Anasayfa Video Samsung Galaxy Note 10 Plus İncelemesi

Samsung Galaxy Note 10 Plus İncelemesi

Bugüne kadar piyasaya sürülen en pahalı ve en geniş ekranlı Galaxy Note serisi akıllı telefon, gerçekten bu fiyatı hakediyor mu? Gelişmiş video özellikleri, yeni nesil kalemi ve işlemci gücüyle Samsung Galaxy Note 10 Plus modelini inceliyoruz.

Note 10 ile beraber ilk kez Note cihazlarda farklı donanım ve ekran seçenekleri bizleri karşılıyor. Artık iki farklı Note 10 var ve bu telefonlar MicroSD kart, kamera sensörü, RAM, ekran boyutu gibi özellikleriyle birbirlerinden ayrılıyorlar. Giriş seviyesi olan Note 10 modelinde daha küçük ekran, daha düşük RAM kapasitesi bulunurken, microSD kart slotuna da yer verilmemiş. Yani tam teşekküllü model Note 10 Plus ve biz de onu inceliyoruz.

Peki, Galaxy Note 10 Plus, bir önceki modele göre hangi farklılıkları sunuyor? Tasarım ile incelememize başlıyoruz.

Kutu içeriği için: Samsung Galaxy Note 10 Fiyatı ve Özellikleri

Galaxy Note 10 Plus Tasarım

Galaxy Note 10 Plus, 6.8 inçlik ekrana sahip dev bir telefon. Hatta Samsung’un Galaxy adı altında piyasaya sunduğu en geniş ekranlı telefon. Geçtiğimiz aylarda çıkan Galaxy A70 ve Galaxy A80 modelleriyle 7 inçe yakın ekranlı telefonların nasıl bir tepki alacağını Samsung ölçme fırsatı buldu. Tasarım hatları doğru belirlenirse, neredeyse tablet ölçülerindeki bir ekran bile iyi bir kullanıcı deneyim vermeyi başarıyor. Yani büyük ekran halen önemli ve tercih ediliyor.

Ölçüler

Bu noktada ergonomiyi korumak için telefonun boyutuna, kalınlığına ve elbette ağırlığına dikkat etmek gerekiyor. Galaxy Note 10 Plus, 162.3 mm uzunluğa, 77.2 mm genişliğe ve 7.9 mm kalınlığa sahip. Bu değerler tek başına bir anlam ifade etmeyebilir ama serinin bir önceki modeli Note 9 ile karşılaştırdığımızda ciddi iyileştirmelerin yapıldığını görüyoruz. İki modelde de uzunluk ve genişlik benzer ölçülerde kalırken, Note 10 Plus, Note 9’a göre 1 mm daha ince bir telefon. Ayrıca 201 gram olan Note 9’un aksine Note 10 Plus 196 gramlık ağırlığıyla daha hafif bir telefon.

Sonuç olarak, Samsung’un tasarım bölümünde ergonomiyi iyileştirmek için gayret ettiğini görünüyoruz. Ama Note 9’da bulunan ve Note 10 Plus’ta görmediğimiz bazı özellikler bulunuyor. Bunlara tasarım detaylarında değineceğiz.

Tasarım Detayları

Note 10 Plus iki kavisli cam ile çevreleniyor. Telefonunun metal çerçevesi bu iki camı bir arada tutuyor. Camların Corning Gorilla Glass olduğu belirtiliyor ama hangi versiyon olduğu söylenmiyor.

Note 9’a göre en büyük farklardan biri arka yüzdeki tasarım anlayışı. Note 10 Plus ile beraber Samsung dikey kamera dizilimine geçmiş. Üçlü ana kamera düzeni alt alta dizilmiş lensler ile Galaxy A9’u hatırlatıyor. Diğer sensörler bu kameralarının yanına konumlandırılmış. Normalde telefonun arka yüzünde bulunan parmak izi okuyucu, ekran altına geçtiğinden, buradaki dev boşluk Samsung’un logosu ile süslenmiş.

Ayrıca ilk kez Note modellerinde bolca renk seçeneği bulunuyor. Ama ne yazık ki ülkemizde, başta kırmızı olmak üzere bazı renkler satışa sunulmuyor. Samsung Türkiye’den Ay Tozu Grisi, bizim incelediğimiz Fildişi Beyazı ve Duman Siyahı modellerini satın alabiliyorsunuz.

