Anasayfa Haber Control İncelemesi | PS4

Control İncelemesi | PS4

Max Payne, Alan Wake ve Quantum Break gibi oyunlarıyla tanınan Remedy, en yeni oyunu Control ile inceleme konuğumuz oluyor.

Geçen yirmi yılın ardından Remedy ile ilgili aklımda olan tek şey, bu adamların gizemli hikayeler ve karanlığı çok sevmeleri oldu. Firma yıllardır birbiriyle hiç alakası olmayan ama bir yandan da görünmez bağlarla birbirine bağlı oyunlar ürettiler. Karanlık, acı, kayıp, paranormal olaylar ve gri karakterler Remedy’yi tanımlayan özellikler.

Ruhu dibi tutmuş tencere kadar karanlık Max Payne, gördüğü şeylerden, savaşmak zorunda olduğu şeylerden dolayı ruh sağlığından sürekli şüphe duyan Alan Wake ve amaçları uğruna çok sevdiği bir insanla karşı karşıya gelmenin üzüntüsüyle yaşayan Shawn Ashmore…

Remedy her zaman sorunlu, geçmişi pişmanlık, üzüntü ve öfkeyle dolu karakter anlattı. Zaten firmanın geliştirdiği oyunların çok sevilmesinin nedenleri arasında bu kusurlu karakter çizgisi yer alıyor. İşte bu listeye 26 Ağustos 2019’da yeni bir isim eklendi: Jesse Faden.

Jesse Faden ve gizemli geçmişi

Jesse’i de tıpkı Alan, Max ve Shawn gibi geçmişi kadar karanlık bir gece macerasına başlıyor. Amerikan hükümetinin en gizli kuruluşlarından biri olan Federal Kontrol Bürosu’nun kapısından içeri adımını atıyor ve oyun başlıyor.

Jesse daha birinci dakika büro direktörü Trench’in intiharı ile yüzleşmek zorunda kalıyor ve cevaplar almak için geldiği yerde çok daha büyük sorularla karşılaşıyor. Ne yaptığı belli olmayan, ne işe yaradığı tam olarak bilinmeyen bir binada, insanların ve hiss adı verilen paranormal güçlerin arasında kalıyor.

Öncelikle oyunun tamamı FBC olarak kısaltılan Federal Kontrol Bürosu içerisinde geçiyor. Control yapı olarak açık dünya sayılabilecek bir oyun. Farklı katlar ve departmanlar arasında kontrol noktaları vasıtasıyla hızlı seyahat yapabiliyor ve görev dışında büronun izin verilen bölgelerini gönlünüzce araştırabiliyorsunuz.

Kısaca yapım kapalı bir açık dünyada geçiyor.

Üçüncü şahıs aksiyon oyunu olan Control, doğaüstü güçler, telekinesis yetenekler ve silahlı çatışmaları bir araya getiriyor. Bu yetenekleri kullanarak hem düşmanlara karşı hem de mekan bulmacalarına karşı çözümler üretmeye çalışıyorsunuz.

Jesse yeni yetenekler açtıkça büronun derinlerine ilerliyor ve FBC’nin karanlık sırlarına erişmeye başlıyor. Bu yüzden Control’ün sunumunda baştan sona karanlık bir gizem havası veriliyor ve son saniyeye kadar bu atmosfer bozulmuyor.

Jesse Faden’ı canlandıran Courtney Hope’u Quantum Break’te Beth Wilder rolüyle daha önce izlemiştik. Bu kez başrolde ve tek kelimeyle muazzam iş çıkartıyor. Control, Hellblade ile benzer bir karakter gelişimine sahip ve Jesse bazı yönleriyle Sanua’nun modern bir versiyonu bile diyebiliriz.

Jesse Faden kesinlikle tek düze bir karakter değil. Şüpheci, kararsız ve ciddi bir paranoya yaşıyor. FBC içerisinde etkileşime geçtiği insanlarla konuşurken sürekli olarak iç sesiyle durum değerlendirmesi yapıyor ve yeri geldiğinde oyunun dördüncü duvarını kırmaktan çekinmiyor. Bu durum diyalogları gergin, merak uyandırıcı ve akılda kalıcı yapıyor. Karşısındaki insanı kırmak istemediğinden iç çekişme yaşıyor, kızgınlığını bastırmaya çalışıyor… Yani kısacası gerçek bir insan gibi davranıyor. Bu yüzden oyuncu kolayca Jesse ile empati kurabiliyor.

