokollerine saygı duyuyor ve herhangi bir kök sertifika yüklenmesine ya da şifrelenmiş trafiğin şirket tarafından görülmesine izin vermiyor.

Ne yazık ki internetin büyük bir kısmı halen şifrelenmemiş bir durumda. Bu yüzden Warp, kendiliğinden Cloudflare ağına şifreleme sağlıyor. Bu harika bir çözüm olmasa da tüm VPN hizmetleri bu şekilde çalışıyor ve tipik internet kullanıcılarının karşılabileceği en büyük tehditleri bu şekilde çözüyor. Şifrelenmemiş internet üzerinde dolaşırken Cloudflare ağları güvenli olduğu zaman içeriği ön bellekliyor ve sıkıştırıyor. Böylelikle performans artıyor ve veri kullanımı azaltılıyor.

Güvenlik VPN hizmetlerinin olmazsa olmazıdır. Warp ise bunun üzerine performans ve kararlılığı da ekliyor. Diğer VPN hizmetleri interneti yavaşlatırken, Warp mobil internet performansını geliştirmeyi amaçlıyor. Warp UDP temelli bir protokol üzerine kuruldu ve mobil internet için optimize edildi. Ek olarak Cloudflare ağları da dünyadaki çoğu internet kullanıcısının milisaniyeler içinde sunuculara bağlanabilmesi için optimize edildi. Özellikle kötü internet koşullarında Warp performansı daha çok arttıracak.

Warp, mobil ölü noktaları ortadan kaldırmasa da protokolü kayıpları hızlı şekilde telafi etmek üzerine kuruldu. Özellikle yolculuk esnasında telefon sinyali kaybolduğunda daha hızlı şekilde geri bağlantı sağlanabilecek.

Warp hizmetinin batarya kullanımını arttırmaması için özel çaba harcandı. Warp yeni nesil WireGuard protokolü üzerine kuruldu. WireGuard VPN Projesi Nedir? yazımızda sizlere bu yeni nesil ve etkili VPN protokolünden bahsetmiştik. Cloudflare aynı zamanda özellikle mobil kapsama alanı değişken ya da zayıf alanlarda telefonun şarjının daha az azalması için de çalışmalarda bulunmuş.

Warp VPN Ücretli mi?

1.1.1.1 uygulamasıyla sunulan Warp VPN’in basit sürümü ücretsiz. Şirket Warp VPN’in premium sürümü için de çalışıyor ve buna Warp+ ismini vermiş. Warp+, Cloudflare’in daha hızlı sanal ağlarını ve Argo teknolojisini kullanacak. Aylık belirli bir ücret karşılığında bu hizmet sunulacak ve bölgeden bölgeye bu ücret değişecek. Şirket uygun bir fiyata en hızlı mobil VPN deneyimini sunmak istiyor.

Warp Gizlilik Politikası

Cloudflare gizlilik konusunda çoğu VPN sağlayıcısından daha iyi bir politikaya sahip olduğunu iddia ediyor:

  • Kullanıcıyı tanımlamaya yönelik herhangi bir veri diske yazılmayacak.
  • İnternet gezinme verileriniz satılmayacak ve reklam verisi sunmak için hedef alınmayacak.
  • Warp ve 1.1.1.1 uygulamasını kullanmak için herhangi bir kişisel bilgiye ihtiyacınız olmayacak.
  • Düzenli olarak bu koşulların sağlanıp sağlanmadığını tespit etmek için şirket dışarısından uzmanlar tutulacak.

Şirket ayrıca interneti daha iyi hale getirmek için tüm müşterilerine şifrelemeyi ücretsiz hale getirdiğini, şifrelenmiş internet hacmini iki katına çıkardığını, IPv6 protokolüne geçişi desteklediklerini, DNSSEC dönüşümünü kolaylaştırdıklarını ve HTTP/2 protokolünü ilk çalıştıran firma olduğunu belirtiyor.

Cloudflare, kar amacı güden bir şirket. Kullanıcıların aklına neden bu hizmetin ücretsiz olarak sunulduğu sorusu geliyor. Şirket kullanıcı verilerini satmadan ve Warp VPN’i ücretsiz olarak sunarak da iyi bir iş çıkaracağını düşünüyor. İlk olarak Warp+ premium VPN hizmetinden şirket bir gelir elde edecek. Ayrıca işletmelere yönelik VPN çözümleri pazarında Cloudflare önemli bir fırsat görüyor. Bu pazara atılmadan önce de hizmeti daha cazip hale getirmek için de kullanıcılara yönelik en iyi VPN hizmetini sunup milyonlarca kullanıcının kullanmasını sağlamayı amaçlıyor. Ek olarak da Cloudflare’in asıl yaptığı iş alanlarının daha etkili ve cazip hale gelmesi için bu tarz adımlarla internetin daha hızlı hale getirilmesi gerekiyor.

Warp VPN hizmeti ücretsiz olarak sunulacak olsa da şu anlık 1.1.1.1 uygulamasını indirdikten sonra bekleme listesine girmeniz gerekiyor. VPN hizmeti sizin için hazır olduğu zaman bir bildirim alacaksınız ve hizmeti denemeye başlayabileceksiniz. Ücretsiz sunulan hizmet hep öyle kalacak ve 1.1.1.1 uygulamasını indiren kullanıcılar bu hizmeti isterlerse kullanmayabilecek. Şirket bekleme listesindeki tüm kullanıcılara Temmuz ayı sonuna kadar hizmet sağlayabilmeyi planlıyor.

1.1.1.1 Uygulamasını Google Play veya Apple Store üzerinden indirebilirsiniz. Uygulamanın masaüstü sürümü de yakında kullanıcılarla buluşacak.