Değişen Tuşlar ve Bixby

Tasarımdaki bir diğer önemli değişiklik ise alıştığımız tuş konumlarında. Uzun zamandır güç tuşu için telefonun sağ kısmını kullanmaya alışanlar, Note 10 Plus’a geçişte duraksayabilir. Zira artık sağ tarafta tuş yok, hepsi sol tarafa alındı. Sol tarafta ses açma kapama tuşları eski yerlerinde durmaya devem ediyor. Note 9’da bunların altında yer alan Bixby tuşu ise artık yok. Bunun yerine sağdan alınıp sol tarafa taşınan güç tuşu var. Güç tuşuna basılı tuttuğunuzda Bixby’yi etkinleştiriyorsunuz. Daha derli toplu bu yapıda, ses yerine kazayla Bixby açma oranı da düşüyor. Ses tuşları hissiyat olarak Note 9 ile aynı ancak güç tuşu daha yumuşak.

Telefonun alt kısmına geçtiğimizde ise sırasıyla mikrofon, Type-C bağlantı noktası, hoparlör ızgarası ve S-Pen yuvasını görüyoruz. Telefonun SD kart ve SIM kart yuvası ise üst kısımda yer alıyor.

Yine telefonun üstünde ufak bir açıklık var, bu pek alttakine benzemese de hoparlör ızgarası. Bu kısım biraz ilginç, daha önceki bazı modeller gibi yine ekran altında ahize kullanan Note 10 Plus, Stereo ses desteğini sürdürmek için ilginç bir yöntem denemiş. Üst kısma açılan ızgara, ekran altındaki hoparlörün sesinin yukarıdan da çıkmasına izin veriyor. Hoparlörden çıkan ses ufak metal bir boşluktan yansıyarak dışarı çıkıyor. Güçlü ses titreşimlerini kasanın genelinde hissedebiliyorsunuz. Bu da alt hoparlör ile üst hoparlörün birlikte net Stereo ses vermesini sağlıyor. Böylece alt hoparlör, ekran ve üst kısımdan yani üç yerden ses verilmiş oluyor.

Elveda 3.5 mm Kulaklık Girişi

Tasarımdaki en büyük eksiklik ise elbette artık 3.5 mm jak yuvasının telefonda olmaması. Evet, telefon bir önceki modele göre çok daha geniş bataryaya sahip ve daha ince. Ama şirketin en çok savunduğu noktalardan biri olan jak girişi, A80’nin ardından Note 10 Plus’ta da yer almıyor. Ayrıca kutudan çıkan Type-C kulaklıkları kullanmak istemiyorsanız, dönüştürücü de kutudan çıkmıyor. Sizin ayrıca satın almanız gerekiyor.

Galaxy Note 10 Plus Ekran

Galaxy Note 10 Plus’ta 6.8 inç boyutunda Dynamic AMOLED ekran kullanılıyor. 1440 x 3040 çözünürlük değerine sahip olan ekranın kasaya oranı yüzde 91. Ekranın piksel yoğunluğu ise 498ppi. 19:9 formatındaki bu ekran, HDR10+ sertifikasına sahip.

Note 10 Plus HRD10+’ın hakkını veren bir telefon. En yüksek parlaklık değeri 381 nit olmasına rağmen, otomatik ayarlarda bu seviye 794 nite kadar çıkabiliyor. Böylece telefonu gün ışığının direkt yansıdığı yerlerde bile kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Yine de bu değerlerin Samsung Galaxy S10 Plus ile neredeyse aynı olduğunu hatırlatalım. İki cihaz arasında ön kamera konumlandırması dışında önemli bir fark bulunmuyor.

