Anasayfa Makale AMD Radeon RX 5700 ve RX 5700 XT İncelemesi

AMD Radeon RX 5700 ve RX 5700 XT İncelemesi

Radeon RX 5700 CrossFire

Radeon RX 5700 ve RX 5700 XT ekran kartlarının sunduğu özelliklere bakıp oyun performansını inceledik.

Radeon RX 5700 serisi ekran kartları satışa sunuldu yazımızda sizlerle RX 5700 serisinin genel özelliklerinden ve fiyatlarından bahsetmiştik. Artık bu serinin özellikleri hakkında detaylı bilgiye ve test sonuçlarına sahibiz. Yeni Radexon RX 5700 serisi grafik kartları RDNA mimarisine ve 7nm üretim teknolojisine sahip.

RX 5700 serisi grafik kartlar yeniden tasarlanmış işlem birimlerine sahip ve bu sayede saat hızı başına 1.25 kat, Watt başına da 1.5 kat daha yüksek performans sunuyor. Yeni grafik kartları; alan derinliği, bulanıklık efektleri, hacimsel aydınlatma gibi görsel efektler için daha iyi performans sunuyor ve çok katmanlı ön bellek yapısı ile birlikte gecikmeleri azaltıyor ve oyun tepkisini arttırıyor.

RX 5700 serisi iki sürüm olarak piyasaya çıktı:

AMD Radeon 5700 XT AMD Radeon 5700
Mimari Navi Navi
Üretim 7 nm 7 nm
Transistör Sayısı 10.3 milyar 10.3 milyar
Yonga Boyutu 251 mm2 251 mm2
İşlem Üniteleri 40 36
İşlem Gücü 9.75 TFLOP 7.95 TFLOP
GDDR6 Bellek 8 GB 8 GB
Bant Genişliği 448 GB/s 448 GB/s
Bellek Arayüzü 256-bit 256-bit
Maksimum Frekans 1905 MHz 1725 MHz
Oyun Frekansı 1755 MHz 1625 MHz
Taban Frekans 1605 MHz 1465 MHz
Güç Tüketimi 225 W 185 W

RDNA Mimarisi

RX 5700 XT GPU

Yeni RDNA mimarisi, yüksek performanslı ve verimli oyunculuğun yeni nesli için tasarlandı. Sıfırdan tasarlanan mimari 7 nm üretim teknolojisiyle birlikte eski 14 nm grafik işlemcilere göre saat başına 1.25 kat daha fazla performans sunuyor. AMD grafik işlemciler için geçerli olan GCN (Graphics Core Next) mimari talimatlarıyla uyumluluk korunurken, yeni mimari programlanabilirlik ve verimlilik için optimize edildi.

Çok katmanlı ön bellek yapısı gecikmeleri, veri hareketlerini, güç gereksinimini azaltıyor ve güçlü bir ölçeklenebilirliğe sahip. GDDR6 bellek ve PCI Express 4.0 desteği ile birlikte RDNA mimarisi yeni nesil oyunlar için hazır.

GDDR6 Bellek

AMD Radeon GPU Belleği

GDDR6 teknolojisi, GDDR5 ile kıyaslandığında %60 daha iyi güç başına performans sunuyor ve 448 GB/saniye bant genişliğine sahip.

PCI Express 4.0

PCI Express 4.0 desteği sayesinde 16 GT/saniye iş hacmi sunuluyor ve PCI Express 3.0 ile kıyaslandığında iki katı bant genişliğine olanak tanınıyor. Bu sayede yeni nesil oyunculuğun ve içerik üreticilerinin ihtiyaçlarına cevap veriliyor.

Davince Resolve PCIe 4.0 Performansı

AMD Ryzen 3000 serisi işlemcilerle RX 5700 grafik kartları birlikte kullanıldığında, 8K bir video oynatılırken PCI Express 4 sayesinde bir önceki standartlara göre 1.67 kat daha fazla FPS elde edilebiliyor.

3DMark PCIe 4.0 Farkı

Radeon Medya Motoru

Radeon Medya Motoru sayesinde performans kaybı yaşamadan video izleyebilir ya da yayın yapabilirsiniz. H.264, H.265, VP9 (sadece çözme) codec desteği sunan RX 5700 serisi grafik kartları donanım hızlandırmasına sahip kodlama ve çözme yeteneklerine sahip.

