Anasayfa Makale Apple Neden Her Zaman Veri Güvenliğine Dikkat Çekiyor?

Apple Neden Her Zaman Veri Güvenliğine Dikkat Çekiyor?

Apple, katıldığımız toplantıda şirketin güvenlik uygulamalarını anlattı.

WWDC 2019’da Apple yeni işletim sistemi sürümlerini ilk kez tanıttı. iOS 13’ün yanı sıra iPad için gelecek olan iPadOS dikkat çeken duyurular arasında yer alıyordu. Ama bu konferansın satır aralarında önemli bir detay gizliydi. IoT (Nesenelerin İnterneti) ile beraber verinin önemi her geçen gün artarken, Apple neden bireysel güvenliğin üzerine bu kadar çok eğiliyordu?

Veri her ne kadar güç anlamına gelse de, insanlar dinlendikleri ve sürekli takip edildikleri fikriyle hareket etmeyi sevmezler. Bu yüzden şirketin son yıllarda güvenlik alanında ciddi yatırımlar yapması, kendi açısından doğru bir karar olarak nitelendirilebilir. Elbette bu kararın artıları olduğu kadar eksileri de bulunuyor.

Toplantımız sırasında bir noktaya özellikle dikkat çekildi; güvenlik alanında yapılan geliştirmeler Apple’ın şirket politikası değildi. Bu önlemler tamamen insanın özlük haklarını korumak üzere tasarlanıyor. En azından Apple durumu bu şekilde izah ediyor.

Güvenliğin ana başlıkları arasında Safari, Fotoğraflar, Mesajlar, Haritalar ve iCloud yer alıyordu. Sırasıyla bu uygulamalar için yapılan güvenlik güncellemeleri bizlerle paylaşıldı.

Safari

  • Birçok kullanıcı web tarayıcısı kullanırken takip edildiğinin farkında değil.
  • Siteler çerezler adı altında kullanıcıların bilgilerine kolayca erişebiliyor.
  • Çerezler; kullanıcı verisi, parmak izi kayıtları, aramalar ve en önemlisi konumlara kolayca erişebiliyor.
  • Safari üzerinde yapılan geliştirmelerin, bu takip özelliklerini devre dışı bırakma üzerine olduğu söyleniyor. Şirketin iddiasına göre, kullanıcılar Safari kullanarak erişim üzerinde tam kontrol sahibi olabilirler.
  • Ayrıca Safari’nin kendi araç çubuğu üzerinden yapılan aramalar da, yine kullanıcıları güvende tutmak üzerine tasarlanmış.
  • Bazı web sitelerinde 100’den fazla şirketin tracker botları yer alabiliyor. Cross-Site Tracking özelliği sitelerin kullanıcıdan aldığı veriyi önemli ölçüde azaltıyor.

Mesajlar Uygulaması

  • Başka bir Mesajlar kullanıcısı ile yapılan konuşmalar uçtan uca şifreleniyor.
  • Bu şifreleme yöntemi FaceTime kullanırken de aktif oluyor.

Apple Haritalar

  • İsterseniz Haritalar kullanırken telefonunuzun konumunuza erişmesine bile izin vermeyebiliyorsunuz.
  • Aramalar üzerinde kişi bilgilerine ve lokasyonlarına ulaşılamaması için Apple sürekli olarak algoritmayı yeniliyor.
  • Aramaların yoğunluğu bölgesel olarak değerlendiriliyor ve bu sayede veri korunabiliyor.

Bu üç uygulama dışında Fotoğraflar ve iCloud üzerinde yapılan güvenlik özellikleri de bizlerle paylaşıldı. iCloud özel veriler için E2E şifreleme yapabiliyor. Her gün milyonlarca fotoğraf eklenen Fotoğraflar uygulaması ise, Neural Engine’nin yeteneklerinden faydalanıyor.