Çentik Yok Punch-Hole Kamera Deliği Var

Gelelim Note 10 Plus’ın en çok tartışılan yönlerinden biri olan ön kamera deliğine. S10 serisine göre çok daha küçük alan kaplayan kamera deliği, ekranın üst kısmında tam ortada bulunuyor. Kameranın konumlandırılma şekli herkese göre bir anlayışa sahip değil. Kamera deliği ile üst çerçeve arasında çok küçük bir alanda ekran devam ediyor ama bu alan herhangi bir şekilde kullanıma uygun değil. Yani A serisinde olduğu gibi damla çentik kullanılmasıyla, bu şekilde bırakılması size herhangi bir artı katmıyor. Note 10 Plus’ın ön kamerası sadece daha ilginç görünüyor, o kadar. Elbette ekran içerisinde görsel ilüzyon ile varlığını unutturabiliyor, ancak bu işlevsel değil, estetik bir özellik.

Telefon ekranının altında ise birçok farklı teknoloji bulunuyor. Ahize dahil olmak üzere yakınlık sensörü ve parmak izi okuyucu, ekran altına gizlenmiş durumda. Hoparlörün ekran altında olmasına rağmen ses kalitesinden bir şey kaybetmemesi sevindirici bir durum.

Yeni S-Pen ve Arayüz ve Biyometrikler

Note 10 Plus, firmanın ilk kez S10 ailesiyle tanıttığı One UI arayüzü ve Android Pie işletim sistemiyle geliyor. One UI Samsung’un en güçlü olduğu alanlardan biri ve S-Pen’in yetenekleriyle beraber Note 10 Plus’ı kullanmak gerçekten de çok keyifli.

Note serisi gibi güç canavarı olarak piyasaya sürülen modellerde işletim sisteminin yeterince özgür, hızlı ve kararlı çalışması gerekiyor. Samsung’un birçok ürün ailesinde kullanılan One UI bu alanlarda başarılı bir performans sağlıyor.

Telefonun üst menüsüne her zaman olduğu gibi sık kullanılan yararlı araçlar yerleştirilmiş. İlk satırla varsayılan olarak uçak modu, Bluetooth, Sessiz mod ve flaş gibi ayarlar yer alıyor. Menüyü genişlettiğinizde ise PowerShare (Kablosuz Güç Paylaşımı), Windows için ekran yansıtma, QR kod okuma gibi seçenekleri görüyoruz.

Ekran ayarları altında ise yine farklı seçenekler yer alıyor. Burada mavi ışık filtresi, gece modu, ekran kalibrasyonu, ekran çözünürlüğü değiştirme ayarları ve diğer seçenekleri görebilirsiniz. Telefonun ekran çözünürlüğünü 720p ve 1440p arasında değiştirmeniz mümkün.

LED Bildirim Işığı Yok, EDGE Aydınlatma Var

Telefonda bildirim LED’i yer almıyor ama Edge Aydınlatma ayarları altında birçok farklı seçenek bulmanız mümkün. Burada istediğiniz renk, şekil ve efekt ile bildirimlerinizin telefon ekranında nasıl görüneceğini seçebiliyorsunuz.

Note 10 Plus tıpkı S10 Plus’ta olduğu gibi ekran üzerinden ultrasonik parmak izi okuyucu kullanıyor. Bu kısımda S10 Plus’ ile deneyim tamamen aynı. Aynı şekilde yüz kilidi de çok hızlı çalışıyor ama burada güvenlik için odaklanma seçeneklerini aktif etmeniz şart.

S-Pen İki Yeni Sensörle Geliyor

Yeni Note, yeni özelliklerle gelen S-Pen demek. Geçtiğimiz yıl ilk kez dahili batarya ve Bluetooth özellikleri kazanan Samsung’un akıllı stylus’u, eklenen yeni sensörler sayesinde kalem hareketlerine tepki veriyor.

S-Pen’nin detaylı bir arayüzü ve kullanım alanı bulunuyor. Ekrana yakından kalemin tuşuna bastığınızda pil seviyesi dahil olmak üzere pek çok ayara ulaşabiliyorsunuz. Kalem üzerindeki sensörler sayesinde kamera kısmında değineceğimiz AR Doodle gibi gelişmiş operasyonlar yapmanız da mümkün hale geliyor.