VP9 H.264 H.265
Çözme 4K90, 8K24 1080p600, 4K150 1080p360, 4K90, 8K24
Kodlama 1080p360, 4K90 1080p360, 4K60

Radeon Görüntü Motoru

RX 5700 ve 5700 XT Görüntü Çıkışları144 Hz ve üzeri 4K HDR ya da 8K HDR çözünürlük sunan yeni nesil ekranlar için renk derinliği, çözünürlük, yüksek FPS ve yenileme hızları sunabilecek DisplayPort 1.4 ve Display Stream Compression desteği bulunuyor.

Radeon Yazılım Özellikleri

Radeon Görüntü Keskinleştirme (RIS)

Günümüz oyunlarında genellikle TAA, FXAA gibi efektler, nesnelerin kenarlarındaki kırıkları önlemek için yumuşatıyor. Bu efektler kenarların kalitesi ve performansı arasında bir denge kurulmasını sağlıyor ancak tüm sahnede yer yer bulanıklığın oluşmasına sebep oluyor. Yüksek çözünürlüğe ve yüksek piksel yoğunluğuna sahip monitörlerin yaygınlaşmasıyla birçok oyuncu daha iyi FPS değerleri için çözünürlüğü düşürmeyi tercih ediyor. Bu yüzden de bulanıklık artıyor ve resim daha da yumuşaklaşıyor.

RIS, Radeon Adrenalin 2019 sürümünde yer alıyor ve oyun içi görsellerin keskinliğinin geri kazanılmasını sağlıyor. RIS, oyun geliştiricileri için oluşturulan FidelityFX yazılımının işlem sonrası efektleri arasında yer alan karşıtlık uyumlu keskinleştirme algoritmasını (CAS) temel alıyor. Ancak her oyun içerisine bütünleştirilmesi gerekmiyor. Bunun yerine RIS, DirectX 9, DirectX 12, Vulkan API’lerini kullanan geniş yelpazedeki oyunlarda çalışıyor. RIS özelliği şu an için HDR renk modlarını desteklemiyor.

RIS, karşıtlığa bağlı olarak keskinleştirme işlemini temel alan algoritmayı kullandığı için içerideki nesnelerin detaylarını ortaya çıkarırken yüksek karşıtlığa sahip detaylara dokunmuyor. Üstelik diğer keskinleştirme yöntemlerinde ortaya çıkan ışık halkası oluşumu gibi istenmeyen etkiler de oluşmuyor. Üstelik yüksek karşıtlığa sahip kenarlara zarar vermediği için de bir oyun içerisinde kullanılan her türlü kırıklık önleyici efekt ile birlikte kullanılabiliyor ve başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Radeon GPU ölçekleme özelliğiyle birlikte kullanıldığındaysa RIS, oyuncuların performansı optimize etmek için düşük çözünürlükte oyun oynarken de detaylı bir tam ekran deneyimi yaşamasını sağlıyor.

RIS özelliğini etkinleştirmek için AMD Radeon ayarlarına girin ve Ekran sekmesi altında yer alan kısımdaki Radeon Görüntü Keskinleştirme ve GPU ölçekleme seçeneklerini etkinleştirin. AMD tarafından bu iki ayarın birlikte kullanılması tavsiye ediliyor.

Radeon Settings GPU Scaling

İşlem sonrası keskinleştirme özelliğine sahip monitörlerin de piyasada olduğuna dikkat çeken AMD, iyi sonuçlar elde edilmesi için monitör ayarlarından bu özelliklerin devre dışı bırakılmasını tavsiye ediyor.

Özellikle 4K monitöre sahipseniz ve oyunlarda daha iyi FPS değerleri elde etmek istiyorsanız GPU ölçekleme ve RIS özelliğini birlikte kullanabilirsiniz. Oyun ayarlarına girdiğiniz zaman çözünürlüğü 2560×1440 ya da 3200×1800 olarak değiştirdikten sonra oyun ayarlarını yükseğe alıp TAA ve diğer kırıklık önleyici efektleri aktif hale getirebilirsiniz. HDR renk modlarını etkinleştirmediğinizden emin olun.