Jesse iç sesinde sadece kendiyle konuşmuyor. Bazı monologlar sırasında ekranda parlak hareler ve şekiller beliriyor. Bu anlarda oyuncuyla konuşuyor ve fikirlerini dile getiriyor, yardım istiyor ve dördüncü duvarı resmen darma duman ediyor. Elbette bu dördüncü duvar konusunda mantıklı bir açıklama yapılıyor ama ne yazık ki böyle bir şeyi anlatmak oyun keyfinize turp sıkmam anlamına geliyor.

Jesse’nin hikayesi aslında kurgu romanları ve filmleri izleyenler için çok da yeni bir şey değil. Jesse daha çok küçükken FBC’nin karıştığı bir dizi olaylardan sonra doğaüstü güçler kazanıyor. Bu olaylardan yaklaşık 20 yıl sonra hem kendisi hem de aynı dönemde büro tarafından alıkonan kardeşi hakkında gerçekleri öğrenebilmek için FBC’ye geri dönüyor.

Eski direktör Trench’in oyunun hemen başında ölmesiyle birlikte hem yeni direktör olarak seçiliyor hem de Servis Silahı’nın yeni sahibi oluyor. Burada Hiss adı verilen güçle yüzleşen Jesse kardeşini bulmak için, büronun temizlenmesine ve çalışanların kurtarılmasına yardımcı olmaya başlıyor. Bu macera sırasında hem güçlerine hakim olmayı öğreniyor hem de yeni doğaüstü güçler kazanıyor.

Bu doğa üstü güçleri Güç Objeleri adı verilen gizemli eşyalar sayesinde kazanıyor. Astral Boyut’a yaptığı yolculuklarla içerisinde güç uyanmaya başlıyor.

Bir dakika işler karışmaya başladı. O zaman incelemeyi geriye saralım ve hikayenin en başına dönelim.

Nedir bu Federal Kontrol Bürosu?

Federal Kontrol Bürosu, Amerika hükümeti tarafından paranormal objeler ve fenomenlerin yakalanması, sınıflandırılması ve araştırılması için kuruluyor. Amerika sahip olduğu diğer ajanslardan bile saklanan bu kurum, tüm dünyada paranormal çalışmaları yürütmekle görevli. Büronun ana amacı dünya üzerinde bulunan doğa ötesi tehditleri ve silahları bulmak ve ardından ya bu tehditlere karşı çözün üretmek ya da bu nesneler üzerinde kontrol sağlamak olarak geçiyor. Elbette geçen onca zaman içinde ajan bir bürokratik makineye dönüşüyor ve asıl amacından sapmaya başlıyor.

Büroda iki temel departman ön plana çıkıyor; Araştırma Departmanı ve Bakım Departmanı.

FBC’nin kendi personellerinden bile büyük ölçüde gizlenen bu Araştırma bölümünün başında Doktor Darling bulunuyor. Güç Objeleri’nden tutun da, zihin kontrolüne kadar, bürodaki en gizli ve en yıkıcı araştırmalar bu departmanda yürütülüyor. Bakım Departmanı ise Oldest House adı verilen FBC binasının alt katlarında yer alıyor. Bu departman büronun operasyonlarını sağlıklı bir şekilde yürütmesi için kilit önem taşıyor. Oldest House inanılmaz bir enerji ihtiyacına sahip olduğu için bu binanın kendine ait bir enerji altyapısı bulunuyor. Gizlilik önemli demiştik. Eğer New York’ta oturan vatandaşlar şehir elektriğinin neredeyse yarısının bir binaya gittiğini fark etselerdi, direkt olarak sorular sorulmaya başlanırdı. FBC hayalet bir kurum ve buna uygun hareket ediyor.

Oyundaki diğer büyük bir gizem ise Astral Boyut. Oldest House ve Büroya çok yakın olmasına rağmen, kendisi oyundaki en büyük gizem. Adından da anlaşılabileceği gibi, bu dünyadan tamamen kopuk farklı bir gerçeklikten bahsediyoruz. Astral Boyut hakkında oyunda ilerledikçe daha fazlasını öğreniyorsunuz. Ama oynanış açısından baktığımızda Jesse bu alanı yeni süper güçlerini kazanmak için kullanıyor.

