Anasayfa Video Philips 55OLED803 4K Ultra HD Smart OLED TV İncelemesi

Philips 55OLED803 4K Ultra HD Smart OLED TV İncelemesi

Philips’in 55 inç ekranlı ve uydu alıcılı 4K Ultra HD Smart OLED televizyonunu detaylı olarak inceledik.

Philips’in OLED803 modelleri ince kasa ve çerçevesiz ekranlarıyla hayli rafine tasarımlara sahip televizyonlar. Alt kısımdaki ayaklar karşıdan bakınca çok az görünüyor, bunlar arka kısma doğru uzanıyor. Masa ya da TV sehpası üzerinde oldukça dengeli ve şık oturuyor. Minimalist tasarım oldukça şık. Logo stand ayağının üzerine yerleştirilmiş, alt kısımda logo için çerçeve uzatılmamış. Bu tür küçük ancak önemli detaylara özen gösterilmiş olması hoş.

Ses Sistemi

Bu masaya sıfır tasarımın tek zayıf yanı, TV önüne Soundbar tarzı bir ürün koymak isterseniz ortaya çıkıyor. Önüne konacak herhangi bir şey, alçak da olsa ekranın önüne geçiyor. Bu yüzden ses sistemlerini ya aşağıda ayrı bir rafa, ya da duvara veya yanlara koymak gerekiyor. TV’nin kendi hoparlörü ise arka kısma konulmuş. Bu oldukça güçlü bir ses sağlıyor ve duvardan yansıyarak çevreye yayılacak şekilde tasarlanmış.

Bu televizyonun ses sistemi DTS-HD, DTS Studio Sound 2 ile DTS-HD Premium Sound sertifikalı. Dolby Digital ve Dolby Digital Plus, AC-4 gibi kodekleri de destekliyor. Kendi dahili hoparlör sistemi 2 adet tiz, 2 adet orta sürücüye ve çift pasif Woofer’a sahip. 2.1 kanal ses desteğine ve 50 Watt RMS güç çıkışına sahip. Bu televizyondan ideal sesi alabilmek için konumlandırma duvarın en az 20 santim önünde olmalı.

Ambilight

Duvara en az 20 santim mesafe bırakmak, ışıklandırma ve arka portlara erişim için de yararlı olacaktır. Arka kısımda Philips Ambilight LED’leri bulunuyor. Ambilight Hue ışıklarını da kullandığımızdan, Philips Ambilight LED’lerin oda ışıklandırmasıyla birlikte kullanımını da ayrı bir videoda anlattık. Duvar önündeyken bu ışıklar sayesinde 55 ya da 65 inçlik OLED803 modelleri, ekrandan taşıp odayı kaplayan sinematik bir deneyim sağlıyor.

Karşısına oturduğunuzda sıradan bir televizyon izlemek ile sinema salonunda olmak arasındaki gibi bir fark yarattığını anında anlıyorsunuz. Ambilight, Philips’in patentli ve yıllardır geliştirdiği bir teknoloji, hatta donanımlarda RGB modasının en büyük ilham kaynakları arasında yer alıyor.

Görüntü Kalitesi: Panel, Renkler ve P5 Görüntü Motoru

Elbette televizyon alırken öncelikle görüntü kalitesine bakıyoruz. 2019 Yılında en etkileyici renkleri OLED paneller sunuyor. OLED803 de adından anlaşılacağı üzere organik ışık saçan diyot temelli OLED bir panel kullanıyor. Bu sayede piksel piksel ışık kapatılarak gerçek karanlık sağlanabiliyor. Bu da sönük ve az ışık veren pikseller ile kıyasladığımızda çok büyük bir görüntü kalitesi farkı yaratıyor. Renkler çok zengin ve canlı oluyor, bu yüzden günümüzde en iyi renk kalitesi için OLED kullanımı oldukça yaygın.

Ancak bir panelin OLED olması otomatik olarak en kalitelisi olacağı anlamına gelmiyor. Görüntü kalitesinde paneli yöneten işlemcinin de büyük etkisi var. Yeni nesil P5 işlemci de bu yüzden oldukça önemli. P5 görüntü işleme motoru, Perfect Natural Motion teknolojisini barındırıyor. Bu teknoloji görüntüdeki aksaklıkların önüne geçerek, eksik kareleri oluşturup doldurabiliyor. Ekrana gelen görüntü karelerle çiziliyor ve her kare farklı. İki kare analiz edilip canlı olarak ara kare oluşturulduğunda ortaya daha akıcı bir görüntü çıkıyor. Bu teknoloji farklı içeriklerde farklı etkiler yaratıyor, içeriğe göre TV ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz. Eski nesil TV’lerde bu ara görüntü ekleme teknolojileri her zaman iyi sonuç vermiyordu, ancak artık oldukça geliştirilmiş.