Rakip çözümlerin aksine RIS, oyun çözünürlüğü üzerinde tam kontrol sağlanmasına ve görüntü kalitesi ile performans arasındaki dengenin ayarlanmasına olanak tanıyor. Aşağıdaki grafikte çeşitli oyunlarda 4K çözünürlük yerine 2560×1440 çözünürlükte RIS ve GPU ölçekleme özelliklerinin kullanılmasıyla elde edilen FPS değerlerini görebilirsiniz.

RX 5700 Performansı

Radeon Anti-Lag

Radeon Anti-Lag tepki süresini azaltmak üzere tasarlandı. Bu tepki süresi fareye tıkladıktan ya da bir tuşa bastıktan sonra ekranda değişiklik elde edene kadarki süreyi ifade ediyor. Tepki gecikmesi giriş aygıtlarından monitörlerin kendisine kadar birçok sebepten etkilenebiliyor. Radeon Anti-Lag özelliği ise yazılımla birlikte kontrol edilebilen faktörü yani oyun ile grafik sürücüsü arasındaki etkileşimi hedef alıyor.

Oyunlar, animasyon çerçevelerini oluşturmak için CPU üzerinde yapılan işle GPU üzerinde yapılan işi eşleştirir. CPU işleri yapmaya ilk olarak başlar ve GPU’nun işini bildirir. Çoğu senaryoda, GPU iş yükü performans üzerinde dar boğaz oluşturur. Bu durumda CPU, GPU’nun işinden bir çerçeve daha önde çalışır ve toplamda iki çerçeve gecikmeye sebep olur.

LagFarenin tıklanmasından (gerekli CPU işi başlar) ekranda cevap elde edilmesine kadar (GPU tarafından oluşturulur) geçen süre, GPU’nun iki ya da daha fazla çerçeveyi işlemesi için gereken süre kadar uzayabilir. 60 FPS için bu gecikme 33.3 milisaniyedir. (16.7 milisaniye x 2 çerçeve) Bu süreyi test etmek için bu bağlantıdan indirebileceğiniz OCAT yazılımını kullanabilirsiniz.

Radeon Anti-Lag özelliği, CPU işi üzerindeki hız denetimini dinamik olarak ayarlar ve GPU işi ile daha uyumlu çalışmasını sağlar. Böylelikle teorik olarak gecikmeyi neredeyse bir tam çerçeve kadar azaltarak oyunlarda hızlı tepki elde etmenizi sağlar. Hareketlerinizle ekranda gözüken sonuç arasında daha iyi bir bağlantı sağlanır.

AMD, Radeon Anti-Lag özelliğinin FPS değerleri üzerinde ufak bir olumsuz etki yapabileceğini de belirtiyor. Bu yüzden ekran kartları için yapılacak genel testlerin bu özelliğin devre dışı bırakarak yapılmasını öneriyor.

Radeon Anti-Lag özelliği, yeni AMD GPU veya APU’ları ile birlikte DirectX 11 oyunlarında çalışıyor. Radeon RX 5700 serisi ile birlikte bu özellik aynı zamanda DirectX 9 oyunlarıyla da uyumlu. Özelliği kullanmak için Radeon ayarlarına girdikten sonra “Oyun” sekmesi altındaki Radeon Anti-Lag özelliğini etkinleştirin.

Radeon Anti-Lag

Radeon Anti-Lag özelliğini etkinleştirmek için ALT+R tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz. Radeon Overlay menüsü açılacak ve pencerede yer alan “Game Dynamics” menüsü içerisinden Radeon Anti-Lag seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Ayrıca bu özelliği ALT+L tuş kombinasyonunu kullanarak kolaylıkla etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz. Bu kombinasyonu kullandığınızda etkinleştirme (yükselen tonlarda bir dizi ses) ve devre dışı bırakma (üç beep) sesi de duyacaksınız.

Radeon Anti-Lag özelliğinden maksimum faydayı elde etmek için Radeon FreeSync ve benzeri teknolojileri etkinleştirin, 120 Hz veya daha iyi yenileme hızına sahip bir monitör kullanın, Vsync özelliğini devre dışı bırakın ve oyunları çerçeveli modda değil de tam ekran modunda çalıştırın. Ayrıca özelliğin asıl faydalarını yukarıda bahsettiğimiz GPU’nun gecikme ortaya çıkardığı durumlarda görebilirsiniz. Bu yüzden yüksek çözünürlükleri ve yüksek ayarları deneyebilirsiniz.

