Anasayfa Haber Ryzen 3000 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ryzen 3000 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

AMD’nin Zen 2 tabanlı Ryzen 3000 işlemcileri hakkında bilmeniz gereken her şey.

AMD’nin yeni işlemcileri yeni PlayStation 5’te kullanılacak. Sony, özel yapım, 7nm AMD Ryzen Zen 2 ve Radeon Navi mimarili ekran kartı kullanacağını belirtmişti. Peki Zen 2 işlemciler ne sunuyor?

İlk Bakışta Zen 2

  • %15 daha yüksek IPC
  • İki kat daha fazla önbellek
  • İki kat daha fazla kayar nokta performansı

Zen 2 Chiplet Tasarımı

AM4 platformu ilk ortaya çıktığında 28nm üretim teknolojisi ile üretiliyordu ve o zamanlar firmanın aklında chiplet tasarımı kullanmak yoktu. Tek bir yonga içinde hem işlemci hem de bellek kontrolcüsü yer alıyordu.

Yeni işlemcilerle birlikte AMD artık bellek ve giriş/çıkış kontrolcüsünü ayrı bir yongaya taşıdı. Bu, firmanın daha önce işlemciye yerleştirdiği Infinity Fabric teknolojisi ile mümkün oldu. Söz konusu yeni G/Ç yongası sayesinde firma hem bellek gecikmesini azaltıyor ve daha yüksek bellek frekansı destekleyebiliyor.

İlerleyen yıllarda artan çekirdek sayısı ile birlikte chiplet tasarımı ortaya çıktı. Çok yongalı paketleme (Multi-Die Packaging)  olarak geçen bu yeni yaklaşım, SOC’lerin ortaya çıkardığı maliyet limitlerini aşmak için şart idi.

Birden çok yonganın tek bir işlemcide bir araya geldiği ilk tasarımı Threadripper ile birlikte gördük. Dört farklı çip, tek bir işlemcide kullanılarak çekirdek sayısı konusunda yeni bir boyuta geçmek mümkün oldu.

Zen 2 ile birlikte artık daha da farklı bir tasarım geliyor. Global Foundaries tarafından üretilen 12nm G/Ç çipi (X570 14nm) , TSMC tarafından üretilen Zen çekirdekleri ile aynı işlemcide kullanılıyor. Sonrasında da her iki çip Infinity Fabric ile birbirine bağlanıyor. İşlemci çekirdeklerinin de burada iki kısıma ayrıldığını görüyoruz. Her biri sekiz çekirdekli iki adet yonga ile AMD, 16 çekirdekli bir işlemciyi 7nm üretim teknolojisinin boyut avantajı ile de üretmeyi başarabiliyor.

7nm Avantajı

AMD, 7nm sayesinde aynı alana da 14nm’ye göre iki katı daha fazla transistör sığdırabiliyor. Bu da aynı işlemci boyutunda daha fazla çekirdek anlamına geliyor.

Buna ek olarak 7nm ile birlikte güç tüketimi de azalıyor. Firma bu sayede 16 çekirdekli bir işlemciyi 105W gibi inanılmaz bir TDP ile masaya koyabiliyor.

Zen 2 mimarisi ile firma saat vuruşu başına performansı da artırıyor. Ryzen 3000 serisi bu bağlamda önceki nesile göre %15 daha yüksek bir IPC performansı sunuyor. Firma bu artışı her iki yılda bir devam ettireceğini belirtiyor.

Zen 2 ile birlikte AMD işlemcilerin önbelleğini de iki katına çıkartıyor.  Firma buna ek olarak işlemcinin komut seti tahmin etme yeteneğini de iyileştirmiş. İçerik oluşturma işlemlerinde daha yüksek performans için de kayar nokta hesaplama performansı iki katına çıkartılmış.

Tek Çekirdek Performansı

AMD’nin Zen ve Zen+ mimarisindeki tek çekirdek performansı rakip Intel’in gerisinde kalıyordu. %15 IPC artışı ile birlikte Zen 2 işlemciler Cinebecnh tek çekirdek performansından %21’lik bir artış gösteriyor önceki Zen+ modellerine göre.