Philips’in Perfect Picture Engine teknolojisi adındaki “mükemmel” tanımını hak ediyor mu? P5 17 bit renk işleme sunduğu için ediyor diyebiliriz. 8 Bit görüntüleri 14 bit’e yakınlaştırma vaadi var. Özetle renk işleme motoru başarılı ve gördüğümüz renkler muazzam. Yeni seri DCI-P3 renk uzayının yüzde 99’unu kapsıyor. 4K ekranda 8 milyondan fazla piksel var. Ayrıca farklı açılardan bakıldığında da görüntüde herhangi bir bozulma olmuyor. TV’ye iyice yandan baksanız bile renkler harika görünüyor

Ancak bizce P5 esas gücünü gürültü azaltma ve bant oluşumunu ortadan kaldırma konularında gösteriyor. OLED panelde bile olsa, eğer kötü bir görüntü işleme motoru kullanırsanız, görüntü içerisinde dairesel bant şeklinde geçişlerde çirkin etkiler görebilirsiniz. Banding denilen bu etkiyi Philips 803 serisinde görmedik.

Diğer pratik etkisi ise 4K olmayan içerikleri 4K’ya uygun şekilde yükseltmesi oluyor. Bu teknoloji yeni nesil 4K TV’lerin, standart TV yayınlarında ve eski videolarda da iyi sonuç vermesini sağlıyor. Oldukça net görüntü elde ediyorsunuz.

Ancak gerçek farkı 4K ve HDR içerikleri Netflix, YouTube ve kayıtlı medyaları izlerken görebilirsiniz.

Philips Ekosistemi ve Android

Philips uzun yıllardır televizyon, monitör, ışıklandırma ürünleri üretiyor. Firma bu konuda oldukça tecrübeli. Avrupa’da sayısız ev ve otelde kullanılan ürünlerinde AB standartlarına uygun çalışıyor. Kendi ekosistemiyle bağlanabilirliği, diğer cihazları algılaması ve ek uygulama desteği de hayli iyi. Hue ampulleriyle sunulan ek aksesuarlar ve evde kullanılabilecek diğer cihazlar açısından da ürün portföyü oldukça zengin.

Android işletim sistemi kullanılması ve mağazadaki uygulama desteği bu ekosistemin en büyük artılarında. Android telefonlar ile bağlarken, kullanırken ve ek işlevleri geliştiriciler programlarken bu büyük bir avantaj oluyor. Twitch mi izleyeceksiniz? Android uygulaması var, ayrı işletim sistemlerinden çok daha hızlı güncelleniyor. Chromecast ve diğer özellikler de cabası.

Android TV’de Android oyunları indirip oynayabilmek, diğer TV işletim sistemlerinde olmayan bir özellik. Çok temel seviyede de olsa kendi başına bazı konsol özelliklerini de bu sayede sunabiliyor.

Sesli Asistan

Android işletim sistemiyle gelen uygulama desteği yanında sesli asistan çok kıymetli. Ülkemizde şu an en yetenekli ve tercih edilen sesli asistan, Google Sesli Asistan hizmeti. TV de bu sayede sesli komutları destekliyor. Yeri gelmişken Siri, Cortana ya da Bixby gibi hizmetler gibi Google Assistant’ı da yeterli bulmadığımızı belirtelim. Türkçe’de bütün sesli asistanlardan şikayetlerimiz sayısız. Ancak Philips burada en evrensel çözümü seçerek doğrusunu yapmış. Google ve Android ekosistemleri çok esnek, geniş ve devamlı gelişiyor.

Bağlanabilirlik

TV arkasında CI+ yani Common Interface Plus slotu var. IEC75 anten buna entegre ve modüle de kart takarak ayrı bir uydu alıcıya gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz. USB 2.0, USB 3.0 yuvaları, kulaklık, iki HDMI 2.0b portu var. Bunlar HDCP 2.2 destekli, yani içerik korumalı DVD, BluRay ve diğer medya cihazlarını rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

HDMI aynı zamanda ses dönüş kanalı, 4K/60 Hz görüntü, HDMI-CEC destekli. Ayrıca optik ses çıkışı, RJ-45 ethernet bağlantısı, 2 adet uydu girişi ve sol/sağ ses girişi de mevcut. Kendi içinde çift bant Wi-Fi 802.11 AC 2×2 desteği de mevcut. Bu son derece önemli detaylardan biri, WiFi bağlantısı hem dengeli çalışıyor, hem de menzili uzun. Kısa mesafede 5 Ghz ile daha temiz ve hızlı bağlanabiliyor.

