Anasayfa Oyun Super Mario Maker 2 İncelemesi

Super Mario Maker 2 İncelemesi

Super Mario Maker 2 incelemesi ile son yılların merakla beklenen Nintento Switch oyununa yakından bakıyoruz.

Super Mario hem ülkemizde hem de dünyada bir neslin en büyük eğlence araçlarından biri oldu. 1985’te Japonya’da başlayan macera, bugün 22’inci oyun ile karşımızda. Üstelik geride kalan 21 oyundan sevdiğimiz tonlarca özellik Mario Maker 2 ile oyuncuların önüne seriliyor.

Super Mario oyun konsolları tarihinde çok ama çok büyük bir yer tutuyor. Atari ve ilk 3. parti oyun firmalarının fırtınalar estirdiği 2. konsol nesli, yapılan hatalar ve kalite kontrolünün olmaması nedeniyle büyük bir hüsrana dönüştü. Çöle gömülen E.T. kartuşları, video oyunlarına sırt çeviren milyonlarca insan ve batan firmalar. 3. nesil ve Nintendo’nun NES ile beraber oyunlara kalite kontrol sistemini getirmesi, oyun sektörünü bugün olduğu haline getirdi.

Japonya’da Famicon, Avrupa’da ise NES olarak adlandırılan oyun konsolunun en büyük markası, Super Mario Bros. olmuştu. Tarihin en ünlü platform oyunu olan Super Mario, yeni oyunu Super Mario Maker 2 ile beraber, bizleri müthiş bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Üstelik bu kez oyunu hazırlayan ve yayınlayan sizsiniz.

İlk kez DS platformları için geliştirilen Mario Maker çok basit bir mekaniğe dayanıyor. Mario Maker çeşitli Mario kaynaklarını kullanarak kendi bölümlerinizi inşa etmeniz üzerine kurulu. Arayüzü tamamen oyunları, yapılar, düşmanlar ve diğer araçlarla dolu olan Mario Maker, kendi bölümlerinizi hazırlamanıza ve bunları diğer insanlarla paylaşmanıza imkan sağlıyor. Bu kez Switch için geliştirilen Super Mario Maker, çok daha fazla oyun kaynağına, çok daha fazla erişilebilirliğe ve online altyapıya sahip. Hatta insanları Nintendo Switch Online satın almaya ikna etmeye çalışan şirketin, bu alanda yaptığı en somut hamle diyebiliriz.

Super Mario Maker 2’nin çok katmanlı bir yapısı bulunuyor. İster tek başınıza hikaye modunu oynayın, ister kendi bölümünüzü tasarlayıp arkadaşlarınızla paylaşın, isterseniz de hazırlanan birbirinden ilginç fikirlere sahip bölümleri indirerek oynayın.

Super Mario Maker 2 sadece bir harita editöründen ibaret değil. Oyunda 8 – 10 saat arası süren ve sizi mekaniklere alıştırma görevi bulunan bir hikaye modu yer alıyor. Prensesin kalesinin yıkılmasıyla Mushroom Kingdom’da kriz yaşanıyor ve şatoyu yeniden inşa etmek yine bize düşüyor. Standart Mario görevlerini tamamlayarak para topluyor ve şatonun yeniden yapılmasına katkıda bulunuyoruz.

Hikaye modu içerisindeki bölümler konsept olarak birbirinden çok tutarsız ve orijinal Mario Bros oyunlarına oranla hayli kısa. Bunun en büyük sebebiyse, modun asıl oyun olan Harita Editörü ve kullanıcı haritalarına hazırlık olması. Yine de Nintendo bu bölümlerde kolaya kaçmamış ve oyunun kendi harita editörü kullanılarak hazırladığı bölümlerle keyifli bir hikaye modu sunmuş. Bu bölümlerdeki yaratıcılık ve eğlence seviyesi sizi memnun etmeyi başarıyor.

Hikaye modunda biraz vakit geçirdikten sonra, ister istemez eliniz Creative Mode’a gidiyor. Burada sizleri sadece, kolay alışılabilir ve kullanımı son derece kolay bir arayüz karşılıyor. Arayüz Super Mario Maker 2’nin en güçlü olduğu alan olmuş. Eğer burada işler karışık hal alsaydı, oyundan aldığınız keyfin yarısından fazlasını kaybedebilirdiniz. Creative Mode’da her türlü kontrolü parmaklarınız veya Multi Touch uyumlu bir Stylus ile yapıyorsunuz.

Arayüz araçları üç sütundan oluşuyor. Sol tarafta oyun konsepti, kuralları ve diğer bölüm ayarları yer alıyor. Seçeneklerimiz direkt olarak tasarlacağımız bölümün temasını belirliyor. İlk olarak Game Style sekmesinden hangi Mario oyununun grafiklerine sahip olacağını belirliyoruz. 1985’te çıkan Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World, New Super Mario Bros. U ve Super Mario 3D Worlds. Ardından bölümün arka planını seçiyoruz. Deniz altı, çöl, karlı gibi toplamda 10 adet tema seçimi yer alıyor. Ardından Scroll hızını belirleyebileceğimiz bir alan yer alıyor. Burada da önizlemeye yer verilerek harita akışının hızını kontrol etmeniz sağlanıyor. Sol menüdeki diğer iki seçenecek ise bölümün zaman sınırı ve kuralları. Burada hem bölümü bitirmek için gereken zamanı belirleyebiliyor, hem de belli bölüm görevleri ekleyebiliyorsunuz.

Geçelim sağ sütuna. Burada ilk olarak diğer oyun modlarına ulaşmamızı sağlayan Main Menu’yü görüyoruz. Onun altında ise Course Bot bulunuyor. Course Bot çok önemli bir araç çünkü burada kayıt alabiliyor veya önceden hazıladığımız bir bölümün kaydına geri dönebiliyoruz. Hemen altta ise Silgi aracı yer alıyor. Bu araç aktifken bölüme yerleştirdiğimiz her şeyi silebiliyoruz. Onun altında bir önceki düzene dönmemizi sağlayan Geri aracı ve bölümü tamamen silen Reset Rocket yer alıyor.

Üst sütun ise bölümü oluştururken kullanacağımız araçlara ayrılmış. Burada ilk olarak sık kullanılan araçlar yer alıyor ama en sağda yer alan ara çubuğuna girerek tüm araçları görebiliyoruz. Arama bölümünde bizleri ilk olarak Zemin araçları karşılıyor. Burada nasıl bir zemin kullanmak istediğimizi seçebiliyoruz. Terrain olarak geçen ve iki menüden oluşan bu kısımda bloklardan, bulutlara, borulardan, köprülere kadar her şey var. Sonrasında oyun için eşyaları seçebileceğimiz “Items” bölümü geliyor. Items bölümünde Mario’yu büyütecek mantarlara, ekstra haklara ve diğer eşyalara ulaşabiliyorsunuz. Sonrasında gelen Düşman menüsü ise 4 sayfadan oluşuyor. Mario’un neredeyse tüm düşmanlarını burada bulabiliyorsunuz. Yine 4 sayfadan oluşan son bölümse Gizmos. Burada ise bölüm içindeki etkileşimleri, tuzakları, bulmacaları ve diğer her şeyi düzenleyebiliyorsunuz.

İşte bu 3 sütun Super Mario Maker 2’nin kalbini oluşturuyor. Tek yapmanız gereken bir aracı seçmek ve karelere bölünmüş olan ekrana sürükleyip bırakmak. İsterseniz bu aracın üzerine biraz basılı tutarak yapısını, davranışlarını ve diğer özelliklerini değiştirebilirsiniz.