Hem kalem hem de telefon üzerindeki donanım sayesinde aldığınız notları kolayca bilgisayar metnine çevirebiliyorsunuz. Elle not almak güzel bir seçenek ama her insanın el yazısı ne yazık ki güzel olmuyor. Böyle durumlarda, karşınızdakinin yazdıklarınızı anlayabilmesi de güç oluyor. Note 10 Plus’ın yeni metin tanıma algoritması, yazdıklarınızı hızlı ve yüksek oranda tutarlılıkla bilgisayar metinine çevirebiliyor. Bu özellik daha basit haliyle Note 9’da da vardı ama hem kullanımı çok güçtü hem de Note 10 Plus kadar başarılı sonuçlar vermiyordu.

Microsoft ile yapılan işbirliği ile beraber artık Note telefonunuzu bilgisayar üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Hatta elinizdeki monitör dokunmatik ekranı destekliyorsa, Note 10 Plus’ın bilgisayarındaki arayüzü üzerinden tüm dokunmatik operasyonları gerçekleştirebiliyorsunuz.

Galaxy Note 10 Plus Donanım Özellikleri

En büyük farkların yaşandığı bölümlerden birine geldik. Normalde Note serisinin o yıl çıkan S ailesi işlemcileriyle gelmesi bekleniyor. Yıllardır süren bu gelenek Note 10 ailesi ile beraber bozuluyor. Bulunduğunuz bölgeye göre Note 10 modelleri Snapdragon 855+ veya Exynos 9825 ile geliyor. S10 modellerinde ise Snapdragon 855 veya Exynos 9820 kullanılıyordu.

Özellikle Exynos’lu Note 10’lar mimari de dahil olmak üzere S10 işlemcilerine göre belli farklar barındırıyor. Bu farklar daha yüksek saat hızları, daha verimli çekirdek performansı ve daha düşük üretim teknolojisi olarak sıralanıyor. 8 nm’lik Exynos 9820’nin aksine, 9825 nm’yi bir birim düşürüyor ve Samsung’un ilk 7nm’lik işlemcisi oluyor.

Yine de Exynos 9825, Note 9 ile karşılaştırdığımızda yine benzer Mongoose çekirdeklerini kullanıyor. Ama önemli bir fark burada karşımıza çıkıyor. Note 9, dört adet 2.7 GHz’lik Mongoose M3 çekirdeği kullanırken, Note 10 Plus’ta bu sayı ikiye düşüyor. Peki, farkı ne sağlıyor?

Note 9’un diğer dört çekirdeği Cortex-A55 mimarisine sahip, 1.8 Ghz saat hızına sahip verimlilik çekirdekleriydi. Note 10 Plus’ta ise 2 Mongoose M4 performans çekirdeğinin yanı sıra, 2 adet 2.4 Ghz hızında çalışan Cortex A-75 çekirdeği ve 4 adet 1.9 saat hızında çalışan Cortex A-55 verimlilik çekirdeği bulunuyor. Verimlilik odaklı çekirdeklerin mimarisi Note 9 ile aynı kalırken, saat hızı 100 Mhz yükseğe çekilmiş.

Mali G76 MP12 grafik birimi ise Samsung’un açıklamasına göre saat hızı yükseltilmiş olarak Note 10 Plus’ta yer alıyor. Yine de şirket bu yonganın Note 10 üzerindeki saat hızlarını açıklamadı. S10 Plus’ta Mali G76 MP12 biriminin saat hızı 702 MHz seviyesindeydi.

Samsung Galaxy Note 10 Plus’ta tam 12 GB RAM bulunuyor. Depolama seçenekleri 256 GB ve 512 GB olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde 512 GB model satılmıyor. Telefonun dahili depolama birimi UFS 3.0 flaş depolama teknolojisi kullanıyor. Bu sayede dahili video editörüyle çalışmak son derece hızlı ve performanslı sonuçlar veriyor.

Galaxy Note 10 Plus Test Sonuçları

AnTutu Genel: 355.282
AnTutu CPU: 105.524
AnTutu GPU: 157.221
Geekbench Tek Çekirdek: 4.564
Geekbench Çoklu Çekirdek: 10.672
Work 2.0 Performance: 9.217
Sling Shot Extreme: Open GL – 5.108 / Vulkan – 4.851

Galaxy Note 10 Plus Kamera Özellikleri

Note 10 Plus kamerası, hem Note 9 hem de S10 Plus modelleriyle benzer bir kamera sistemi kullanıyor. Elbette bu alanda da hem donanım hem de yazılım olarak belli geliştirmeler mevcut.