Radeon Chill

Radeon Chill, oyunculara aynı oyun deneyimini sunarken fazla GPU güç tüketimini azaltmaya yarayan bir yazılımdır. Radeon Chill algoritması, giriş aygıtlarını takip ederek oyun sırasında hızlı hareketlerin yapıldığı sahneleri belirler. Eğer kullanıcı sabit duruyorsa ve ekran da genellikle hareketsizse Radeon Chill, FPS değerlerini daha düşük değerlere çekerek güç tasarrufu sağlar. Kullanıcı hareket etmeye başladığında ya da sahne ile etkileşime girdiğinde Radeon Chill, anında karşılık vererek FPS değerlerini arttırır ve akıcılığı korur.

Radeon Chill özelliğinin tepkileri çok hızlı olduğu için oyun deneyimi sırasında bir şey fark etmek oldukça güçtür. Zaten bu özellik de kullanıcıların oyun deneyimi üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaması üzerine tasarlanmıştır. Radeon yazılımının yeni sürümüyle birlikte Radeon Chill, birincil ekranın yenileme hızına bağlı olarak FPS hedeflerini otomatik olarak ayarlıyor. Böylelikle animasyonlar daha akıcı oluyor ve mümkün olduğunda daha fazla güç tasarrufu sağlanıyor.

Önceki sürümlerde Radeon Chill, tüm ekranlar için 70 ve 144 FPS statik değerlerini kullanıyordu. Şimdi örneğin 60 Hz bir ekranda Radeon Chill, 30 ve 60 FPS aralıklarını belirleyerek ekranın yenileme hızına göre daha iyi bir uyumluluk sağlıyor. Daha sıkı aralıklar kullanıldığında ek güç tasarrufu sağlanıyor ve ısı üretimi azaltılıyor.

Radeon Chill özelliğini etkinleştirmek için Radeon ayarlarına girin ve “Oyun” sekmesi altından “Profil Grafikleri” menüsüne girin. Burada yer alan “Chill FPS” seçeneğini etkinleştirin. Seçeneği etkinleştirdiğiniz zaman ekranda FPS değer aralıklarını göreceksiniz. İsterseniz bu aralıkları değiştirebilirsiniz.

Radeon Chill

Radeon Anti-Lag özelliğini etkinleştirmek için ALT+R tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz. Radeon Overlay menüsü açılacak ve pencerede yer alan “Game Dynamics” menüsü içerisinden Radeon Chill seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Ek olarak F11 tuşunu kullanarak da hızlıca bu seçeneği etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz.

Radeon Chill özelliğinin faydası oyundan oyuna ve sistemin performansına göre değişiyor. Özellikle FPS oranlarının yüksek olduğu ve daha rahat GPU yüküne sahip eSpor oyunlarında en iyi güç tasarrufu elde ediliyor. Özelliğin devrede olup olmadığını grafik kartınızın fan sesinden de anlayabilirsiniz.