Kullanım

Philips TV ile beraber gelen biri bar, diğeri geniş iki farklı uzaktan kumanda var. Özellikle klavyeli olan kumanda, mesela YouTube’da video aratırken hayat kurtarıyor. Bar olan uzaktan kumanda da çok kolay koltuk arasında kayboluyor. Bu açıdan çok yetenekli!

İşin şakası bir yana cihazın kumandasına alışmak zaman alıyor, bu farklı kontrol biçimi yeni bir TV’ye geçerken en büyük duraksamalardan birini yaşatıyor. Ancak alıştıktan sonra üzerindeki kaydırma hareketi ile oldukça rahat kontrol edebiliyorsunuz. Klasik yapıdaki uzaktan kumandası ise Netflix tuşu ile yeni nesil ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanmış. Ancak zaten Philips uzun zamandır Netflix tuşuna yer veriyor.

Sonuç Değerlendirmesi

OLED panelin görüntü kalitesi P5 görüntü motoruyla birleşince ortaya çok iyi sonuçlar çıkmış. 55 inç olan OLED803 modeli, inceleme tarihinde Türkiye’de 14.000 TL civarında fiyatı ile üst sınıf bir ürün. Daha uygun fiyatlı Philips TV’ler de var ancak bu modelin görüntü, kasa, ses ve işçilik kalite farkları bariz şekilde çok daha üst seviyede. 803’ün üzerinde sadece 903 serisi var diyebiliriz. Android işletim sisteminin sundukları da kesinlikle piyasadaki televizyonlara göre Philips TV’leri farklılaştırıyor.

Oturma odamda OLED panelin görüntü kalitesi ve Ambilight ile sinematik bir deneyim yaşama fikri çok çekici geliyor. Parlak ışık altında gündüz izleme ya da gece özel ışıklandırma ile Hue ampüllerle senkronize etme seçenekleri tercih sebepleri olur. Bütçesi imkân verenler için kesinlikle her yönüyle 2019’un en iyi televizyonları arasında yer alıyor.

Artılar: Görüntü kalitesi, tasarım, Ambilight aydınlatma, Android ve gelişmiş uygulama ekosistemi, bağlanabilirlik.

Eksiler: VESA ile duvar montajına pek uygun değil, özel olarak ayarlama yapmanız ve mesafeyi koruyan bir montaj yapmanız gerekiyor.

 

Teknik Özellikler:

Ambilight
Ambilight Versiyonu: 3 taraflı
Ambilight Özellikleri:
o Dahili Ambilight+Hue
o Ambilight Müzik
o Oyun Modu
o Duvar rengine uyarlanma
o Dinlenme modu

• Görüntü/Ekran
Ekran: 4K Ultra HD OLED
Çapraz ekran boyutu (inç): 55 inç
Çapraz ekran boyutu (metrik): 139 cm
Ekran çözünürlüğü: 3840×2160
En-boy oranı: 16:9
Pixel motoru: P5 Perfect Görüntü Motoru
Görüntü güçlendirme:
o Perfect Natural Motion
o Ultra Çözünürlük
o Micro Dimming Perfect
o HDR Perfect
o 4500 PPI

• Android
İşletim Sistemi: Android 7.0 (Nougat)
Önceden yüklenmiş uygulamalar:
o Google Play Movies*
o Google Play Music*
o Google arama
o YouTube
Bellek boyutu:
o 16 GB
o USB depolama cihazı ile genişletilebilir

• Smart TV Özellikleri
Kullanıcı Etkileşimi: SimplyShare
Etkileşimli TV: HbbTV
Program:
o Pause TV
o USB Kayıt
SmartTV uygulamaları:
o Çevrimiçi Video Mağazaları
o Açık İnternet Tarayıcısı
o Social TV
o İstek Üzerine TV
o Youtube
Kurulum Kolaylığı:
o Philips cihazlarını otomatik algılama
o Ağ kurulum sihirbazı
o Ayarlar yardımcısı sihirbazı
o Cihaz bağlantı sihirbazı
Kullanım Kolaylığı:
o Tek Smart Menü düğmesi
o Ekran Üzeri Kullanım Kılavuzu
Yükseltilebilir bellenim:
o Otomatik bellenim yükseltme sihirbazı
o USB yoluyla yükseltilebilir bellenim
o Çevrimiçi bellenim yükseltme
Ekran Format Ayarları:
o Temel – Ekran Doldurma
o Ekrana Sığdırma
o Gelişmiş – Kaydırma
o Yakınlaştırma, Uzatma
Philips TV Remote uygulaması:
o Uygulamalar
o Kanallar
o Kontrol
o Şimdi TV’de
o TV Rehberi
o İstek Üzerine Video
Uzaktan Kontrol:
o Klavyeli
o 1x Kullanımı Kolay Uzaktan Kumanda