Alt alta dizilen üç kamera ana kamera, 2X optik yakınlaştırma yapabilen telefoto kamera ve ultra geniş açılı kamera olarak sıralanıyor. Burada bulunan dördünce sensör ise 3D ToF kamera olarak geçiyor. ToF sensörü çok daha iyi derinlik hesaplaması yapılmasını, Canlı Odak videoların kalitesini ve AR destekli kamera özelliklerinin doğru bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Ana Kamera Galaxy S9 İle Aynı

Samsung ana geniş açılı kamerayı Galaxy S9’dan beri pek değiştirmedi. Note 10 Plus’ta aynı değişken diyaframlı 12 MP kamerayı kullanıyor. Bu kamera f/1.5 ve f/2.4 arasında diyafram değerini değiştirebiliyor. Diyafram otomatik olarak çekim yaptığınız sahneye daha iyi odaklanmak için 2.4 değerinde çalışıyor. Ama ışık kaynağı yeterli gelmediğinde 1.5’e kadar düşerek çok daha fazla ışığı kamera merceğine topluyor. Bu kameranın değeri 27 mm’ye denk geliyor. 1.4 mikrometrelik büyük pikselleri var, sensörü ½.55 inç. Dual Pixel PDAF ile hızlı ve net odaklıyor. Dual OIS ile titreşim engelliyor.

Note Serisinde İlk Kez Ultra Geniş Açılı Kamera

Ultra geniş açılı kamera da S10 ailesinde gördüğümüz ile neredeyse tamamen aynı. 16 MP çözünürlüğe sahip ve f/2.2 diyaframı bulunuyor. 12 mm dengi ile 123 derece görüş açısında sahip. Bir akıllı telefonda görebileceğiniz en geniş açıyı size sunan bu kamerada dokunarak odak alma ve makro çekim yapma imkanı yok. Note 10 Plus’un ultra geniş açılı kamerası yakındaki objelere odaklanmıyor. Ekranda bir nesneye tıkladığınızda ışık şartlarına uygun bir ayarlama yapıyor. Yani geniş manzara, ortam ve kalabalık grup çekimleri için tasarlanmış. Ancak bu tarz ultra geniş açılarda kenarlar şekil bozulmasına uğruyor. Eğlenceli fotoğraflar da çekebilirsiniz. Bu kamerada OIS yok, dokunarak odak yok yani pek çok özellik mevcut değil.

Telefoto Kameranın Diyafram Değeri İyileştirilmiş

Telefoto lens S10+ modelinden farklı. 12 MP çözünürlükte, 52 mm dengi bir kamera. Önceki S10+’ın aksine diyafram f/2.4’ten, f/2.1’e çekilmiş. Böylece telefoto kamerayı kullanırken çok daha fazla ışığı sensöre toplayabiliyorsunuz. Yani teoride daha aydınlık porteler, daha düşük ışık koşullarında, daha az grenli fotoğraflar mümkün oluyor. Bokeh yani arkaplanı bulanıklaştırma etkisi de daha güçlü. Pratikte ise telefonlar bu işlemde optik güçlerinden ziyade yazılımdan yararlanıyor ve f/2.4’ten f/2.1’e geçiş optik olarak büyük bir fark değil. 1 mikrometrelik piksel boyutu, Dual OIS ve 2x optik yakınlaştırma etkisi var.

Ön kameraya geçersek, nefsi-suret çektiğimiz bu ortaya konumlandırılmış ise 10 MP çözünürlüğünde ve f/2.2 diyaframa sahip. Galaxy S10 Plus’ta ön kamera iki lens’ten oluşurken, Note serisinde bu hamleden geri adım atılmış ve tek kamera kullanılmış. Öte yandan bu büyük bir kayıp mı? Bizce hayır. 1.22 mikrometre piksel boyutu ve Dual Piksel PDAF odak sistemi var. 4K 30 FPS video çekebiliyor. Auto-HDR ve çift video çağrı işlemlerini de destekliyor.