AMD Resmi Performans Testleri

Radeon RX 5700 serisi önceki nesillere göre epey bir performans artışı sunuyor. 1080p çözünürlükte; Radeon RX 5700 XT ile GTX 1070 Founders Edition, GTX 970, RX Vega56, R9 390X grafik kartlarının çeşitli oyunlardaki karşılaştırmasını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Oyun API Ayarlar Radeon RX 5700 XT vs 1070 Founders Edition vs 970 vs Vega56 vs 390X Radeon RX Vega 56 Radeon R9 390X GTX 1070 Founders Edition GTX 970
Assasins’s Creed Odyssey DX11 Ultra High 73.0 +%40 +%128 +%30 +%115 56.0 34.0 52.0 32.0
Battlefield 5 DX11 Ultra 165.7 +%75 +%136 +%36 +%148 121.5 66.7 94.8 70.2
Call of Duty: Black Ops 4 DX11 Very High 205.3 +%45 %+127 +%30 +%111 158.4 97.3 141.3 90.6
Deus Ex: Mankind Divided DX11 High 133.0 +%48 +%113 +%35 +%103 98.3 65.6 90.1 62.4
Devil May Cry 5 DX11 Ultra 232.9 +%43 +%106 +%26 +%106 185.3 112.8 163.0 112.8
Dirt Rally 2 DX11 Ultra 107.3 +%58 +%146 +%44 +%186 74.5 37.6 67.8 43.6
The Division 2 DX12 High 147.68 +%54 +%197 +%29 +%106 114.54 71.85 95.64 49.73
F1 2018 DX11 Ultra High 138.0 +%52 +%123 +%37 +%130 101.0 60.0 91.0 62.0
Far Cry 5 DX11 Ultra 130.3 +%27 +%95 +%17 +%104 111.0 64.0 103.0 67.0
Far Cry New Dawn DX11 Ultra 115.8 +%18 +%68 +%8 +%76 107.0 66.0 98.0 69.0
Final Fantasy 15 DX11 Standart 120.4 +%33 +%90 +%37 +%102 88 60 90 64
Forza Horizon 4 DX12 Ultra 157.5 +%67 +%172 +%30 +%128 121.4 69.1 94.3 57.9
Hitman 2 DX11 Ultra 109.4 +%15 +%99 +%12 +%146 97.8 44.4 94.7 54.9
Metro Exodus DX12 Ultra 86.9 +%49 +%131 +%32 +%110 65.8 41.4 58.4 37.7
Middle Earth : Shadow of War DX11 Ultra 117.7 +%50 +%146 +%33 +%132 88.2 50.8 78.3 47.9
Monster Hunter World DX11 High 149.0 +%66 +%143 +%37 +%108 109.0 71.7 89.5 61.2
Resident Evil 2 DX11 Max 139.5 +%52 +%124 +%32 +%107 106.0 67.5 91.9 62.4
Shadow of the Tomb Raider DX12 Highest 122.7 +%53 +%132 +%36 +%102 90.3 60.7 80.0 52.9
Sid Meier’s Civilization 6 DX12 Ultra 121.3 +%36 +%119 +%32 +%110 91.7 57.8 89.0 55.3
Strange Brigade Vulkan Ultra 167.3 +%57 +%138 +%30 +%100 129.0 83.8 106.3 70.4
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands DX11 Ultra 73.5 +%39 +%106 +%39 +%107 52.9 35.5 53.1 35.7
Total War : Warhammer 2 DX11 Ultra 91.1 +%33 +%101 +%40 +%144 65.1 37.3 68.3 45.3
The Witcher 3 DX11 Ultra 118.8 +%55 +%130 +%38 +%132 86.4 51.2 76.5 51.6
Wolfestein II : The New Colossus Vulkan Mein Leben 204.6 +%49 +%228 +%21 +%101 169.5 102.0 137.1 62.4
World War Z Vulkan Ultra 188.2 +%77 +%159 +%26 +%106 149.2 91.2 106.3 72.7
Apex Legends DX11 Ultra High 175.1 +%57 +%133 +%39 +%125 126.4 77.9 111.6 75.0
Fortnite DX11 Epic 136.5 +%27 +%97 +%40 +%122 97.8 61.6 107.6 69.4
Overwatch DX11 Epic 236.1 +%30 +%98 +%40 +%117 168.9 108.6 182.2 119.3
PUBG DX11 Ultra 149.1 +%47 +%109 +%36 +%114 109.6 69.5 101.1 71.4
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege DX11 Ultra 296.5 +%51 +%122 +%39 +%114 213.3 138.4 196.3 133.5

Radeon RX 5700 serisi özellikle yüksek çözünürlüklerde daha iyi performans sunması için tasarlanmıştır. Aşağıdaki tabloda 2560×1440 çözünürlükte; Radeon RX 5700 XT ile RTX 2070 referans kartı ve daha pahalı RTX 2070 Founders Edition arasındaki karşılaştırmayı görebilirsiniz.

