Anasayfa Haber Rus X-Ray Teleskobu Spektr-RG Kara Delik Avına Çıktı

Rus X-Ray Teleskobu Spektr-RG Kara Delik Avına Çıktı

Rus X-Ray Teleskopu

Spektr-RG adlı Rus X-ray teleskobu kara delikleri anlayabilmemiz için keşiflere başladı.

Bu yılın başında bir radyo teleskobunun kontrolünü kaybettikten sonra Rusya bir kez daha uzay gözlemi işine geri dönüyor. Rusya son olarak Almanya’nın da yardımıyla Spektr-RG adlı X-ray teleskobunu başarılı bir şekilde fırlattı. Uzay aracı 100 gün içerisinde çalışmaların gerçekleştirilebileceği kararlı koşulları sağlayan Lagrange Noktası 2 hedefine ulaşacak. Uzay aracının buraya varmasıyla, insanlığın evreni anlamasını yeniden şekillendirebileceği ifade ediliyor.

Spektr-RG’nin 100 bin galaksi kümesi, 100 binlerce aktif yıldız ve yaklaşık 3 milyon süper kütleli kara delik keşfedebilecek 6 yıllık ayrıntılı bir araştırma yapması bekleniyor. Böylece teleskop, kozmosun daha ayrıntılı bir haritasını sağlamanın yanı sıra; kara deliklerin oluşumu, evrendeki maddenin dağılımı ve karanlık enerjinin kozmik genişleme üzerindeki etkileri konularının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak.

Bunun Rus astronomisi için de bir kilometre taşı olduğuna dikkat çekiliyor. Teleskobun son tasarımı orijinal konseptten oldukça farklı olduğu ve fırlatılma işleminin defalarca ertelendiği vurgulansa da bunun X-ray astronomisi için önemli bir atılım olduğu paylaşılıyor.

İlginizi çekebilir: NASA Derin Uzay Atomik Saati Yerleştirdi