Eğer daha önce Note 9, S10 Plus gibi telefonları kullandıysanız kamera arayüzü size tanıdık gelecek. Kamera modları arasında kalemle veya elinizle yana doğru kaydırarak geçiş yapabiliyorsunuz. Bu modlar şu şekilde: Yemek Modu, Gece Modu, Panaroma, Pro, Canlı Odak, Canlı Odak Video, Super Ağır Çekim, Ağır Çekim ve Hiper Geçiş.

Gelelim kamera performansına. Note 10 Plus kendinden bekleneceği gibi gün ışığında harika HDR fotoğraflar çekebiliyor. Özellikle gün ışığında aldığınız sonuçlar sizi gerçekten tatmin edecek.

Bu aynı zamanda sosyal medya üzerinde bol bol fotoğraf paylaşanlar için güzel bir durum. Hem ToF kamerayla eklenen yeni filtreler, hem de kameranın kalitesi sayesinde, grensiz ve tertemiz fotoğraflar elde ediyorsunuz.

Ana kamera S10 Plus ile aynı olmasına rağmen değiştirilen ve geliştirilen yazılım algoritması sayesinde HDR performansı çok daha üst seviyede.

Telefoto kamera için de aynı şeyler geçerli. Ana kameraya oranla detay seviyesi biraz düşüyor olsa da, telefoto kameranın da HDR performansı ve elde ettiği sonuçlar tatmin edici.

Ultra geniş açılı kamera Note serisi için bir yenilik olsa da yine bu kısımda S10 Plus’a oranla fark beklememek gerekiyor çünkü HDR algoritması dışında bire bir aynı kamera kullanılıyor.

Eğer kullandığınız telefon bir amiral gemisi sınıfı cihazsa, kameranın en büyük özelliği gece modu oluyor. Çünkü orta segment, hatta giriş seviyesinin biraz üstü cihazlar bile artık güzel fotoğraflar çekebiliyor. İnsanlar Note 10 Plus gibi yüksek fiyatlı bir telefon almak istediklerinde, gece performansı da doğal olarak masaya yatırılan önemli detaylar arasında yer alıyor.

Note 10 Plus’ın gece fotoğraflarında aldığı sonuçlar beklendiği gibi son derece iyi. Düşük ışıkta çektiğiniz fotoğraflar yüksek detay seviyesi, etkileyici HDR performansı, canlı renkler ve yapay zeka yardımıyla grensiz sonuçlar veriyor.

Note 10 Plus aynı zamanda çok iyi video çekim performansına sahip. 4K 60fps çekim yapabiliyorsunuz ve hem otomatik modda, hem de dengeleyici açıkken iyi sonuçlar alıyorsunuz. Canlı Odak video çekimleri kağıt üzerinde iyi durmasına rağmen, pratikte beklediğiniz sonuçları alamıyorsunuz. Henüz beta bir özellik ve muhtemelen bir kez denedikten sonra bir daha denemeyeceksiniz. Rakiplerde de durum pek farklı değil. Yarış hızlandıkça telefonlarda gördüğümüz henüz iyi çalışmayan özellik sayısı artacak mı merak ediyoruz.

Video modlarında 60 FPS’de sadece ana kamerayı kullanabiliyorsunuz. Ancak 4K 30 FPS ve Full HD 30 FPS modlarında üç kamera arası geçiş yapabiliyorsunuz. Kısacası 60 FPS’de çoğu özellik kapanıyor. HDR+ Video çekimi de bunlardan birisi. EIS yani elektronik görüntü sabitleme özelliği ana kameradaki OIS ile birlikte çok güzel hareket sabitliyor.

Son olarak eğer video çekerken sahneye yakınlaşırsanız mikron çok daha fazla ses alarak farklı bir etki yaratıyor.

Galaxy Note 10 Plus Bağlantı Özellikleri

Dikkat çeken yenilik Wi-Fi 6 desteği, bu konudaki videomuzu da Technopat.net’te izleyebilirsiniz. AC’ye göre çok daha hızlı ve sorunsuz bir bağlantı elde etmek mümkün, elbette gerekli şartları sağlarsanız.

Bluetooth yine 5.0, LE ve aptX destekliyor, kablosuz kulaklık kullanımında en son standart bu.