Oyun API Ayarlar Radeon RX 5700 XT vs 2070 Founders Edition vs 2070 GTX 2070 Founders Edition GTX 2070
Assasins’s Creed Odyssey DX11 Ultra High 56.0 %+4 %+6 54.0 53.0
Battlefield 5 DX11 Ultra 114.1 %+21 %+26 94.0 90.8
Call of Duty: Black Ops 4 DX11 Very High 141.5 %+13 %+17 125.3 120.9
Deus Ex: Mankind Divided DX11 High 89.7 %+6 %+9 84.8 82.3
Devil May Cry 5 DX11 Ultra 161.0 %+2 %+6 157.3 151.3
Dirt Rally 2 DX11 Ultra 76.7 %+9 %+14 70.1 67.3
The Division 2 DX12 High 75.64 %+5 %+9 72.35 69.29
F1 2018 DX11 Ultra High 109.0 %+8 %+12 101.0 97.0
Far Cry 5 DX11 Ultra 101.0 %+4 %+6 97.0 95.0
Far Cry New Dawn DX11 Ultra 97.0 %+5 %+7 92.0 91.0
Forza Horizon 4 DX12 Ultra 123.0 %+49 %+51 82.8 81.7
Metro Exodus DX12 Ultra 66.9 %+14 %+18 58.5(DX11) 56.8(DX11)
Middle Earth : Shadow of War DX11 Ultra 78.4 %-4 %-1 81.8 79.3
Monster Hunter World DX11 High 93.9 %+10 %+14 85.2 82.6
Rage 2 Vulkan Ultra 77.0 %-4 %-1 80.4(DX11) 76.3(DX11)
Resident Evil 2 DX11 Max 90.5 %+2 %+6 88.3 85.4
Shadow of the Tomb Raider DX12 Highest 82.5 %+7 %+10 77.3 74.7
Sid Meier’s Civilization 6 DX12 Ultra 96.5 %+10 %+11 87.6 86.9
Strange Brigade Vulkan Ultra 119.9 %+1 %+4 119.1 114.8
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands DX11 Ultra 57.2 %+12 %+15 50.9 49.9
Total War : Three Kingdoms DX11 Ultra 61.0 %-7 %-3 65.3 63.2
Total War : Warhammer 2 DX11 Ultra 62.4 %-1 %+1 63.0(DX11) 61.5(DX11)
The Witcher 3 DX11 Ultra 84.4 %+5 %+8 80.6 78.0
Wolfestein II : The New Colossus Vulkan Mein Leben 143.2 %0 %+4 142.5 137.1
World War Z Vulkan Ultra 124.1 %+29 %+31 96.2 95.0
Apex Legends DX11 Ultra High 125.8 %+9 %+13 115.2 111.6
CS:GO DX11 Ultra 274.3 %-3 %-3 284.0 282.6
DOTA 2 Reborn DX11 Ultra 250.5 %0 %0 249.5 249.9
Fortnite DX11 Epic 85.5 %-11 %-4 95.9 88.7
Overwatch DX11 Epic 167.1 %+6 %+11 157.4 151.2
PUBG DX11 Ultra 101.9 %+2 %+6 99.7 96.1
Rocket League DX9 High 249.5 %0 %0 248.9 248.4
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege DX11 Ultra 189.5 %+1 %+5 187.0 180.5
World of Warcraft : Battle For Azeroth DX12 10 143.0 %-1 %+1 143.8 141.0

1440p çözünürlükte; Radeon RX 5700 ile RTX 2060 Founders Edition arasındaki karşılaştırmayı da aşağıdaki tabload görebilirsiniz.