Oyun Performansı

AMD’nin tek çekirdek performansını artırdığını belirtmiştik. Bunun oyunlara yansıması da anında gerçekleşmiş. Firma artık doğrudan 9900K’yı karşısına alabiliyor ve skorlarda da önüne geçebiliyor.

AMD: Testlerde Intel’in Spectre ve Meltdown performans düşüşlerini koymadık. AMD testlerinde de 1903 sürümünün avantajları yok. Fark daha da yüksek olacak.

16 Çekirdekli Ryzen 9 3950X

AMD’nin Zen 2 ile birlikte en büyük bombası şüphesiz Ryzen 9 3950X oldu. 16 çekirdekli bu işlemcinin Intel tarafında LGA 1151 platformunda bir rakibi yok. Bu bağlamda AMD’nin çekirdek sayısındaki bu devasa artış ile tarih yazdığını söyleyebiliriz.

Güvenlik

Zen 2 ile birlikte AMD’nin işlemcilerinde artık bilinen bir güvenlik açığı mevcut değil. Donanımsal olarak bütün açıklar kapatılmış.

PCI Express 4.0

AMD’nin Ryzen 3000 ile sunduğu en büyük yeniliklerden biri de PCI Express 4.0 teknolojisi. PCI Express 4.0, 3.0’ın iki katı daha fazla performans sunarak yeni nesil SSD’lerin de önünü açıyor.

PCI Express 4.0 gereksinimleri yüksek olduğundan ötürü AMD burada yeni materyaller kullanmak yoluna gitmiş. Riskli olan bu işlemden firma karlı çıktı: Dünyanın ilk PCI Express 4.0 destekli platformu.

Daha Düşük DRAM gecikmesi

Ryzen 3000 ile AMD bellek erişimini de iyileştirmiş. Önceki mimariye göre Zen 2 işlemciler bellek 33ns daha erken sürede erişebiliyor. Standart bellek desteği de artık 3200 MHz. 3733 MHz ise AMD’nin tavsiyesi. Üstüne çıkıldığında bellek frekansı ikiye bölünecek ve bu da gecikmeyi artıracak.

Zen 3 ve Zen 4

AMD şu anda Zen 3’ün tasarımını da bitirmiş durumda ve firma artık Zen 4 tasarımına başlamış durumda. Zen 3 7nm+ teknolojisi kullanacakken Zen 4 ile kullanılacak üretim teknolojisi  konusunda şu anda bir bilgi yok.

Windows 10 1903 Zen 2

AMD’nin belirttiği üzere yeni Windows 10 1903 sürümü Zen 2 mimarili Ryzen 3000 işlemciler için optimizasyon içeriyor. Bu sayede saat frekans seçimi süresi 30ms’den 1-2ms’ye düşüyor. Bu, 20 kat artış anlamına geliyor.

Gerçek dünyadaki testlere baktığımızda örneğin Rocket Leage’de 1080p’de %18 gibi inanılmaz bir performans artışı görüyoruz.

Precision Boost 2

Daha iyi bir soğutmanız varsa her zaman daha yüksek frekans elde edebiliyordunuz. Precision Boost Overdrive ile artık otomatik overclock özelliğini de Ryzen Master üzerinden kullanabilirsiniz.

Ryzen 3000 APU’lar

Öncelikle iki model sunuyor AMD bize, 3200 G ve 3400G. Öte yandan her ikisi de Zen+ tabanlı, Zen 2 değil. Burada firmanın isimlendirmeyi de buna uygun yapmasını isterdik açıkçası.

Ryzen 3000 APU özellikleri:

  • İçerik korumalı 4K desteği (Netflix, Vodu, Amazon Instant Video vb.)
  • FreeSync 2
  • Radeon Anti-Lag

3200G:

  • 4.0 GHz Boost
  • 3.6 GHz temel frekans

3400G

  • Dünyanın en güçlü grafik işlemciye sahip CPU’su.
  • AMD Wraith Spire 95W soğutucu
  • Yüksek kaliteli metal sıvı macun