Note 10 Plus modelinde ne yazık ki 5G desteği yok. LTE destekli telefonun Türkiye’de satılmayan bir de 5G sürümü var. Ne yazık ki Note 10 Plus aldığınızda en üst telefonu almış olmuyorsunuz zira biliyorsunuz ki orada bir de 5G sürümü var. Türkiye’de henüz 5G yok, ancak olduğunda bağlanabileceğimizi bilmek ve telefon değiştirmemek bu çapta bir yatırım yaptıktan sonra güzel olurdu. Öte yandan şu an Türkiye’de 5G destekli telefon var mı? Esas soru bu. Siz izlediğinizde aradan aylar belki yıllar geçmiş olabilir, duruma göre güncel bir değerlendirme için bize yorumlarda istekte bulunabilirsiniz.

Galaxy Note 10 Plus Batarya Performansı

Note serisi her zaman sağlam batarya ömrü sunan cihazlarla karşımıza çıktı. Sorunlar yaşayan Note 7 dışında bu hep böyle devam etti. Bugüne kadar genellikle yoğun kullanımda bir günün rahat çıkarılması hedeflendi. Note 10 Plus ise çok geniş bir batarya kapasitesi ile geliyor. Telefonda 4.300 mAh kapasitede bir batarya kullanılıyor.

Her telefonda olduğu gibi Note 10 Plus için de uyguladığımız PC Mark Word 2.0 Batarya Testinde, ekran parlaklığı yüzde 100 açıkken 7 saat 25 dakika gibi çok iyi bir skor aldık. Bu sonuca göre rahatlıkla Note 10 Plus’ın sizi yarı yolda bırakmayacağını söyleyebiliriz. Bu puana yaklaşabilen telefon 7 saat 20 dakika ile LG Q60 oldu, o ise orta segment bir telefon ve özellikleri, fiyatları arasında dev bir fark var.

Bu geniş batarya yine S10 serisinde olduğu gibi Wireless Power Share özelliğini destekliyor. Böylece diğer kablosuz şarj destekleyen cihazlarınızı Note 10 Plus ile şarj edebiliyorsunuz. Şarj gücü ise 9W oluyor.

Aynı zamanda Note 10 Plus ile beraber Samsung geride kaldığı hızlı şarj teknolojilerinde rakiplerini yakalamayı başarıyor. Telefon hem 25W hem de 45W hızlı şarj destekliyor ama burada işler biraz ilginçleşiyor.

Note 10 Plus kutusundan A70 ve A80’de gördüğümüz 25W hızlı şarj adaptörü çıkıyor. Eğer en yüksek hıza ulaşmak istiyorsanız 45W’lık adaptörü satın almanız şart. Bu adaptör ucuz değil ve inceleme anında henüz piyasaya bile sürülmedi. Bizce kutudan çıkmalıydı.

Kablosuz hızlı şarjda ise 15 Watt ile şarj mümkün.

Galaxy Note 10 Fiyatı / Türkiye Fiyatı

Samsung Galaxy Note 10 Plus ülkemizde 11.399 TL’den satılıyor ve yanında ön sipariş hediyesi olarak Galaxy Buds kablosuz kulaklıklar veriliyor. Şu an yakın performansta Samsung Galaxy S10+ modeli fiyat olarak dev bir avantaja sahip. Yine Note 9 modeli de halen daha erişilebilir bir alternatif.

Galaxy Note 10 Artılar ve Eksiler

Artılar
– S-Pen her yıl gelişiyor, yeni komutlar ve yazı tanıma yetenekleri güzel.
– Çerçevesiz geniş ekran artık daha da geniş ve daha da parlak.
– Çok iyi batarya ömrü sunuyor.
– Ekran boyutuna rağmen hafif ve ince kalmayı başarmış.
– 25W ve 45W hızlı şarj desteği var.
– Gün ışığında fotoğraf ve video çekimleri çok iyi, 4K 60 FPS yanında pek çok mod var.

Eksi
– 3.5 mm kulaklık girişi artık yok.
– 45W hızlı şarj adaptörü ve 3.5 mm dönüştürücü kutudan çıkmıyor.
– Ekran üzerinden parmak izi okuma özelliği halen yavaş.
– Ekran yenileme hızı rakiplerine oranla geride, artabilirdi.
– Sadece 2x yakınlaştırma destekliyor artık daha fazlası da var.