Oyun API Ayarlar Radeon RX 5700  vs 2060 Founders Edition GTX 2060 Founders Edition
Assasins’s Creed Odyssey DX11 Ultra High 48.0 %-2 49.0
Battlefield 5 DX11 Ultra 101.8 %+28 79.6
Call of Duty: Black Ops 4 DX11 Very High 122.1 %+14 106.9
Deus Ex: Mankind Divided DX11 High 79.7 %+11 72.0(DX11)
Devil May Cry 5 DX11 Ultra 143.0 %+7 134.0
Dirt Rally 2 DX11 Ultra 68.1 %+15 59.3
The Division 2 DX12 High 85.2 %+13 75.3
F1 2018 DX11 Ultra High 85.3 %+5 81.0
Far Cry 5 DX11 Ultra 92.1 %+12 82.0
Far Cry New Dawn DX11 Ultra 89.2 %+10 81.0
Forza Horizon 4 DX12 Ultra 106.4 %+37 77.6
Middle Earth : Shadow of War DX11 Ultra 69.0 %+3 67.2
Monster Hunter World DX11 High 82.5 %+15 71.5
Resident Evil 2 DX11 Max 72.9 %-1 73.9(DX11)
Shadow of the Tomb Raider DX12 Highest 72.9 %+13 64.4
Sid Meier’s Civilization 6 DX12 Ultra 84.1 %+15 73.3
Strange Brigade Vulkan Ultra 105.0 %+6 98.7
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands DX11 Ultra 50.0 %+16 43.2
Total War : Three Kingdoms DX11 Ultra 52.8 %-3 54.4
Total War : Warhammer 2 DX11 Ultra 53.9 %+2 52.7
The Witcher 3 DX11 Ultra 74.2 %+8 68.4
Wolfestein II : The New Colossus Vulkan Mein Leben 122.2 %+2 119.7
World War Z Vulkan Ultra 106.0 %+25 8.5(DX11)
Apex Legends DX11 Ultra High 109.0 %+12 97.7
CS:GO DX11 Ultra 258.8 %-2 263.8
DOTA 2 Reborn DX11 Ultra 241.9 %0 240.8
Fortnite DX11 Epic 77.7 %-1 78.3
Overwatch DX11 Epic 145.7 %+17 124.9
PUBG DX11 Ultra 88.8 %+8 82.4
Rocket League DX9 High 242.1 %+5 231.0
World of Warcraft : Battle For Azeroth DX12 10 121.8 %+5 116.2

9900K ile 5700 XT Testlerimiz

Test Sistemi:

  • Intel Core i9 9900K
  • G.Skill F4-3600C16D-16GTRG 16 GB DDR4-3600 MHz @ 3600 MHz
  • ASUS ROG Maximus XI Formula
  • ASUS Rog RYUO 240
  • Samsung 970 EVO 1 TB
  • be quiet! POWER ZONE 1000W
  • Windows 10 Sürüm 1903

Testler:

Oyun Çözünürlük ve Grafik Ayarı 9900K 3700X Fark GPU Sıcaklığı
Battlefield 5

DX11

1440p

Ultra

Ray Tracing Kapalı

Min. 42

Ort. 125

Maks. 200

%1 65

%0.1 32

Min. 29

Ort. 116

Maks. 192

%1 47

%0.1 9

-%7.4 78
Far Cry New Dawn 1440p

Ultra

Min. 54

Ort. 93

Maks.  125

Min. 45

Ort. 84

Maks.  123

-%10.1 74
Tom Clancy’s The Division 2 1440p

Ultra

Ort. 62 Ort. 62 76
Metro Exodus 1440p

High

Ray Trace: Off

DLSS: Off

Ort.: 64

Max.: 95

Min.: 36

Ort. : 63

Max.: 93

Min.: 36

-%1.5
Shadow of the Tomb Raider 1440p

Highest

Min. 61

Ort. 74

Maks. 115

Min. 61

Ort. 74

Maks. 114

77
Total War Three Kingdoms[1] 1440p

Aşırı

Ort. 46.9 Ort. 45.4 -%3.2 72
World of Tanks Encore 1440p Ultra Min. 90

Ort. 118

Maks. 151

%1 90

%0.1 45

Min. 90

Ort. 119

Maks. 155

%1 89

%0.1 46

%0.8 75
PUBG 1440p Ultra Min. 58

Ort. 92

Maks. 120

%1 60

%0.1 9

Min. 46

Ort. 89

Maks. 103

%1 62

%0.1 5

-%3.3 83

[1] Ara sıra takılmalar yaşadık. Oyuna veya sürücüye güncelleme gerekiyor.

Hız Aşırtma Performansı

Yeni mimariye ek olarak RX 5700 serisi, en iyi hız aşırtma deneyimini yaşamanız için bazı kavramları bilmenizi gerektiriyor.