Control meraklı oyuncuları kesinlikle yarı yolda bırakmayan bir yapım. Her departman ağzına kadar dökümanlar, kaset kayıtları ve videolarla dolu. Bu kaynakları toplayarak ana hikayenin size sunduğu bilgi kırıntılarından çok daha fazlasını öğrenebiliyorsunuz. Hiss birimleri hakkında inceleme kayıtları, potansiyel Güç Objeleri’nin yerleri, çalışanların özel hayatları, büronun kirli işleri hakkında ayrıntılar ve çok daha fazlasını öğrenebiliyorsunuz.

Güç Objeleri sayesinde Jesse bahsettiğim yeni yetenekleri kazanıyor. Astral Boyut ile doğrudan bağ kuran bu nesneler, gerçekten oyunun en ilgi çeken yanları arasında yer alıyor. Hotline adlı bir telefon, çoktan ölmüş olan Direktör Trench ile Jesse arasında iletişim sağlıyor. Eski bir atlıkarınca ise karaktere kaçınma özelliği kazandırıyor. Bu nesnelerin hem kendisi hem de hikayeleri çok ilgi çekici.

Oyuna oldukça güdük yetenekler ve servis silahı ile başlıyorsunuz. İşte bundan sonrası size kalmış. Ana görev ve yan görevleri yaparak yeteneklerinizi geliştirebilir, yeni servis silahı modları bulabilir ve karakterinizi güçlendirecek modlar edinebilirsiniz.

Jesse Güç Objeleri’nin peşine düşerek, standart yerçekimi numarasının yanında, kaçınma, kalkan oluşturma, zihin kontrolü ve havaya yükselme gibi yetenekler kazanıyor. Remedy bunları oyunun yarısına geldiğinizde size vermiş oluyor ve çatışmalar müthiş zevkli geçmeye başlıyor. Bu noktadan sonra kazandığınız yetenek puanlarıyla bu yetenekleri çok daha işlevsel hale getirmeye başlıyorsunuz.

Oyunda bir de Crafting menüsü yer alıyor. Bu menü üzerinde servis silahı için açılan yeni modlar ve geliştirmeleri yapabiliyor, aynı zamanda kendi modlarınızı üretebiliyorsunuz. Servis silahı başta sadece tabanca görevi görürken, zamanla pompalı tüfek, keskin nişancı tüfeği, taramalı tabanca gibi modlar kazanıyor. Aynı anda iki farklı silah modu seçebiliyor ve Kare tuşuna basarak bu modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Servis silahı özel bir nesne ve şarjör ihtiyacı bulunmuyor. Eğer silahın tüm mermilerini harcarsanız bir süre bekledikten sonra yeniden ateş etmeye başlayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Control, Remedy’nin en taze ve uzun zaman sonra en büyük potansiyel vaat eden oyunu olmuş. Kesinlikle Jesse Faden tek oyunla harcanmamalı. Üstelik bu fizik motoruyla yeni nesilde Remedy’nin neler yapabileceğini izlemek şimdiden beni heyecanlandırıyor.

Artılar eksiler

Artılar
– Remedy’ye yakışan karanlık, gizem dolu senaryo
– Kapalı mekanlarda geçmesine rağmen sıkmıyor
– Çevreyi araştırmak çoğu kez ödüllendici
– Bir oyunda görebileceğiniz en iyi çevre etkileşimi
– Yeteneklerin oturmasıyla beraber iyice açılan çatışma mekanikleri
– Jesse’nin paranoyak ruh hali çok iyi yansıtılıyor

Eksiler
– Oyun normal PS4’te can çekişiyor. Optimizasyonu daha iyi ayarlamaları gerekirdi
– Ana karakter dahil olmak üzere, yüz animasyonlarında sorun var
– Oyunun ilk yarısı nispeten sıkıcı geçiyor
– Kesinlikle zorluk ayarı olmalıydı

 

2 Yorumlar

    • Bende bitireli bi kaç saat oluyor. Zorluk ayarı yoktu diye bende bi tuhaf bulmadım değil. Ama senin dediğinde mantıklı geliyor, oda olabilir. :D

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version