Anasayfa Video Tronsmart Encore Spunky Buds Kulaklık İncelemesi

Tronsmart Encore Spunky Buds Kulaklık İncelemesi

Tronsmart’ın oldukça uygun fiyatlı, su geçirmez Encore Spunky Buds kablosuz Bluetooth kulaklıklarını inceledik.

Tronsmart’ın bu modeli, alışılmış kulakiçi kulaklık modellerinden hayli farklı. Bu kulaklıklar “earbuds” denilen türden, yani kulak kanalı içine bir miktar giriyorlar ve değiştirilebilir kauçuk uçlara sahipler. Spunky Buds aslında oldukça ilginç bir kulaklık, çünkü fiyatına oranla üst seviye özelliklere sahip. Bunlar arasında ve dokunmatik kontroller, Bluetooth 5.0 kablosuz iletişim standardı, IPX5 su geçirmezlik var.

Kendisinden 3 kat pahalı kulaklıkların hala Bluetooth 4.2 sürümünü kullandığını ve su geçirmez olmadığını düşünürsek, bu ürün gerçekten kulağa harika gibi geliyor. Hatta biraz fazla harika geliyor. O halde niye daha pahalı kulaklıklara para verelim değil mi? Bizde böyle düşündük ve biraz daha derinlemesine incelediğimizde bazı sorunlar farkettik.

Aslında fiyatı düşük tutmak için taviz verilen noktanın ses kalitesi olmaması hoşumuza gitti. Encore Spunky Buds  modelinde maliyeti düşük tutmak için kısılan noktalar, kullanılan malzeme kalitesi ve şarj kutusu olmuş.

Şarj kutusunun kapağının açılıp kapanma mekanizması pek güven vermiyor. Bir süre sonra bozulacakmış gibi hissettiriyor.

Kutu biraz fazla büyük ve plastik kalitesi de düşük, bu da ucuz bir cihaz izlenimi veriyor. Yanındaki butona bastığınızda biraz gürültülü şekilde üst kapak açılıyor. Bu kapağı yana çevirerek kulaklıklara erişebiliyorsunuz. Kulaklıklar mıknatısla bu kutuya yapışıyorlar. Mıknatıslar sayesinde kapak kırılsa da, kulaklık sorunsuz şarj olabilecek ve yerinden kolayca çıkmayacak şekilde yapılmış.

Kutu üzerinde şarj seviyesini gösteren 4 mavi led ışık var. Kullanılan şarj yuvası ise USB-C değil, maalesef Micro-USB.

Kutuyla ilgili problemlerim olsa da kulaklığın ses kalitesini iyi buldum. Bass cevabı etkileyici olduğu gibi, mid ve tizler de iyi temsil ediliyor. Ayrıca çok iyi gürültü izolasyonu sağlıyor. Toplu taşımanın ve trafiğin gürültüsünden sizi kurtarıyor. Eğer günlük hayatta kulaklık takma sebeplerinizden birisi buysa iyi haber.

Kablosuz iletişim noktasında gördüğüm bir sıkıntı olmadı. Kulaklığın çekim mesafesi ve performansı Apple Airpods 2 kadar olmasa da iyi kabul edilebilir. Fazla sinyal yoğunluğu olan bölgelerde de bir kesinti yaşanmıyor.

Mesela ucuz Bluetooth kulaklıklarda gözlemlediğimiz, telefonu arka cebinize koyduğunuzda sinyal kesilmesi gibi sorunlar yaşanmıyor. Bunda daha güçlü sinyal ve daha uzun menzil sunan Bluetooth 5.0 kullanılmasının büyük payı var.

Kulaklığı kullandığım bir hafta boyunca rahatlık konusunda da kötü bir tecrübem olmadı. Kutudan çıkan farklı kauçuk uçlar kişiye göre en iyi dinleme tecrübesini elde etmeye yardımcı oluyor. Ancak görünüş ve şekil konusunda aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Burası biraz muğlak bir alan, çünkü kişisel zevkler işin içine giriyor. Ancak yine de kulaklığın şekli bana biraz kaba geldi.

Bir başka vasat nokta da ortalama pil ömrü. %80 ses seviyesinde 3 saat kesintisiz müzik dinleyebilmek, ortalama bir kullanıcının işe gidip gelme süresini belki kurtarır. Ancak iş sonrası spor salonunda da kullanayım ya da uzun otobüs yolculuklarında müzik dinleyeyim dediğinizde, kulaklıkları kutusuna koyup şarj olmasını beklemek durumundasınız.

Şarj kutusu kullanıcıya ek 9 saatlik pil ömrü sunabiliyor. Yani tamamen şarj ettiğinizde, kesintili de olsa toplam 12 saat müzik dinleme süresine sahip oluyorsunuz. Piyasada boyut olarak daha küçük olup, 6-7 saat kesintisiz pil ömrü sunan kulaklıklar da var. Yani biraz daha uzun bir pil ömrü beklerdik.

SpunkyBuds’ı telefonunuzla eşleştirmek oldukça kolay. Hiçbir eşleştirme butonuna basmanız gerekmiyor.

Kulaklığı şarj kutusundan çıkardığınız anda eşleşmeye müsait Bluetooth aygıtları listesinde görünüyor. Buradan seçerek eşleştirebiliyorsunuz. Kulaklık hem Apple iOS, hem de Android yüklü aygıtlarla uyumlu.

Kulaklığın yüzeyi geniş olduğu için dokunmatik kontroller başarılı. Kulaklığın biraz büyük olmasının belki de en olumlu yönü bu, nereye dokunacağınızı aramakla uğraşmıyorsunuz. Sol kulaklığa iki kere basmanız durumunda sonraki şarkıya geçebiliyorsunuz. Her iki kulaklığa da bir kere basarak çağrı cevaplayabiliyor, iki kere basarak reddedebiliyorsunuz, Google asistan veya Siri’ye komut vermek içinse sağ kulaklığa iki kere basmanız gerek.

Sonuç Değerlendirmesi

Tronsmart, Encore Spunky Buds ile kablosuz kulaklık fiyat bariyerini oldukça indirerek bu teknolojiye erişimi kolaylaştırmış. Yaklaşık 300 TL civarında fiyatla piyasadan satın alabilirsiniz. Bluetooth kulaklıklar konusunda çekincesi olan ve üst seviye modellere büyük meblağlar ödemek istemeyenler için iyi bir seçenek. Ayrıca bütçesi düşük olan kullanıcılar için de iyi bir giriş seviyesi kablosuz kulaklık. Bozulmaya müsait görünen kutu kapağı mekanizması ve vasat pil ömrü ürünün en önemli eksileri. İyi ses kalitesi, başarılı gürültü izolasyonu ve Bluetooth 5.0 teknolojisi kullanması ve hesaplı fiyatı ise bu modelin en güçlü yanları diyebiliriz.