  • Taban Frekans : Taban frekans; standart termal ve elektriksel koşullarda ve Furmark gibi aşırı sentetik iş yüklerinde ortaya çıkan minimum frekans değeridir. Bunun tipik bir kullanım senaryosu olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Oyun Frekansı : Oyun frekansı; standart termal ve elektriksel koşullarda bir oyunun yürütülmesi sırasında minimum beklenen GPU frekans değeridir. Bu frekans hızı GPU VBIOS üzerinde ayarlanmamıştır ya da garanti edilemez. Bu değer sadece tipik oyun yüklerinde oyuncuların bekleyebileceği frekans değerlerini yansıtır.
  • Maksimum Frekans : Maksimum frekans, ideal termal ve elektriksel koşullar altında ve hafif iş yüklerinde beklenen maksimum GPU frekans değeridir. Devrelerdeki farklılıklardan dolayı her parçanın maksimum frekans değeri değişebilir ve belirtilen değerlerden daha yüksek frekanslara ulaşılabilir. Bu değer de GPU VBIOS üzerinde ayarlanmamıştır ve garanti edilemez.

RDNA mimarisi ve 7 nm üretim süreciyle birlikte RX 5700 serisi, otomatik olarak mevcut elektriksel ve termal koşulları da göz önünde bulundurarak performansı arttırmaya çalışıyor. Bu gerçek zamanlı yapıldığı için bazı referans RX 5700 XT GPU’ların maksimum frekans değeri bir limit olmadığı için belirtilen değerlerden çok yüksek olabilir. Referans RX 5700 grafik kartlarında ise maksimum frekans 1725 MHz olarak ayarlanmıştır.

RX 5700 serisi, önceki serilere göre daha hassas mekanizmalar kullanarak Radeon Adrenalin yazılımının GPU üzerinde daha iyi kontrole sahip olmasını da sağlıyor. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde sürücü yazılımı, RX 5700 serisi grafik kartları otomatik olarak en iyi oyun deneyimi için ayarlıyor.

Ek olarak Radeon Wattman yazılımındaki frekans butonu otomatikten elle değiştirebilir ayara alındığında karşınıza standart elektriksel ve termal koşullar göz önünde bulundurularak tavsiye edilen bir voltaj frekans eğrisi sunuluyor.

Referans Kartlar Üzerine

Radeon RX 5700 XT ve Radeon RX 5700 grafik kartları ile paylaşılan değerler referans kart değerleridir. Referans kartlar; termal, elektriksel, kapasite ve performans açısından taban özellikleri temsil eder. RX 5700 serisinin farklı sürümlerini ortaya çıkarak üreticiler; farklı saat hızlarını ve elektriksel, termal, kozmetik değişiklikleri kullanabilir. Bu kartlar daha iyi performans ve sıcaklık değerleri sunabilir.

AMD paylaştığı karşılaştırmalarda, kendi referans kartlarıyla, referans RTX 2070 kartın yanı sıra RTX 2070 Founders Edition ile karşılaştırmaları yaparak daha dişe diş bir karşılaştırma ortaya koyuyor. Referans RTX 2070 ile Founders Edition arasındaki karşılaştırmayı aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

GeForce RTX 2070 Founders Edition Referans
CUDA Çekirdeği 2304 2304
Maksimum Frekans (MHz) 1710 1620
Taban Frekans (MHz) 1410 1410
Grafik Kart Gücü (W) 185 175
Tavsiye Edilen Satış Fiyatı ($) 599.99$ 499.99$ ve üzeri

Radeon WattMan

Radeon Adrenalin 2019 yazılımı, Radeon WattMan için de bir güncelleme yaparak bildirimlerin daha kolay okunmasını ve daha iyi kullanıcı deneyimi sağlıyor. Otomatik ayarlar sonrasında elde edile sonucu da daha net şekilde görebiliyorsunuz.

Radeon WattMan ayarlarına ulaşmak için Radeon ayarlarına girin. “Oyun” sekmesine ve ardından da “Global Ayarlar” seçeneğine tıklayın. Burada karşınıza “Global WattMan” sekmesi çıkacak. Burada yer alan ayar seçeneklerinden otomatik seçenekleri seçebilir ya da “Manual” modunu kullarak tüm ayarlamaları elle yapabilirsiniz. Ayarlama yapıldıktan sonra karşınıza minimum ve maksimum GPU frekansları ile ilgili bir bildirim çıkacak.

Elle ayarlama modu ile maksimum GPU frekansını, bellek frekansını değiştirebilir ve güç limitini yükseltebilirsiniz. Ctrl+Shift+O tuş kombinasyonunu kullanarak grafik kartınızın değerlerini hızlı şekilde kontrol edebilirsiniz.