• İşleme
İşleme Gücü: Dört Çekirdekli

• Ses
Ses:
o Çıkış gücü: 50 Watt (RMS)
o 2.1 Kanal
Hoparlör:
o 2x silk dome tipi tweeter
o 2x kağıt koni orta sürücü
o Çift pasif radyatör woofer’ı
Codec:
o Dolby Dijital
o Dolby Digital Plus
o AC-4
DTS-HD Premium Sound:
o DTS-HD
o DTS Studio Sound II
Hoparlör yapılandırması:
2x tweeter, 10Wx2 orta-yüksek hoparlör, 30W sub-woofer

• Bağlantı
HDMI bağlantı sayısı: 4
USB sayısı: 2
Komponent sayısı (YPbPr): 1
Kablosuz bağlantılar:
o Çift Bant
o Dahili Wi-Fi 802.11ac 2×2
Diğer bağlantılar:
o IEC75 Anten
o Common Interface Plus (CI+)
o Dijital ses çıkışı (optik)
o Ethernet-LAN RJ-45
o Sol/Sağ Ses girişi
o Kulaklık çıkışı
o 2 adet Uydu girişi
HDMI özellikleri:
o 4K
o Ses Dönüş Kanalı
EasyLink (HDMI-CEC):
o Uzaktan kumanda geçişi
o Sistem ses kontrolü
o Sistem bekleme
o Tek dokunuşla oynatma
HDCP 2.2: Tüm HDMI’larda mevcut

• Multimedya Uygulamaları
Video Oynatma Formatları:
o Kapsamlar: AVI, MKV
o H264/MPEG-4 AVC
o MPEG-1
o MPEG-2
o MPEG-4
o WMV9/VC1
o VP9
o HEVC (H.265)
Altyazı Formatları Desteği:
o .SRT
o .SUB
o .TXT
o .SMI
Müzik Çalma Formatları:
o AAC
o MP3
o WAV
o WMA (v2 – v9.2 arası)
o WMA-PRO (v9 ve v10)
Fotoğraf Görüntüleme Formatları:
o JPEG
o BMP
o GIF
o PNG

• Desteklenen Ekran Çözünürlüğü
Tüm HDMI’larda bilgisayar girişleri: 60 Hz’de 4K UHD 3840×2160 değerine kadar
Tüm HDMI’larda video girişleri: 60 Hz’de 4K UHD 3840×2160 değerine kadar
HDMI1/2’de bilgisayar girişleri: HDR destekli, HDR10/ HLG
HDMI1/2’de video girişleri: HDR destekli, HDR10/ HLG

• Tuner/Alım/İletim
Çift Tuner: Var
HEVC desteği: Var
Dijital TV: DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2
MPEG Desteği:
o MPEG2
o MPEG4
Video Oynatma:
o NTSC
o PAL
o SECAM
TV Program rehberi: 8 günlük Elektronik Program Rehberi
Sinyal gücü göstergesi: Var
Teletekst: 1000 sayfa Yardımlı Metin

• Güç
Şebeke elektriği: AC 220 – 240 V 50/60 Hz
Bekleme modunda güç tüketimi: < 0,3 W
Kapalı modu güç tüketimi: 0 W
Ortam sıcaklığı: 5°C – 35°C
Güç Tasarrufu Özellikleri:
o Otomatik kapama zamanlayıcı
o Işık sensörü
o Görüntü dondurma (radyo için)
Enerji Etiketi Sınıfı: B
AB Enerji Etiketine uygun güç: 144 W
Yıllık enerji tüketimi: 211 kW·s
Cıva içeriği: 0 mg
Kurşun mevcudiyeti: Evet

• Boyutlar
Kutu genişliği: 1400 mm
Kutu yüksekliği: 867 mm
Kutu derinliği: 160 mm
Set Genişliği: 1227,8 mm
Set Yüksekliği: 705,6 mm
Set Derinliği: 49,3 mm
Set genişliği (stand ile): 1227,8 mm
Set yüksekliği (stand ile): 712,8 mm
Set derinliği (stand ile): 230,0 mm
TV standı genişlik mesafesi: 789,0 mm
VESA duvara monte edilmeye uygun: 300 x 300 mm
Ürün ağırlığı: 20,8 kg
Ürün ağırlığı (+stand): 21,1 kg
Ambalajla birlikte Ağırlık: 26,2 kg

• Aksesuarlar
Piller dahil: 4 x AAA Pil
Birlikte Verilen Aksesuarlar:
o 2 x Uzaktan Kumanda
o Yasal bilgiler ve güvenlik broşürü
o Mini jak – L/R kablosu
o Mini jak – YPbPr kablosu
o Güç kablosu
o Hızlı başlangıç kılavuzu
o Uzaktan Kontrol
o Masa üstü stand